Ό. Ρεν: Δεν θα επιτρέψουμε έξοδο Ελλάδας από ευρώ

Δεν θα επιτρέψουμε την άτακτη χρεοκοπία ή την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος κ. Όλι Ρεν από την Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται για την τακτική σύνοδο των μελών του ΔΝΤ.

Ό. Ρεν: Δεν θα επιτρέψουμε έξοδο Ελλάδας από ευρώ
Δεν θα επιτρέψουμε την άτακτη χρεοκοπία ή την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος κ. Όλι Ρεν από την Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται για την τακτική σύνοδο των μελών του ΔΝΤ.  

Μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας ή μια έξοδός της από το ευρώ θα προκαλούσαν τεράστια οικονομική και κοινωνική καταστροφή, σημείωσε ο επίτροπος. 

Ωστόσο, επισήμανε ότι "η εντύπωση πως μπορεί να πραγματοποιηθεί μια τακτική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με 'καθαρό' τρόπο είναι κάπως παραπλανητική".  

Όπως ανέφερε ο επίτροπος, ο μακροπρόθεσμος στόχος της Ε.Ε. είναι να μεταφερθούν οι ευθύνες αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ στο EFSF. "Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα χρειαζόμαστε και την ΕΚΤ και το EFSF", συμπλήρωσε.  

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ισχυροποίηση της νομισματικής ένωσης θα μπορούσε να καταστήσει πιο ρεαλιστική την ιδέα των ευρωομολόγων. 


Geithner: Η Ελλάδα δεν θα γίνει η νέα Lehman

O υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αρνήθηκε να συζητήσει τις συνέπειες που θα είχε στην αμερικανική οικονομία μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ έχει δεσμευτεί πως "η Ευρώπη δεν θα αφήσει την Ελλάδα να γίνει μια νέα Lehman Brothers".

Όπως μεταδίδει το Reuters, o κ. Geithner ανέφερε ακόμα ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από την Ελλάδα και ότι θα χρειαστεί χρόνια για να συγκροτήσει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για την ουσιαστική ρύθμιση της νομισματική ένωσης.

"Υπάρχει μια ευρύτερη αναγνώριση ότι χωρίς αυτές τις ευρύτερες δημοσιονομικές και χρηματοπιστωτικές προσθήκες η νομισματική ένωση δεν θα λειτουργήσει", πρόσθεσε.

Τόνισε, ωστόσο, ότι είναι βέβαιος πως η Ευρώπη θα δράσει με πιο αποφασιστικό τρόπο για την αντιμετώπιση της κρίσης μέσα στις επόμενες εβδομάδες και ότι θα κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για την ενίσχυση των υποστηρικτών χρηματοπιστωτικών μηχανισμών της


Ο κ. Rompuy αποκλείει ελληνική χρεοκοπία - To ρίσκο είναι τεράστιο * Δηλώσεις Σαρκοζί

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι τόνισε σε ομιλία του ότι η στάση πληρωμών της Ελλάδας θα αποφευχθεί "διότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση". "Οι κίνδυνοι της μετάδοσης, της χρεοκοπίας, της αναδιάρθρωσης, της εξόδου από την ευρωζώνη είναι τόσο μεγάλοι που δεν μπορείς να πάρεις αυτό το ρίσκο", είπε ο κ. Βαν Ρομπάι σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU).

Από πλευράς του, ωστόσο, ο πρόεδρος της Τσεχίας κ. Βάτσλαβ Κλάους δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξής του σε αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό ότι μπορεί "εύκολα" να φανταστεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, εκτιμώντας ότι η διαδικασία μπορεί να είναι "σχετικά απλή". "Μπορώ να φανταστώ μια χώρα της ευρωζώνης να εγκαταλείπει την ευρωζώνη. Τεχνικά, διοικητικά, είναι δυνατόν", είπε ο κ. Κλάους στο CNBC, στο οποίο παραχώρησε συνέντευξη στο περιθώριο των εργασιών της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί διαβεβαίωσε τον ομόλογό του των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα ότι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης προτίθενται να επιλύσουν τις κρίσεις χρεών και να στηρίξουν την Ελλάδα, είπε πηγή της γαλλικής προεδρίας. Η πηγή αυτή, μιλώντας υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας της, πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες, οι οποίοι συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, συζήτησαν επίσης σχετικά με την ιδέα να συμπεριληφθεί το νόμισμα της Κίνας, το γιουάν, στα Ειδικά Δικαιώματα Εκταμίευσης (special drawing rights, SDRs) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Η ένταξη του γιουάν στο "καλάθι" αυτό των νομισμάτων από το ΔΝΤ θα το καθιστούσε ένα από τα νομίσματα αναφοράς στις διεθνείς συναλλαγές. 

Greenspan: Θέμα εβδομάδων η χρεοκοπία της Ελλάδας

Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες αν δεν λάβει την έκτη δόση, ανέφερε την Πέμπτη ο πρώην επικεφαλής της Fed, κ. Αlan Greenspan, τονίζοντας ότι οι αγορές εκπέμπουν σήματα πως κάτι μπορεί να "σπάσει".

"Οι αγορές φοβούνται ότι κάτι μπορεί να σπάσει και είναι ξεκάθαρο πως η Ελλάδα βρίσκεται λίγες εβδομάδες από τη χρεοκοπία αν δεν λάβει τη νέα δόση" δήλωσε ο κ. Greenspan σε συνέντευξη στην Ουάσιγκτον.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Fed για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας, ο κ. Greenspan υποστήριξε ότι θα έχει μια θετική συνέπεια, τη μείωση του δολαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v