"Το νέο EFSF ίσως επιταχύνει το κούρεμα"

Οι προγραμματιζόμενες αλλαγές στο EFSF πιθανόν να επιταχύνουν την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους της Ελλάδας και την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σύμφωνα με έκθεση της Moody's.

Το νέο EFSF ίσως επιταχύνει το κούρεμα
Οι προγραμματιζόμενες αλλαγές στο European Financial Stability Facility πιθανόν να επιταχύνουν την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους της Ελλάδας και την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σύμφωνα με έκθεση της Moody's Investors Service.

Οι αναλυτές του οίκου αξιολογήσεων κ. κ. Mardig Haladjian και Alain Laurin αναφέρουν στην έκθεση Weekly Credit Outlook ότι η έγκριση την περασμένη εβδομάδα της διεύρυνσης του EFSF από την γερμανική Βουλή, με την οποία το ταμείο διασώσεων θα έχει την δυνατότητα να υποστηρίξει τις επανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών «ανοίγει τον δρόμο για επέκταση περαιτέρω στήριξης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

«Στο πλαίσιο ενός πιθανού προγράμματος κρατικής αναδιάρθρωσης, οι ευρωπαϊκές αρχές θα προσπαθήσουν να ανακεφαλαιοποιήσουν το τραπεζικό σύστημα, για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν μια πλήρη κατάρρευση της οικονομίας,» εξηγούν οι αναλυτές.

Με βάση τις εκτιμήσεις της Moody's, για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να γίνουν απομειώσεις τουλάχιστον του 60%, ώστε να κατέβει το χρέος σε ανεκτά επίπεδα.

Εξαιτίας των κρατικών ομολόγων που κατέχουν, οι ελληνικές τράπεζες θα υποστούν περαιτέρω απομειώσεις κεφαλαίων 27 δισ. ευρώ, εξανεμίζοντας τα κεφάλαια του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v