Barroso: Εξετάζουμε ευρύτερο μηχανισμό εγγυήσεων

Η Κομισιόν εξετάζει ευρύτερο μηχανισμό εγγυήσεων για τις ελληνικές τράπεζες, ώστε να μπορέσουν να στηρίξουν με χρηματοδότηση την ελληνική οικονομία, σημειώνει ο επικεφαλής της Επιτροπής, κ. Ζοζέ Μπαρόζο.

Barroso: Εξετάζουμε ευρύτερο μηχανισμό εγγυήσεων
Η Κομισιόν εξετάζει ευρύτερο μηχανισμό εγγυήσεων για τις ελληνικές τράπεζες, ώστε να μπορέσουν να στηρίξουν με χρηματοδότηση την ελληνική οικονομία, σημείωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζοζέ Μπαρόζο, μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο.

"Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 500 εκατ. ευρώ, για τη δανειοδότηση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η Κομισιόν εξετάζει και τη θέσπιση ευρύτερου μηχανισμού εγγυήσεων για να βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας", ανέφερε.  

Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης, υπογράμμισε ο κ. Μπαρόζο.

Κάλεσε μάλιστα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κάνει "ό,τι είναι απαραίτητο" για την διατήρηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη και κάλεσε τα κράτη - μέλη να επισπεύσουν την θεσμοθέτηση του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που βάσει προγραμματισμού τίθεται σε ισχύ στα μέσα του 2013.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η μεγαλύτερη ενοποίηση της ευρωζώνης θα επιτρέψει την έκδοση ευρωομολόγου. "Όταν η ευρωζώνη θα είναι έτοιμη, η έκδοση κοινών χρεογράφων θα δείχνει το φυσικό επόμενο βήμα", ανέφερε.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι, ενώ κάποια ομόλογα ευρωζώνης μπορούν να εκδοθούν με βάση τις τρέχουσες συνθήκες του ευρώ, η έκδοση ευρωομολόγων θα απαιτήσει αλλαγή στη συνθήκη του ευρώ. 

Αλλαγές στη συνθήκη ενδέχεται να χρειαστούν και για το ζήτημα των ομόφωνων αποφάσεων, υπογράμμισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Αναφορικά με τον φόρο χρηματοοικονομικών συναλλαγών, σημείωσε ότι μπορεί να αποφέρει έσοδα 55 δισ. ευρώ ετησίως. "Θα πρέπει να συμβάλει και ο χρηματοοικονομικός τομέας", συμπλήρωσε. 

Σε σχέση με τους οίκους αξιολόγησης, σημείωσε ότι η πρόταση της Κομισιόν για σκληρότερη νομοθέτηση του κλάδου θα είναι έτοιμη έως τα τέλη του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v