Δεύτερη καταγγελία για έλλειμμα από μέλος ΕΛΣΤΑΤ

Σε καταγγελία προέβη μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον τρόπο υπολογισμού του ελλείμματος. Σήμερα το ΔΣ στη Βουλή.

Δεύτερη καταγγελία για έλλειμμα από μέλος ΕΛΣΤΑΤ
Με κάθε συγκλονιστική λεπτομέρεια, που ξεπερνά τα όρια των προσωπικών διαφορών μεταξύ των μελών του Δ.Σ. της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και του προέδρου της και αγγίζει αυτά του μείζονος πολιτικού σκανδάλου, περιγράφει μέλος του Δ.Σ. την "πραξικοπηματική" ένταξη των ΔΕΚΟ στη διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματός τους, με φανερή μόνο την πρωτοβουλία του κ. Ανδρέα Γεωργίου, σύμφωνα με την "Ελευθεροτυπία".

Το έγγραφο που έχει στην κατοχή της η "Ε" βρίσκεται από χθες στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και το υπογράφει το μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ κ. Κώστας Σκορδάς.

Εχθές η επιτροπή της Βουλής εξέτασε τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, κ. Ανδρέα Γεωργίου, αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας της Αρχής και φυσικά λόγω της ανακοινωμένης πρόθεσης του κ. Ευάγγ. Βενιζέλου. Αύριο, αναμένεται να καταθέσει ολόκληρο το ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ.  

Ειδικότερα, σήμερα, στις 4 το απόγευμα, θα προσέλθουν και τα υπόλοιπα μέλη που συγκροτούν το ΔΣ της ελληνικής στατιστικής αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Σχετικό αίτημα που διατύπωσαν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, έγινε δεκτό από την πρόεδρο της Επιτροπής Βάσω Παπανδρέου, προκειμένου οι βουλευτές να διαμορφώσουν άποψη οι βουλευτές για τις αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της ανεξάρτητης αρχής που οδήγησαν στην αποπομπή των μελών του ΔΣ, οι οποίοι απάντησαν με καταγγελίες κατά του προέδρου ότι ακολουθούσε τις οδηγίες της Eurostat, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Η κ. Παπανδρέου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κληθεί στην Επιτροπή και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εφόσον, όπως είπε, κατατεθεί σχετικό γραπτό αίτημα από τα δύο πέμπτα των βουλευτών όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής.

Την πρόταση έκαναν το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Μακρυπίδη και Κώστα Γείτονα που έκαναν λόγο για προσπάθεια πρόωρης εξεταστικής επιτροπής.

Το έλλειμμα 2009

Σ' αυτό το αίτημα είχαν ανταποκριθεί τρία από τα έξι μέλη, μεταξύ αυτών ο κ. Κώστας Σκορδάς και η κ. Ζωή Γεωργαντά, η οποία είχε κάνει τις αρχικές καταγγελίες για την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος ("Ε", 16.9.2011). Η ίδια ενημέρωσε ότι είναι στη διάθεση της επιτροπής ώστε να παραστεί και να εκθέσει τις απόψεις της.

Ο κ. Κώστας Σκορδάς, ο οποίος υπέβαλε το υπόμνημά του στην επιτροπή της Βουλής χθες το μεσημέρι, περιγράφει σαφέστατα τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος της Αρχής αγνοούσε συστηματικά τα μέλη του Δ.Σ. και χωρίς να λάβει υπ' όψιν του τη γνώμη τους ενέταξε στον συνολικό συνυπολογισμό του ελλείμματος στοιχεία από τις ΔΕΚΟ, εννοώντας τους 151 φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Αναφέρει ότι οι δυσχέρειες στη λειτουργία και στην επικοινωνία των μελών της ΕΛΣΤΑΤ διαφάνηκαν ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2010 με την αναβολή της δεύτερης προγραμματισμένης συνεδρίασης του Δ.Σ. Το αποκαλυπτικότερο απόσπασμα του υπομνήματος του κ. Σκορδά με τη σημαντικότερη πολιτική ερμηνεία είναι αυτό που αναφέρεται στην τρίτη συνεδρίαση της επιτροπής, στις 8 Οκτωβρίου 2010. Λόγω της κρισιμότητας της υπόθεσης, παραθέτουμε αυτολεξεί το επίμαχο απόσπαμα:

"Κατά την εν λόγω συνεδρίαση το θέμα που κυριάρχησε ήταν το αναθεωρημένο έλλειμμα του έτους 2009.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Αρχής ενημέρωσε τότε τα Μέλη της Αρχής ότι στον υπολογισμό του προς αναθεώρηση ελλείμματος του έτους 2009 θα εντάσσονταν στοιχεία από Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφελείας (ΔΕΚΟ) και από άλλους φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα, χωρίς να παράσχει οποιαδήποτε εξήγηση ως προς την αιτιολογία αυτής της μεταβολής και ως προς τη συνεπαγόμενη μεταβολή της μεθοδολογίας υπολογισμού του ελλείμματος, δεδομένου ότι μέχρι τότε ουδέποτε υπολογίζονταν τέτοια στοιχεία στη διαμόρφωση του ελλείμματος.

Σημειωτέον ότι σε καμία χώρα της Ευρωζώνης (πλην Νορβηγίας) δεν χρησιμοποιείται τέτοια μεθοδολογία υπολογισμού του ελλείμματος, παρότι ο σχετικός Κανονισμός ESA-95 δεν την αποκλείει. Εξάλλου, ακόμη και εάν προέκρινε η Αρχή τη χρησιμοποίηση αυτής της ιδιαίτερα αυστηρής μεθοδολογίας, θα απαιτείτο οπωσδήποτε και πάλι να έχουν προηγηθεί στατιστικές μελέτες επί των εν λόγω επιχειρήσεων και φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα, οι οποίες είναι χρονοβόρες και οι οποίες δεν είχαν μέχρι τότε διεξαχθεί.

Παρά ταύτα, ο Πρόεδρος της Αρχής ανακοίνωσε την ένταξη και αυτών των επιχειρήσεων και φορέων στον υπολογισμό του αναθεωρημένου ελλείμματος έτους 2009, μη ζητώντας καν την έκδοση απόφασης της Αρχής επ' αυτού, λόγω της έντονης διαφωνίας των Μελών της για αυτήν του την πρωτοβουλία.

Εν τέλει το αναθεωρημένο έλλειμμα του έτους 2009 περιέλαβε και αυτά τα στοιχεία, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Αρχής και χωρίς την έκδοση σχετικής απόφασης του συλλογικού οργάνου διοίκησης της Αρχής, όπως απαιτούσε ο Νόμος.

Το αναθεωρημένο κατά τον τρόπο αυτό έλλειμμα του έτους 2009 διαβιβάσθηκε από τον Πρόεδρο της Αρχής στη Eurostat, η οποία και εν συνεχεία προέβη στην υιοθέτηση και ανακοίνωσή του".


Τι αναφέρει η Eurostat

Τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος του 2009 στην Ελλάδα κοινοποιήθηκαν από τις ελληνικές αρχές και δημοσιεύτηκαν, χωρίς επιφύλαξη, από την Eurostat, σημειώνει η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία σε ανακοίνωσή της, στην οποία ωστόσο δεν δίνει απάντηση επί της ουσίας των καταγγελιών των δυο μελών της ΕΛΣΤΑΤ.  

Αναλυτικότερα, η Eurostat σημειώνει τα εξής:  

"Τις τελευταίες ημέρες ένα πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛ.ΣΤΑΤ επέκρινε την ποιότητα του έργου που επιτελεί η ΕΛ.ΣΤΑΤ στον τομέα των δημοσιονομικών στοιχείων. Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2009 είχε διογκωθεί από την ΕΛ.ΣΤΑΤ υπό την πίεση της Eurostat. Αυτές οι επικρίσεις αναφέρθηκαν εκτενώς στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Λόγω της σοβαρότητας αυτών των κατηγοριών και της σημασίας αυτών των στοιχείων, η Eurostat επιθυμεί να υπενθυμίσει τα γεγονότα.

Οι στατιστικές και θεσμικές αδυναμίες όσον αφορά τη συλλογή των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων είχαν περιγραφεί με σαφήνεια στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2010. Μετά την έκθεση αυτή, ιδρύθηκε η ΕΛ.ΣΤΑΤ, ως ανεξάρτητη στατιστική αρχή, δυνάμει ενός νέου ελληνικού νόμου για στατιστικά ζητήματα. Όπως ζητήθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας (Ecofin), η ΕΛ.ΣΤΑΤ και η Eurostat επεξεργάστηκαν κοινό σχέδιο δράσης για τις στατιστικές. Υλοποιώντας μία από τις πρώτες προτεραιότητες του εν λόγω σχεδίου, η ΕΛ.ΣΤΑΤ ανέλαβε σημαντικές προσπάθειες βελτίωσης των δημοσιονομικών δεδομένων. Η Eurostat διεξήγαγε αρκετές μεθοδολογικές επισκέψεις στην Ελλάδα βάσει του κανονισμού σχετικά με την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Τα πορίσματα αυτών των επισκέψεων, με τα οποία εντοπίζονται οι κύριοι τομείς των εργασιών που έχουν γίνει, έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της Eurostat.

Έκτοτε η συλλογή των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων για το 2009 (και 2010) έχει ακολουθήσει τους κανόνες που ισχύουν και εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη μέλη (Ευρωπαϊκό Σύστημα Εθνικών Λογαριασμών - ESA 95), κάτι που όντως οδήγησε σε αναθεώρηση προς τα άνω του ελληνικού ελλείμματος και του χρέους. Τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος του 2009 στην Ελλάδα κοινοποιήθηκαν από τις ελληνικές αρχές και δημοσιεύτηκαν, χωρίς επιφύλαξη, από την Eurostat στα δελτία τύπου του Νοεμβρίου 2010 και του Απριλίου 2011. Τούτο είναι ένδειξη της μεγάλης προόδου που έχει σημειώσει η ΕΛ.ΣΤΑΤ στον τομέα της αξιοπιστίας. Η συνέχιση της υλοποίησης του κοινού σχεδίου δράσης είναι αναγκαία προϋπόθεση για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του ελληνικού στατιστικού συστήματος.

Η ΕΛ.ΣΤΑΤ έχει κάνει σημαντικές βελτιώσεις όσον αφορά τη συλλογή των δημοσιονομικών στοιχείων· τούτο επέτρεψε στην ΕΛ.ΣΤΑΤ να παρέχει σε όλους τους χρήστες μια σταθερή βάση για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια αξιόπιστη στατιστική υποδομή, που στηρίζεται στις επαγγελματικές αρχές των επίσημων στατιστικών, είναι η προϋπόθεση για την ορθή λήψη αποφάσεων".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v