ΟΚΑΑ:Επιστροφή κεφαλαίου €4,351 εκατ. στο Δημόσιο

Φορέας του Δημοσίου, όχι μόνο προχωρά σε μειώσεις – περικοπές, ακολουθώντας τις επιταγές του Μνημονίου, αλλά θέτει και τις βάσεις για την ριζική αναδιάρθρωση της λειτουργίας του πάνω σε ιδιωτικοοικονομικά κριτή.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
ΟΚΑΑ:Επιστροφή κεφαλαίου €4,351 εκατ. στο Δημόσιο
Την ώρα που οι ΔΕΚΟ και ο στενός δημόσιος τομέας έχουν γίνει κόκκινο πανί για τον ιδιωτικό τομέα υπάρχει ένας φορέας του Δημοσίου, ελπίζουμε όχι ο μοναδικός, που όχι μόνο προχωρά σε μειώσεις – περικοπές, ακολουθώντας τις επιταγές του Μνημονίου, αλλά θέτει τις βάσεις για την ριζική αναδιάρθρωση της λειτουργίας του πάνω σε ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Και όχι μόνο αυτό αλλά προχωρά και σε επιστροφή κεφαλαίου (!) μοναδικό στα δημόσια χρονικά της χώρας, στο βασικό του μέτοχο ήτοι στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο λόγος για τον Οργανισμό Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, μια από τις εναπομείναντες cash cow του ελληνικού δημοσίου, η οποία εξακολουθεί να φέρνει χρήμα στον δημόσιο κορβανά, ενώ παράλληλα προχωρά και μείωση των εξόδων και του κόστους λειτουργίας της.

Ήδη το περασμένο καλοκαίρι η συνέλευση του Οργανισμού ενέκρινε την επιστροφή κεφαλαίου άνω των 4,351 εκατ. ευρώ και καταβολή μερίσματος για τη χρήση του 2010 ύψους 544.000 ευρώ, ενώ το πλάνο είναι η εταιρεία να επιστρέφει στον βασικό της μέτοχο ετησίως περί το 1 εκατ. ευρώ με τη μορφή μερίσματος.

Παράλληλα προχώρησε στην αποπληρωμή δανείου ύψους 4,32 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα ύψους 10 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μην επιβαρύνεται με τόκους ύψους 330.000 ευρώ το έτος.Φυσικά για να συνεχίσει το Δημόσιο να λαμβάνει μέρισμα ύψους 1 εκατ. ευρώ το χρόνο θα πρέπει ο ΟΚΑΑ να βγάζει κέρδος, κάτι που πέρυσι δεν επετεύχθη αφού ο Οργανισμός ήταν ελλειμματικός κατά 800.000 ευρώ.

Μείωση κόστους 13% στο 9μηνο

Για την τρέχουσα χρήση και μετά από τις περικοπές που έχουν γίνει στα έξοδα (-13% στο 9μηνο) αλλά και στη συνολική αναμόρφωση λειτουργίας του εκτιμάται ότι θα εμφανίσει οριακά θετικό ισολογισμό.

Ενδεικτικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι από την έλευση της νέας διοίκησης λίγους μήνες πριν η οποία έχει στελεχωθεί με ανθρώπους της αγοράς, -αλλαγή την οποία δρομολόγησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης-, οι δαπάνες για τα ζωικά υποπροϊόντα μειώθηκαν από 410 ευρώ/ τόνο στα 120 ευρώ/ τόνο, τα τέλη ΧΥΤΑ μειώνονται από την 1η Οκτωβρίου κατά 30% ενώ το κόστος του προσωπικού του Οργανισμού, έχει μειωθεί πάνω από 10%.

Παράλληλα επιτυγχάνεται μηδενισμός από την 1η Οκτωβρίου του καθαρισμού των κτηρίων της διοίκησης από 106.800 ευρώ/ ετησίως που ήταν, ενώ στα 200.000 ευρώ από 295.200 ευρώ μειώθηκε το κόστος για τη συντήρηση της κρεαταγοράς.
 
Επίσης προκηρύσσεται διαγωνισμός με μέγιστο προϋπολογισμό 600.000 ευρώ για την φύλαξη και για τη διαχείριση της εισόδου των οχημάτων η οποία είχε προϋπολογισθεί από την προηγούμενη διοίκηση στα 2,75 εκατ. ευρώ.

Σχέδια για τον χαρακτηρισμό του οικοπέδου ως ΒΙΠΑ και η δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου

Την ίδια ώρα συνεχίζεται ο αγώνας για την προσέλκυση στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού στο Ρέντη νέων επιχειρήσεων, για τη διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών από την πλευρά του ΟΚΑΑ προς τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται αλλά και για τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων του.

Συγκεκριμένα στα σχέδια του Οργανισμού, στο τιμόνι του οποίου ως διευθύνων σύμβουλος βρίσκεται ο κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, από τους πρωτεργάτες του κινήματος της Γενιάς των 700 ευρώ, είναι η δημιουργία ενός πιλοτικού market place καθώς και η λειτουργία εντός των εγκαταστάσεων του αλιευτικής δραστηριότητας.

Ο ίδιος εμφανίζεται ανοικτός σε σοβαρές προτάσεις για ιδιωτικές επενδύσεις εντός του ΟΚΑΑ, σημειώνοντας ότι ο νέος κανονισμός μισθώσεων θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο σε επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, στην ένταξη νέων δράσεων καθώς και στην παραχώρηση τμήματος της αγοράς σε επιχειρήσεις επεξεργασίας κρέατος.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών ο ΟΚΑΑ οι εγκαταστάσεις της οποίας αποτελούν ένα Χρηματιστήριο προϊόντων για τα φρούτα, λαχανικά και κρέατα, έχει προχωρήσει σε γενναίες μειώσεις στα μισθώματα αλλά και σε αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους επιχειρηματίες.

Επιπλέον στα σχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας είναι ο χαρακτηρισμός του οικοπέδου ως Βιομηχανικού Πάρκου Τροφίμων, εξέλιξη η οποία εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει υπεραξία στις επιχειρήσεις αλλά και θα τις κάνει πιο ανταγωνιστικές μέσα από τα οφέλη που δημιουργεί (ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, διευκόλυνση σε χρηματοδοτικά προγράμματα κλπ). Μέσα από αυτό προωθείται και η δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου.

Σε ότι αφορά τις τιμές των προϊόντων, ήτοι φρούτα, λαχανικά και κρέατα, αυτές σύμφωνα με τον κ. Σταμπουλίδη έχουν μειωθεί σε επίπεδο χονδρικής κατά 25-30% σε σχέση με ένα χρόνο πριν ως επακόλουθο όπως αναφέρει ο ίδιος του ανταγωνισμού που υπάρχει μεταξύ των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον ΟΚΑΑ, αλλά και της μείωσης της κατανάλωσης και της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v