Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα τρία σενάρια για την Ελλάδα

Τρία είναι τα σενάρια για την Ελλάδα μετά τη λήψη των νέων επώδυνων μέτρων της κυβέρνησης, χωρίς να αποκλείεται ούτε αυτό της ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους με "κούρεμα" κατά 50%.

Τα τρία σενάρια για την Ελλάδα
Τρία είναι τα σενάρια για την Ελλάδα μετά τη λήψη των νέων επώδυνων μέτρων της κυβέρνησης, χωρίς να αποκλείεται ούτε αυτό της ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους με "κούρεμα" κατά 50%, μεταδίδουν τα "ΝΕΑ".

Αυτό τουλάχιστον υπονόησε, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα προσεκτικές διατυπώσεις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στην πολύωρη προσπάθειά του να εξηγήσει στους βουλευτές του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η οικονομία.

Μιλώντας με δραματικούς τόνους στη συνεδρίαση του ΚΤΕ, που διήρκεσε περί τις πεντέμισι ώρες, αναφέρθηκε σε τρία πιθανά σενάρια που συνδέονται με τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας.

ΤΟ ΚΑΛΟ

Είπε ότι το καλό -πρώτο- σενάριο αφορά στην κύρωση και εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, που προβλέπει μεταξύ άλλων αναδιάρθρωση του χρέους με "κούρεμα" ομολόγων της τάξεως του 20%.

ΤΟ ΚΑΚΟ

Το χειρότερο -δεύτερο- σενάριο είναι να μην προχωρήσει η συμφωνία με την τρόικα και η χώρα να οδηγηθεί σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία - πρόκειται για τον κίνδυνο για τον οποίο έκανε λόγο κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αναφορές στην Αργεντινή.


ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ

Το τρίτο σενάριο, που ενδεχομένως να είναι το λιγότερο οδυνηρό, σχετίζεται με την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και την ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους με "κούρεμα" κατά 50% (όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Βενιζέλος). Σε μια τέτοια περίπτωση, θα έχουν προηγηθεί η ανακοίνωση των μέτρων της επόμενης τριετίας από την κυβέρνηση και η ψήφιση του προϋπολογισμού. Πρόκειται για σενάριο στο οποίο γίνονται πλέον καθημερινές αναφορές από διεθνείς παράγοντες και το οποίο εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των ταμείων και των τραπεζών, ενώ διασφαλίζει τις καταθέσεις με χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

Όπως όμως έσπευσε να διευκρινίσει, ζητώντας από τους βουλευτές να είναι προσεκτικοί, για το τρίτο σενάριο "είναι επικίνδυνο να το ζητήσουμε εμείς. Αυτό απαιτεί συμφωνημένη και συντεταγμένη προσπάθεια πολλών".

Κατά τα άλλα, η συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών, παρουσία και των κ. Δημήτρη Ρέππα και Γιώργου Κουτρουμάνη, κύλησε με γκρίνιες, παρατηρήσεις και καυστικά σχόλια από πλευράς των βουλευτών, που εξέφρασαν μεγάλη επιφυλακτικότητα για τη λήψη των νέων μέτρων.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των περίπου 50 παρόντων (35 ζήτησαν και πήραν τον λόγο) δεν υπήρξε ούτε ένας που να δηλώσει ότι θα καταψηφίσει τα νέα μέτρα. Μόνο ο κ. Δημήτρης Κουσελάς τράβηξε τη δική του κόκκινη γραμμή, λέγοντας: "Δεν πρόκειται να δεχτώ να γίνει ούτε μία απόλυση", αλλά με τη διευκρίνιση ότι δεν αναφέρεται στην εργασιακή εφεδρεία.

Πρόσθεσε δε ότι "από αυτούς που δεν χρωστάνε τους κόβουμε το ρεύμα και αφήνουμε στο απυρόβλητο τους φοροφυγάδες".

Για πρώτη φορά πήρε τον λόγο σε ΚΤΕ παρόντος του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και η κ. Βάσω Παπανδρέου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση διακρίνεται από αναποτελεσματικότητα και ότι δημοσιονομική εξυγίανση με ύφεση δεν γίνεται. "Είναι η έκτη φορά που μας βάζετε το δίλημμα: ή μέτρα ή χρεοκοπία. Πόσες φορές ακόμη θα σώσουμε τη χώρα;".

Ο κ. Ανδρέας Μακρυπίδης σχολίασε ότι απαιτείται αμέσως σχέδιο "να βγάλουμε το καπάκι από το καζάνι όπου βράζουν τόσο η κοινωνία όσο και η κοινοβουλευτική ομάδα", για να προσθέσει ότι "ένα θέμα αιχμής, όπως η εργασιακή εφεδρεία, χρειάζεται άμεση και υπεύθυνη πολιτική διαχείριση".

Ο κ. Ντίνος Βρεττός άσκησε κριτική στον κ. Βενιζέλο λέγοντας ότι έκανε λάθος με την πρόσφατη αναφορά του στην τρόικα ("ευτυχώς που ήρθε η τρόικα στην Ελλάδα"), ενώ από την πλευρά του ο υπουργός διευκρίνισε ότι "δεν το εννοούσα έτσι".

Ο κ. Τάκης Ρήγας παρατήρησε ότι όπως ήρθαν τα πράγματα "10 εκατομμύρια Ελλήνων στρέφονται εναντίον 154 βουλευτών".

Η κ. Μιλένα Αποστολάκη μίλησε για αναξιοπιστία και αναποτελεσματικότητα που έχει γίνει αντιληπτή τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και διερωτήθηκε "ποιος φταίει που για δύο χρόνια δεν έγινε καμία αποκρατικοποίηση κι αν θα γίνει με τις σημερινές χρηματιστηριακές αξίες θα μας επικρίνουν για ξεπούλημα". Επίσης, η κ. Άννα Νταλάρα ανέφερε ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για τη μη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Η κυβέρνηση, τόνισε, πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα και να βρει τρόπο να μαζέψει τα χρήματα που απαιτούνται.

Ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είπε ότι "με την ψήφο μου δεν εκβιάζω τη χώρα" και ζήτησε συγκυβέρνηση "για να δείξουμε ότι υπάρχει πολιτική σταθερότητα". Κυβέρνηση εθνικής ενότητας ζήτησε εκ νέου και ο κ. Δημήτρης Λιντζέρης. Η κ. Ελπίδα Τσουρή μίλησε για "φάλτσα ορχήστρα στον 'Τιτανικό' όπου το πλήρωμα και οι επιβάτες πηδούν στη θάλασσα ζαλισμένοι".

Ακόμη, η κ. Τόνια Αντωνίου διατύπωσε το ερώτημα εάν είναι παιδαγωγικό το μέτρο της εφεδρείας από τη στιγμή που έχει μικρό δημοσιονομικό όφελος (η απόδοσή του είναι της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο).


Δήλωση Βενιζέλου

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα για διάφορα σενάρια που αφορούν τη διαχείριση του δημοσίου χρέους δήλωσε τα εξής:

«Η Ελλάδα έχει λάβει την οριστική απόφαση να κάνει ότι περνάει από το χέρι της προκειμένου να εφαρμοστούν πλήρως και εμπροθέσμως όλες οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21ης Ιουλίου που είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρωζώνη αλλά και για την ίδια την Ελλάδα.

Όλες οι άλλες συζητήσεις, οι φήμες, τα σχόλια, τα σενάρια, που αποσπούν την προσοχή από αυτόν τον κεντρικό στόχο και από αυτή την πολιτική υποχρέωση της Ελλάδας αλλά και όλων των κρατών μελών της Ευρωζώνης και των ευρωπαϊκών θεσμών, δεν προσφέρουν υπηρεσίες στην κοινή ευρωπαϊκή μας υπόθεση .

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα, λαμβάνει σκληρά και δύσκολα μέτρα για να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους από φέτος έως και το 2014. Προωθεί τις διαρθρωτικές αλλαγές και την εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και εφαρμόζει, με τη μέγιστη δυνατή επιμονή και επιμέλεια, σε συνεργασία με την Ευρωζώνη και με τον διεθνή ιδιωτικό τομέα, το PSI που είναι βασικός πυλώνας των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v