Αλαλούμ στις εφορίες με την έκτακτη εισφορά

Ουρές στις εφορίες σημειώνονται από το πρωί, μετά την αποστολή εκκαθαριστικών έκτακτης εισφοράς με λάθη εξαιτίας του συνυπολογισμού εισοδημάτων που κανονικά εξαιρούνται.

Αλαλούμ στις εφορίες με την έκτακτη εισφορά
Ουρές στις εφορίες σημειώνονται από το πρωί, μετά την αποστολή εκκαθαριστικών έκτακτης εισφοράς με λάθη εξαιτίας του συνυπολογισμού εισοδημάτων που κανονικά εξαιρούνται, όπως για παράδειγμα αμοιβές από εφάπαξ ή αποζημιώσεις απόλυσης ή ακόμα και αποστολής εκκαθαριστικών σε ανέργους, οι οποίοι εξαιρούνται.

Οι φορολογούμενοι ζητούν νέα εκκαθάριση προκειμένου να υπάρξουν οι προβλεπόμενες εξαιρέσεις, όμως οι εφοριακοί σηκώνουν τα χέρια ψηλά καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν τους έχει αποστείλει ακόμα το λογισμικό των διορθώσεων.

Έτσι, φτάνουν στο σημείο να μην πληρώνουν την έκτακτη εισφορά -η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης λήγει την Παρασκευή για όσους έχουν λάβει εκκαθαριστικό και η βεβαίωση του φόρου έχει γίνει τον Αύγουστο- και να αποδέχονται τις προσαυξήσεις (1% για κάθε μήνα καθυστέρησης) καθώς αν πληρώσουν τη δόση είναι σαν να αποδέχονται το περιεχόμενο της αρχικής εκκαθάρισης.

Αλαλούμ επικρατεί και με τις εξαιρέσεις των ανέργων από την έκτακτη εισφορά, καθώς στη σχετική εγκύκλιο αναφέρεται -μεταξύ άλλων- ότι απαλλάσσονται όσοι το 2011 λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ εφόσον δεν έχουν κατά τον χρόνο της βεβαίωσης πραγματικά εισοδήματα.

Θεωρώντας ασαφή τη διατύπωση περί "χρόνου βεβαίωσης", ορισμένοι εφοριακοί ερμηνεύουν τον "χρόνο" ως έτος και απαιτούν για την εξαίρεση να μην υπάρχουν εισοδήματα για το 2011, ενώ, όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, ο "χρόνος" αφορά στο διάστημα -άρα στον Αύγουστο- κατά το οποίο βεβαιώθηκε ο φόρος.

Για να πάψει το αλαλούμ, όμως, θα πρέπει να υπάρξει διευκρινιστική εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομικών και να προωθηθεί το απαραίτητο λογισμικό διορθώσεων στις εφορίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v