Μονιμοποιείται ο φόρος στα ακίνητα

Τη μονιμότητα του… έκτακτου τέλους ακινήτων προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός οικονομικών, Ε. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι θα ενταχθεί στο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα. Οι αλλαγές στην τροπολογία.

Μονιμοποιείται ο φόρος στα ακίνητα
Τη μονιμότητα του… έκτακτου τέλους ακινήτων προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι θα ενταχθεί στο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα.

Αναφορά, πάντως, σχετικά με τον ορίζοντα εφαρμογής του μέτρου δεν υπάρχει στις προσθήκες που κατέθεσε σήμερα ο κ. Βενιζέλος στη σχετική τροπολογία στη Βουλή, με τις οποίες γίνεται ευνοϊκότερο το τέλος ακινήτων για τους ανέργους. Σημειώνεται ότι η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που κατατέθηκαν, ανεξάρτητα από την τιμή ζώνης και την παλαιότητα του ακινήτου, το ειδικό τέλος είναι το μίνιμουμ του 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε:

1. Πολύτεκνο, εφόσον τα τέκνα του τον βαρύνουν φορολογικά κατά το οικονομικό έτος 2011, με οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος του έτους επιβολής του τέλους μέχρι 30.000 ευρώ.

2. Πρόσωπο που είναι ανάπηρο είτε το ίδιο είτε πρόσωπο που το βαρύνει φορολογικά.

Για τους ανέργους ορίζεται ότι δεν οφείλεται το ειδικό τέλος ακινήτων για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή στους καταλόγους προσφερομένων προς εργασία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και των παρατημάτων του ή του λογαριασμού ανεργίας προσωπικού ημερησίων εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης ή του λογαριασμού ανεργίας τεχνικών Τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης καθώς και σε άνεργο που επιδοτήθηκε λόγω τακτικής επιδότησης από τους παραπάνω φορείς και λογαριασμούς κατά τους έξι τουλάχιστον μήνες από τους δώδεκα που προηγούνται κάθε φορά της ημερολογιακής βάσης υπολογισμού του τέλους.

Η απαλλαγή αυτή δεν παρέχεται εφόσον το οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος του έτους επιβολής του τέλους υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Μειωμένοι συντελεστές και απαλλαγές δεν ισχύουν και το τέλος υπολογίζεται κανονικά αν η αξία της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου, με βάση τα στοιχεία ακινήτων του 2008, υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, η οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο ή αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο έχει τιμή ζώνης πάνω από 3.000 ευρώ ή το ακίνητο είναι πάνω από 120 τ.μ., με προσαύξηση 20 τ.μ. για κάθε παιδί και μάξιμουμ 200 τ.μ.

Στην τελευταία περίπτωση, το ειδικό τέλος ακινήτων επιβάλλεται κανονικά για το επιπλέον εμβαδόν του απαλλασσόμενου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v