ΥΠΟΙΚ: Δεν λογίζονται ως φορτηγά οι νεκροφόρες

Μην μπερδεύεστε με τα τέλη κυκλοφορίας για νεκροφόρες και ασθενοφόρα, δεν λογίζονται ως φορτηγά, λέει -επί της ουσίας- με εγκύκλιό του στις εφορίες το υπουργείο Οικονομικών.

ΥΠΟΙΚ: Δεν λογίζονται ως φορτηγά οι νεκροφόρες
Μην μπερδεύεστε με τα τέλη κυκλοφορίας για νεκροφόρες και ασθενοφόρα, δεν λογίζονται ως φορτηγά, λέει -επί της ουσίας- με εγκύκλιό του στις εφορίες το υπουργείο Οικονομικών, μετά την υποβολή σχετικών ερωτημάτων και επειδή "έχει διαπιστωθεί ότι οχήματα που έχουν χαρακτηριστεί ως ασθενοφόρα ή νεκροφόρες καταβάλλουν μειωμένα τέλη κυκλοφορίας, ως φορτηγά ιδιωτικής χρήσης οχήματα".

Αναλυτικά η εγκύκλιος ορίζει:

· Στα καινουργή ή μεταχειρισμένα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, ασθενοφόρα, νεκροφόρες και θωρακισμένα επιβατικά οχήματα, επειδή εξαιρούνται από τη μέτρηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα τους.

· Ειδικά για τα ασθενοφόρα οχήματα και τις νεκροφόρες, τα οχήματα αυτά κατατάσσονται στην κατηγορία των επιβατικών αυτοκινήτων (δασμολογική κλάση 87.03) και ως συνέπεια της κατάταξης αυτής είναι κατά τον τελωνισμό τους να εκδίδονται πιστοποιητικά ταξινόμησης επιβατικών αυτοκινήτων.

· Για τα επιβατικά οχήματα, τα οποία εκ του πιστοποιητικού ταξινόμησης έχουν χαρακτηριστεί ασθενοφόρα ή νεκροφόρες, προκειμένου να ταξινομηθούν και να λάβουν άδεια κυκλοφορίας, επί της χορηγούμενης άδειας κυκλοφορίας στη στήλη είδος οχήματος θα αναγράφεται η λέξη "επιβατικόν" αντί φορτηγού, σύμφωνα με το πιστοποιητικό ταξινόμησης, στον δε τύπο του οχήματος, νεκροφόρα ή ασθενοφόρο, αντίστοιχα.

· Κατόπιν των ανωτέρω, για τα επιβατικά οχήματα τα οποία από το πιστοποιητικό ταξινόμησής τους έχουν χαρακτηριστεί ασθενοφόρα ή νεκροφόρες, τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, υπολογίζονται αποκλειστικά με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα τους, σύμφωνα και με τις νεότερες νομοθετικές ρυθμίσεις του άρθρου 17 του Ν. 3888/2010 και του άρθρου 35 του Ν. 3986/2011 (ΦΕΚ 152 Α΄), οι οποίες εφαρμόζονται για τα τέλη κυκλοφορίας του 2011 και του 2012 και επόμενων ετών αντίστοιχα.

Επομένως, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, εφόσον διαπιστώνονται η ταξινόμηση και η καταβολή των τελών κυκλοφορίας των παραπάνω οχημάτων ως φορτηγών ιδιωτικής χρήσης οχημάτων, θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να προβαίνουν στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να διαπιστώνεται στις περιπτώσεις αυτές αν υφίσταται παράβαση των διατάξεων της τελωνειακής και φορολογικής νομοθεσίας, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων του ελληνικού δημοσίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v