Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρίγη στις αγορές- σύγκρυο στην Αθήνα

Ημέρες 2008 ξαναζούν οι διεθνείς αγορές. Ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης οξύνει την κρίση κρατικών χρεών και δυναμιτίζει τον τραπεζικό κλάδο. Ανησυχίες στην Αθήνα για την τύχη του PSI και του δεύτερου πακέτου βοήθειας.

Ρίγη στις αγορές- σύγκρυο στην Αθήνα
Ρίγη στις αγορές και σύγκρυο στην Αθήνα προκαλούν το «φάντασμα» της ύφεσης και η μετάσταση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους στο τραπεζικό σύστημα, με την εμπιστοσύνη στη διατραπεζική αγορά και την ψυχολογία των επενδυτών να αγγίζουν το ναδίρ, θυμίζοντας ημέρες πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Η φρασεολογία που χρησιμοποίησε προχθές η FED περιγράφοντας τους κινδύνους που απειλούν την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία και η υποβάθμιση της Ιταλίας και ιταλικών τραπεζών από την S&P αποτέλεσαν τις δύο βασικές αφορμές για την αναζωπύρωση της κρίσης εμπιστοσύνης και τη νέα περιδίνηση των αγορών. 

Αιτία σύμφωνα με στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας ήταν η νέα επί τα χείρω εκτίμηση του ΔΝΤ ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια ύψους 300 δισ. ευρώ, προκειμένου να θωρακιστεί από την κρίση χρέους.

«Η νέα εκτίμηση του ΔΝΤ λειτούργησε σαν σπίθα σε αποθήκη πυρομαχικών», εκτιμά ο ίδιος, σημειώνοντας ότι, παρά την ανάσα δολαριακής ρευστότητας που παρείχε η συντονισμένη παρέμβαση 5 κεντρικών τραπεζών, η αμφιβολία για το αν οι γαλλικές και δευτερευόντως οι ιταλικές τράπεζες είναι σωστά κεφαλαιοποιημένες για να αντέξουν την κρίση όχι μόνο δεν υποχώρησε, αλλά εντάθηκε.

«Τον τελευταίο μήνα, το email μου έχει κατακλυστεί από δεκάδες εκθέσεις αναλυτών που παραθέτουν την έκθεση ανά ευρωπαϊκή τράπεζα σε ελληνικά, πορτογαλικά και ιταλικά ομόλογα», σημειώνει ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους έχει μετατραπεί πια σε οξεία κρίση εμπιστοσύνης για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Ενδεικτικό είναι ότι όμιλοι όπως η Siemens και η Lloyds απέσυραν από γαλλικές τράπεζες καταθέσεις άνω του 1 δισ. ευρώ και η Siemens μετέφερε τις καταθέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η δήλωση του κ. El-Erian της PIMCO ότι υπάρχουν ενδείξεις για επικείμενες μαζικές αναλήψεις καταθέσεων από τις γαλλικές τράπεζες από πλευράς θεσμικών επενδυτών, καθώς και τα δημοσιεύματα ότι οι διοικήσεις τραπεζών όπως η BNP αναζητούν φρέσκα κεφάλαια, προγραμματίζοντας επισκέψεις στο Qatar, απλώς ενέτειναν τον πανικό.

Μαύρη Πέμπτη για αγορές - Στα τάρταρα οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Η ανησυχία των αγορών για το ενδεχόμενο νέας, βαθιάς παγκόσμιας ύφεσης αποτυπώθηκε εύλογα στους χρηματιστηριακούς δείκτες χθες, Πέμπτη, αλλά και τις προηγούμενες μέρες, με τη Wall να βιώνει τη χειρότερη εβδομαδιαία απόδοση από το 2008, όταν κατέρρεε η Lehman Brothers.

Ενδεικτικά, την Πέμπτη, ο Dow Jones έχασε 390 μονάδες ή 3,51%, ενώ ισχυρότατες απώλειες κατέγραψαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο DAX στη Φρανκφούρτη έπεσε 5%, ο CAC 5,25% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο 4,67%.

Εικόνα διάλυσης εμφάνισαν οι μετοχές των τραπεζών και δη των ευρωπαϊκών, με τη Societe Generale να υποχωρεί 9,5%, την ιταλική Unicredito να χάνει 5,2% και την BNP να καταγράφει απώλειες 5,7%.

Έντονα πτωτικά κινήθηκε και ο χρυσός, χάνοντας πάνω από 50 δολάρια σε μία ημέρα, όπως και το πετρέλαιο που κατέγραψε απώλειες 5,3% στα 81 δολάρια το βαρέλι, απόρροια και της ανόδου του δολαρίου, με την ισοτιμία του έναντι του ευρώ να διαμορφώνεται στο 1,34 δολάριο.

Ισχυρές πιέσεις και στις αγορές ομολόγων, με τα CDSs Ιταλίας και Ισπανίας να εκτινάσσονται σε νέα ρεκόρ, τη στιγμή όπου οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά, έως το 1,675%, καθώς οι επενδυτές αναζητούν... οάσεις ασφαλείας.

Ειδικότερα, τα 5ετή CDSs των ιταλικών ομολόγων εμφάνισαν άνοδο κατά 29 μονάδες βάσης στις 550 μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ενώ τα 5ετή CDSs των ισπανικών ομολόγων ενισχύθηκαν 20 μονάδες βάσης στις 450 μονάδες βάσης.

Η απόδοση των 10ετών ιταλικών τίτλων διαμορφώνεται στο 5,687% και των 10ετών ισπανικών ομολόγων στο 5,336%.

Τα 5ετή CDSs της Γαλλία κινήθηκαν επίσης ανοδικά, αγγίζοντας πλέον τις 188 μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,574%.

Ανησυχία στην Αθήνα για την τύχη του PSI

Μόλις μερικές ώρες μετά τη λήψη νέου πακέτου σκληρών μέτρων, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ραγδαία επιδείνωση του διεθνούς κλίματος και μάλιστα με αφορμή, μεταξύ άλλων, και την εδραιωμένη πεποίθηση των αγορών ότι η Ελλάδα θα πτωχεύσει ή θα οδηγηθεί σε γενναία αναδιάρθρωση χρέους.

«Η μετάσταση της κρίσης στις τράπεζες επιβάλλει στην Ευρώπη να επιταχύνει την ψήφιση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για διάθεση κεφαλαίων από το EFSF, προκειμένου να επανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες», σημειώνει έμπειρο στέλεχος της αγοράς ομολόγων.

Ο κίνδυνος για την Ελλάδα θα ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να συμπαρασύρει και το θέμα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. "Αν η έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας και του PSI καθυστερήσει, ο έλεγχος του Δεκεμβρίου από την τρόικα ανάγεται στο πιο κρίσιμο crash test για τη χώρα", σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Και το ερώτημα σχετικά με τα 109 δισ. ευρώ για την Ελλάδα είναι αν σε μια τέτοια περίπτωση θα επικρατήσουν οι φωνές στην Ευρώπη που προτείνουν, αντί να δοθεί νέο δάνειο στην Ελλάδα, τα συγκεκριμένα κεφάλαια (109 δισ. ευρώ) να διατεθούν απευθείας στις τράπεζες για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από το γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Κίνδυνο που, αν και δεν παραδέχονται δημόσια, συνομολογούν ανεπίσημα κυβερνητικά στελέχη. Η κυβέρνηση παρακολουθεί με αγωνία και μικρά περιθώρια παρέμβασης τις διεργασίες στην Ευρώπη, ευελπιστώντας ότι δεν θα παρεκκλίνει από τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, αλλά αντίθετα θα ενισχύσει τα κεφάλαια του EFSF για να κεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες. Το κρίσιμο στοιχείο είναι η Ελλάδα να καταφέρει να υλοποιήσει τους στόχους για τους οποίους έχει δεσμευτεί, ώστε να μη βρεθεί μερικές εβδομάδες από σήμερα πάλι απολογούμενη για τις αστοχίες της...

Το γεγονός ότι οι αποφάσεις έχουν ήδη εγκριθεί από 4 εθνικά κοινοβούλια (μεταξύ των οποίων και από τη γαλλική εθνοσυνέλευση), ως ενιαίο πακέτο, καθιστά δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο, να υπάρξει τώρα αλλαγή. 

Καθυστερούν να δηλώσουν συμμετοχή οι γερμανικές προβληματικές τράπεζες

Οι ανησυχίες εντείνονται από το γεγονός ότι προς το παρόν δεν έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα οικειοθελούς μετακύλισης - ανταλλαγής του ελληνικού χρέους γερμανικές τράπεζες που κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ.

«Ενώ η συμμετοχή στο PSI έχει ξεπεράσει το 82% και η Ελλάδα αναγκάστηκε να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα την κρατική και υπό αναδιάρθρωση ΑΤΕ, η Γερμανία δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει κάτι ανάλογο, υπάγοντας τις δικές της κρατικές προβληματικές τράπεζες στο πρόγραμμα», σημειώνει πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Οικονομικών.


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v