Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σενάρια για νέα δραχμή με υποτίμηση 120%

Τα διεθνή think tank διατυπώνουν ανοιχτά πλέον εκτιμήσεις για τη "νέα δραχμή" και για το πόσο θα πρέπει να υποτιμηθεί. H Roubini Global Economics βλέπει υποχώρηση αυτού του νέου νομίσματος κατά 120% έναντι του ευρώ.

Σενάρια για νέα δραχμή με υποτίμηση 120%
Η νέα δραχμή θα πρέπει να υποχωρήσει κατά 120% έναντι του ευρώ, εκτιμά το Roubini Global Economics, όπως αποκαλύπτει η "Wall Street Journal".

Οι αναλυτές του ινστιτούτου επισημαίνουν ότι θεωρητικά, με υποτίμηση της τάξεως του 50%, θα μπορούσε να επιτευχθεί εκμηδενισμός του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών. Όπως όμως εξηγεί ο κ. Michael Hart, "οι αγορές πλέον δεν συγχωρούν εν μέσω κρίσης, άρα πιθανότατα (η υποτίμηση της τάξεως του 50%) δεν θα είναι αρκετή".

"Λαμβάνοντας ως προϋπόθεση ότι οι επενδυτές απαιτούν από την Ελλάδα να μειώσει κατά το ήμισυ την αρνητική καθαρή θέση της για δύο χρόνια, εκτιμούμε ότι η νέα δραχμή, σε πραγματικούς όρους, θα πρέπει να υποτιμηθεί κατά 120%", δήλωσε ο κ. Hart, όπως μεταδίδει η "Wall Street Journal".

"Αυτό δεν θα ήταν παράλογο", πρόσθεσε. "Θα αντιμετώπιζε άμεσα το επαχθές και πραγματικό πρόβλημα του βάρους των χρεών της ελληνικής οικονομίας", τόνισε.

Ο διευθυντής στρατηγικής ανάλυσης νομισμάτων της Roubini Global Economics, κ. Michael Hart προσδιορίζει ότι με την εκτιμώμενη υποτίμηση της δραχμής -δηλαδή ουσιαστικώς ανατίμησης του ευρώ- το ευρώ θα ενισχυθεί στις 2,2 νέες δραχμές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο