"Βράζει" το λιανεμπόριο για τα νέα μέτρα

Τη βεβαιότητα ότι πλέον τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα δεν θα αποδώσουν, ενώ συνάμα θα στερήσουν από την πραγματική οικονομία τις τελευταίες της ανάσες, εκφράζουν παράγοντες του εμπορίου.

Βράζει το λιανεμπόριο για τα νέα μέτρα
Τη βεβαιότητα ότι πλέον τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα δεν θα αποδώσουν, ενώ συνάμα θα στερήσουν από την πραγματική οικονομία τις τελευταίες της ανάσες, εκφράζουν παράγοντες του εμπορίου.

Όσον αφορά στα μέτρα με στόχο την περικοπή δαπανών, εκτιμούν ότι όσα έχουν ληφθεί είναι παντελώς άδικα, πλήττουν οριζόντια τον πληθυσμό και εκτιμούν ότι δεν βοηθούν σε μια ουσιαστική λειτουργική εξυγίανση του δημόσιου τομέα.

Τα παραπάνω αποτελούν τη συμπύκνωση των πρώτων αντιδράσεων στα νέα μέτρα, ωστόσο η αναλυτική τοποθέτηση φορέων και παραγόντων του εμπορίου περιλαμβάνει τόσο οργή όσο και απόγνωση. "Δεν είναι δυνατόν κάθε Δευτέρα να αγωνιούμε για το τι μέτρα θα ληφθούν την Παρασκευή, και το σαββατοκύριακο να μαθαίνουμε ότι αυτά δεν αρκούν και θα επιβληθούν χειρότερα", δηλώνει στέλεχος εμπορικού ομίλου.

"Ας μη γελιόμαστε", συμπληρώνει ο ίδιος, "οι υπερβολές στην κατανάλωση έχουν τελειώσει ήδη από το μνημόνιο 1. Έκτοτε υπήρξε θεαματική διόρθωση στους τζίρους πολλών καταναλωτικών αγορών σε ποσοστά άνω του 40%, γεγονός που πιστοποιεί ότι σήμερα ο κόσμος καταναλώνει για να καλύψει πραγματικές ανάγκες. Η περιβόητη εσωτερική υποτίμηση έχει επιτευχθεί παρά τις διαδοχικές αυξήσεις ΦΠΑ. Και τι έγινε; Απέκτησε ανταγωνιστικότητα η ελληνική οικονομία; Η δραματική μείωση εισοδημάτων και η φορολογία πέραν κάθε λογικής, ωστόσο, έρχονται να τελειώσουν το βιοτικό επίπεδο αλλά και τις επιχειρήσεις στην εγχώρια αγορά".

Προχειρότητα και αντιεπαγγελματισμό χρεώνει στην κυβέρνηση διευθύνων σύμβουλος μεγάλου εμπορικού ομίλου, σημειώνοντας ότι η εξειδίκευση των μέτρων φέρνει καθημερινά νέα δεδομένα στις επιχειρήσεις. "Ξεκινήσαμε να θεωρούμε ότι η επιβάρυνση από τον φόρο επί των ακινήτων θα είναι Χ, και έως το τέλος του μήνα η επιβάρυνση θα διπλασιαστεί, όσο η κυβέρνηση μετράει τις ανάγκες της και αυτές δεν καλύπτονται". (Εδώ σημειώνεται ότι ήδη οι ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΠΟΜΙΔΑ έχουν ζητήσει τη μη εφαρμογή του μέτρου για τις επιχειρήσεις). Συμπληρώνει ότι για τις επιχειρήσεις -παραγωγικές, εμπορικές και παροχής υπηρεσιών- οι επιβαρύνσεις είναι δυσβάστακτες και εν πολλοίς θα καταστεί αδύνατον να εισπραχθούν.

Ωστόσο, οι σοβαρότερες αιτιάσεις έχουν να κάνουν με το γεγονός ου ότι η ακολουθούμενη πολιτική φαίνεται να μη στηρίζεται σε κανένα ρεαλιστικό σχέδιο. "Όταν ακούς τον υπουργό Οικονομικών -και μάλιστα σ’ αυτήν τη συγκυρία- να δηλώνει πως 'ο θεός της Ελλάδας είναι μεγάλος', τότε δεν αγανακτείς απλώς, αλλά φοβάσαι ότι η χώρα κινείται επί τη βάσει ανορθολογικών πρακτικών".

Στο ίδιο μήκος κύματος, νομικός σύμβουλος εμπορικού ομίλου σημειώνει ότι ακόμη και οι μεταρρυθμίσεις χωρίς δημοσιονομικό κόστος, όπως π.χ. η υπηρεσία μιας στάσης για την ίδρυση επιχειρήσεων, είναι χειρότερη διαδικαστικά απ’ ό,τι ίσχυε πριν. "Μειώθηκαν τα ανώδυνα δικαιολογητικά, αλλά πέρασε μια σειρά υποχρεώσεων στους συμβολαιογράφους, που δεν ξέρουν να κάνουν τη δουλειά και δεν νομιμοποιούνται. Και αναρωτιέται κανείς γιατί δεν συμβουλεύτηκαν τους ειδικούς, πριν κάνουν κινήσεις που δεν έχουν αποτέλεσμα.".

Η αβεβαιότητα που παρατείνεται, σε συνδυασμό με τη γενικευμένη πεποίθηση ότι "η άσκηση δεν βγαίνει", έχει διαταράξει κάθε σχέση εμπιστοσύνης. Προσφάτως κορυφαίο στέλεχος ελληνικού ομίλου με ισχυρή παρουσία στις αγορές της άλλοτε ασταθούς ΝΑ. Ευρώπης δήλωσε σε αναλυτές ότι προτιμά να έχει τα διαθέσιμα του ομίλου στο εξωτερικό, έστω κι αν χάνει από το μικρότερο επιτόκιο που του προσφέρεται εκεί, προκειμένου να τα διασφαλίσει.

Επικεφαλής ελληνικού εμπορικού ομίλου εκφράζει με πεσιμισμό την εκτίμηση ότι το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του δεν αντέχει να προχωρήσει στις αναγκαίες προσαρμογές, με αποτέλεσμα, ακόμη και αν οι δόσεις βοήθειας εκταμιεύονται, κάθε φορά η χώρα να χάνει και κάτι ανεπιστρεπτί. "Δεν είναι μόνο η δημόσια περιουσία που θα περάσει σε ξένα χέρια, αλλά και οι ιδιωτικές μονάδες που θα έχουν γονατίσει από τη μακρόχρονη και αδιέξοδη κρίση. Τότε θα έχουμε γίνει όντως τα… γκαρσόνια της Ευρώπης, ή οποιουδήποτε άλλου", καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v