Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Σταματήστε να αυξάνετε τους φόρους

Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να καταφεύγει συνεχώς σε ολοένα και υψηλότερους φόρους, σημειώνει ο κ. Μπομπ Τράα, ένας εκ των επικεφαλής της τρόικας, μιλώντας σε συνέδριο του Economist.

ΔΝΤ: Σταματήστε να αυξάνετε τους φόρους
Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να καταφεύγει συνεχώς σε ολοένα και υψηλότερους φόρους, σημειώνει ο κ. Μπομπ Τράα, επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα, μιλώντας σε συνέδριο του Economist.

"Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο, το κλειδί είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων", ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, χαιρετίζοντας τις έως τώρα προσπάθειες εφαρμογής του προγράμματος και εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για το γεγονός ότι δεν έχει ευρεία πολιτική στήριξη. 

"Η χώρα έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο, αλλά χρειάζονται περισσότερα βήματα", ανέφερε, εξηγώντας ότι θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος σε διατηρήσιμα επίπεδα.    

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ζήτησε κλείσιμο οργανισμών ("δεν πρέπει να είναι ταμπού οι απολύσεις") αλλά και μείωση των μισθών στο δημόσιο.

Σημείωσε επίσης ότι "η Ελλάδα έχει τεράστια στήριξη και χρόνο, πρέπει όμως να δείξει ότι συνέρχεται".

"Η Ελλάδα θα πρέπει να βελτιώσει την ικανότητα συλλογής φόρων αντί να επιβαρύνει συνεχώς το σύστημα με νέους φόρους", υπογράμμισε ο κ. Τράα. "Μόνο τότε θα μπορέσει να μειωθεί και η φορολόγηση", πρόσθεσε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η χώρα μας δεν θα καταφέρει να πραγματοποιήσει τη δημοσιονομική σύγκλιση εάν δεν επιδείξει μεγαλύτερη προσήλωση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Προσέθεσε ότι έχουν κατατεθεί δυο προτάσεις προς την Ελλάδα. Η μια αφορά τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον εισπρακτικό μηχανισμό και η άλλη τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα.

Προσδιόρισε δε την ύφεση για το 2011 στο 5,5%, ενώ υπογράμμισε ότι δεν έχει δει ξεκάθαρες ενδείξεις ότι η ύφεση έχει φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα.  

Αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, υπογράμμισε οτι "είναι κάπως αισιόδοξο ότι η Ελλάδα θα πετύχει ένα λογικό ποσοστό συμμετοχής".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v