Ο Αγωγός TAP υπέβαλε ΠΠΕ στις ελληνικές αρχές

Ο Αδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (Trans Adriatic Pipeline - TAP) υπέβαλε Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΠΠΕ) στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο Αγωγός TAP υπέβαλε ΠΠΕ στις ελληνικές αρχές
Ο Αδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (Trans Adriatic Pipeline - TAP) υπέβαλε Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΠΠΕ) στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση.

Η αίτηση κατατίθεται σε συνέχεια των διερευνητικών μελετών που είχε υποβάλει ο TAP μέσα στο 2011 εν όψει της πλήρους Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ).

Ο TAP αποφάσισε να εκπονήσει τη μελέτη επιπτώσεων ακολουθώντας εκτός από την ελληνική νομοθεσία, και τις πλέον αυστηρές διεθνείς προδιαγραφές που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ώστε να διασφαλίσει τη βέλτιστη περιβαλλοντική και κοινωνική απόδοση του έργου.

Η ΠΠΕ περικλείει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την όδευση του TAP και την αξιολόγηση εναλλακτικών διαδρομών από την ομάδα του έργου. Εμπεριέχει, για παράδειγμα, περεταίρω πληροφορίες για τις προσομοιώσεις των αρχικών εκπομπών αερίων όπως επίσης και για άλλα τμήματα κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού.

Ο κ. Martin Ferguson, Διευθυντής του TAP για θέματα ΥΑΠ και ΕΚΕ,σχολίασε:

"Με τη σημαντική αυτή υποβολή, ο TAP συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο προς την ελαχιστοποίηση των όποιων αρνητικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων του έργου στην Ελλάδα. Στην προετοιμασία αυτής της μελέτης φροντίσαμε να συμμετάσχει μεγάλος αριθμός εμπειρογνωμόνων και διάφορες Αρχές της χώρας. Επίσης, συναντήσαμε τις κοινότητες που κατοικούν κατά μήκος της προτεινόμενης διαδρομής του αγωγού και αφουγκραστήκαμε τις ανησυχίες τους.

Τώρα πια έχουμε την πεποίθηση ότι η επιλεγμένη διαδρομή είναι η πιο αποτελεσματική από περιβαλλοντική άποψη και ότι δεν θα επηρεάσει αρνητικά καμία από τις κοινότητες κατά μήκος της διαδρομής. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε αυτή την προσέγγιση και για τις μελλοντικές υποβολές μας, εφαρμόζοντας τα αυστηρότερα πρότυπα που αναγνωρίζονται από την ελληνική νομοθεσία και τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της EBRD".

Ο κ. Rikard Scoufias, Διευθυντής του TAP στην Ελλάδα, σχολίασε:

"Η προστασία του περιβάλλοντος και η εξασφάλιση κοινωνικών οφελών από την πραγματοποίηση του έργου αποτελούν πρωταρχικά μελήματα για τον TAP, όπως επίσης και για τις κοινότητες τις οποίες αφορά το έργο. Η μελέτη περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων αποτελεί τη βάση για την επίτευξη αυτών των στόχων και είμαι πολύ ικανοποιημένος από την εξαιρετική συνεργασία που ανέπτυξαν οι ομάδες μας με τις Ελληνικές Αρχές, τις τοπικές κοινότητες και με Έλληνες εμπειρογνώμονες κατά την προετοιμασία της μελέτης".

Μόλις οι Ελληνικές Αρχές γνωστοποιήσουν τα σχόλιά τους για την αίτηση ΠΠΕ, ο TAP θα τα χρησιμοποιήσει για να ετοιμάσει την πλήρη εθνικής εμβέλειας Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων.

Στο μεταξύ, σημειώνει η ανακοίνωση, συνεχίζονται οι εκτενείς διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως επίσης και οι εργασίες βελτιστοποίησης της διαδρομής του έργου στην Ελλάδα.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v