Κορκίδης: Το ελληνικό εμπόριο ετοιμάζει αντίδραση

Ως το τελευταίο χτύπημα στη χειμαζόμενη ελληνική αγορά χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης τη φιλολογία ελεγχόμενης χρεοκοπίας που σκόπιμα, όπως επισημαίνει, έχει αναπτυχθεί εν τη απουσία της τρόικας.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Κορκίδης: Το ελληνικό εμπόριο ετοιμάζει αντίδραση
Ως το τελευταίο χτύπημα στη χειμαζόμενη ελληνική αγορά χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης τη φιλολογία της ελεγχόμενης χρεοκοπίας εντός του ευρώ που σκόπιμα και επίμονα, όπως επισημαίνει ο ίδιος, έχει αναπτυχθεί όλες τις ημέρες απουσίας της τρόικας από την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ σημειώνει ότι το ελληνικό εμπόριο θα αντιδράσει σθεναρά στα νέα μέτρα ανεξέλεγκτης πτώχευσης της αγοράς, όπως τα χαρακτηρίζει. Στο πλαίσιο αυτό, η συνομοσπονδία αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτο διοικητικό συμβούλιο με τη διευρυμένη συμμετοχή των προέδρων των Ομοσπονδιών Εμπορικών Συλλόγων για τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, με σκοπό να εξεταστούν και να αποφασιστούν όλοι οι δυνατοί τρόποι αντίδρασης που θα εκφράζουν την αγανάκτηση των μικρομεσαίων εμπόρων στα νέα επώδυνα μέτρα.

Η απόφαση για σύγκληση έκτακτου διοικητικού συμβουλίου ελήφθη καθώς, όπως σημειώνει ο κ. Κορκίδης, «η κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας τα ίδια τραγικά λάθη τακτικής, επιχειρεί να δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου στην ελληνική κοινωνία για να "περάσει" τα νέα μέτρα που απαιτεί η τρόικα».

Και συμπλήρωσε ότι «αυτός είναι ο λιγότερο επιτυχημένος τρόπος για να νομιμοποιηθεί ένα πρόγραμμα σκληρών κοινωνικών και οικονομικών μέτρων. Ο κόσμος χρειάζεται να πειστεί ότι πράγματι υπάρχει οριστική και βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος, για τη χρησιμότητα των μέτρων, και όχι να αναγκαστεί να τα δεχτεί επειδή φοβάται και εκβιάζει».

Στην ίδια δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ σημειώνει ότι «ο "φορολογικός παραλογισμός" και τα μέτρα πανικού έχουν φέρει τους ανθρώπους της αγοράς στα όρια της ψυχολογικής αντοχής, καθώς οι οικονομικές αντοχές έχουν εξαντληθεί προ πολλού». Και τόνισε, παράλληλα, ότι οι δύο πολύ βασικές αρχές για την ομαλή λειτουργία της αγοράς είναι η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία. Αρχές τις οποίες, δυστυχώς, κατά τον κ. Κορκίδη η ελληνική τις έχει πλέον απολέσει και τις δύο, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ πάει ένα βήμα παραπέρα, σημειώνοντας ότι οι «προφητείες» επισήμων για ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της χώρας μας και μετατροπή της σε Αργεντινή του 2001 το μόνο που κάνουν είναι να επιβαρύνουν με εικόνες πείνας και δυστυχίας ένα ήδη πολύ αρνητικό και φοβικό κλίμα. Για να συμπληρώσει ότι το πιθανότερο είναι πως θα πάρουμε την έκτη δόση, χωρίς, όπως σημειώνει, να έχει βρεθεί για ακόμη μία φορά οριστική διευθέτηση στο ζήτημά μας.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι τα διλήμματα μεταξύ σεναρίων συντεταγμένης χρεοκοπίας εντός του ευρώ με κούρεμα του χρέους και ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας εκτός του ευρώ πολύ λίγο απασχολούν πλέον τον Έλληνα, που χωρίς να το αξίζει, όπως τονίζει, κατέληξε να αντιμετωπίζει τη δική του τραγική οικονομική και κοινωνική πτώχευση.

«Σε μια αγορά που βράζει από αγανάκτηση και ξεχειλίζει από θυμό», καταλήγει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλης Κορκίδης, «θα ήταν προτιμότερο να μην πειραματίζονται άλλο με την ψυχολογία των Ελλήνων, να μη χρησιμοποιούν βαρείς χαρακτηρισμούς που προκαλούν όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και να σταματήσουν να κατηγορούν και να υποβαθμίζουν την ελληνική κοινωνία, που όμως οι ίδιοι πολιτικοί όχι μόνο "καταδέχονται" αλλά και επιμένουν να εκπροσωπούν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v