Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: Μέχρι τέλος 2012 η αναδιάρθρωση χρέους

Σημαντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέχρι τα τέλη του 2012 το αργότερο αναμένει η Citi, ενώ βλέπει ότι μετά την Ελλάδα σε αναδιάρθρωση χρέους θα προχωρήσουν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Citi: Μέχρι τέλος 2012 η αναδιάρθρωση χρέους
Σημαντική και ενδεχομένως εξαναγκαστική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέχρι τα τέλη του 2012 το αργότερο αναμένει η Citi, ενώ βλέπει ότι μετά την Ελλάδα σε αναδιάρθρωση χρέους θα προχωρήσουν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Citi στην έκθεσή της (23/9), καθώς η παγκόσμια ανάπτυξη κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα, η Ελλάδα δεν συμμορφώνεται με τους όρους του προγράμματος και οι δανείστριες χώρες εκφράζουν όλο και περισσότερες αντιρρήσεις σε περαιτέρω πακέτα διάσωσης, αναμένεται να υπάρξει σημαντική και ενδεχομένως εξαναγκαστική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, πιθανότατα μέχρι την άνοιξη του 2012 ή ακόμα και τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους. Θα ακολουθήσει η αναδιάρθρωση των χρεών της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, κυρίως λόγω πολιτικής μετάδοσης της κρίσης.

Ο διεθνής οίκος εξετάζει δύο σενάρια: Στο πρώτο, για να μειωθεί το επίπεδο του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 60% το 2012, θα απαιτηθεί "κούρεμα" του χρέους (εκτός ΔΝΤ) 67% στην Ελλάδα και περίπου 53% στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία. Στο δεύτερο σενάριο, για μείωση του χρέους στο 80% θα χρειαστεί "κούρεμα" 54% για την Ελλάδα και 34% για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Η Citi εκτιμά πως θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας, που ενδεχομένως θα δίνει περισσότερο έλεγχο στη δεύτερη σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των πολιτικών, ώστε να συνεχίσει η χρηματοδότηση μετά τη χρεοκοπία και το ευρωσύστημα ίσως θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Επίσης, εκτιμά πως θα υπάρξουν επέκταση της δυναμικότητας του EFSF αλλά και επιπλέον εθνικά προγράμματα για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v