Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυρ ομαδόν από ηλεκτροπαραγωγούς κατά ΥΠΕΚΑ

Αλυσιδωτές επιπτώσεις έχει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ο στρεβλός τρόπος υπολογισμού της ΟΤΣ (τιμή χονδρικής), με αποτέλεσμα να πληθαίνουν οι ενστάσεις και οι διαμαρτυρίες εκ μέρους φορέων της αγοράς.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Πυρ ομαδόν από ηλεκτροπαραγωγούς κατά ΥΠΕΚΑ
Αλυσιδωτές επιπτώσεις έχει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ο στρεβλός τρόπος υπολογισμού της Οριακής Τιμής του Συστήματος (τιμή χονδρικής), με αποτέλεσμα να πληθαίνουν οι ενστάσεις και οι διαμαρτυρίες εκ μέρους φορέων της αγοράς.
 
Η διατήρηση των τιμών αυτών σε χαμηλά επίπεδα, με καθαρά τεχνητό τρόπο, έχει ως αποτέλεσμα να απαξιώνονται και να καθίστανται ζημιογόνες οι επενδύσεις που έχουν γίνει από ελληνικές και μη εταιρίες στην ηλεκτροπαραγωγή και ταυτόχρονα προκαλεί ελλείμματα στον λογαριασμό πληρωμής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ γιατί αυξάνει υπέρμετρα τη διαφορά με τις τιμές που ισχύουν για κάθε τεχνολογία ΑΠΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μηνύματα για την άρση, επιτέλους, των στρεβλώσεων έλαβε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου από τα ανώτατα στελέχη της ιταλικής Edison και της γαλλικής EDF κ. Andrea Testi και Roberto Poti, όπως και από τον επικεφαλής της Ελληνικής Τεχνοδομικής Αναστάσιο Καλλιτσάντση, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Θίσβη Βοιωτίας.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Poti, η άρση των στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρισμού είναι όρος sine qua non για την πραγματοποίηση επενδύσεων και τη συνέχιση των αναπτυξιακών προγραμμάτων των επενδυτών στην Ελλάδα.

Το τέλος ΑΠΕ

Το ίδιο θέμα προσεγγίζουν από την πλευρά τους και οι επενδυτές φωτοβολταϊκών, καθώς διαβλέπουν ότι το σημερινό στρεβλό καθεστώς οδηγεί σε καταστάσεις που θα επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό τον τελικό καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας, οικιακό και επαγγελματικό, δυσφημούν τις ΑΠΕ και εν τέλει ευνοούν μόνο τους προμηθευτές.

Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών, ο τρόπος υπολογισμού της Οριακής Τιμής του Συστήματος "δημιουργεί μια σειρά προβλήματα και στρεβλώσεις".
 
Με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται σήμερα ο υπολογισμός του τέλους ΑΠΕ, στην ουσία ευνοούνται οι προμηθευτές ενέργειας (πρωτίστως δηλαδή η ΔΕΗ) και επιβαρύνεται αναίτια ο καταναλωτής.

Συγκεκριμένα:

* Η ΟΤΣ δεν υπολογίζεται σωστά γιατί δεν περιλαμβάνει το κόστος πρόσβασης στον λιγνίτη ούτε το κόστος της χρήσης των υδάτων από τη ΔΕΗ στα μεγάλα υδροηλεκτρικά. Οι εθνικοί αυτοί πόροι καταναλώνονται δωρεάν από τη ΔΕΗ.

* Η ΟΤΣ δεν υπολογίζεται σωστά γιατί δεν περιλαμβάνει το κόστος των ρύπων των θερμικών μονάδων που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα ούτε και το κόστος των αποδεικτικών διαθέσιμης ισχύος (ΑΔΙ).

3. Οι καταναλωτές πληρώνουν δύο φορές για τον ίδιο σκοπό, μόνο που ένα μέρος το καρπώνεται τελικά ο προμηθευτής, δηλαδή η ΔΕΗ, και όχι οι ΑΠΕ.

Είναι γνωστό ότι ο λογαριασμός ΑΠΕ που τηρεί ο διαχειριστής του συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ) για την πληρωμή της ενέργειας στους παραγωγούς ΑΠΕ φέτος είναι ελλειμματικός κατά περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό θα αυξηθεί πολύ το 2012 και όλα τα επόμενα χρόνια με την προσθήκη στο σύστημα μονάδων μερικών εκατοντάδων μεγαβάτ εφόσον η οριακή τιμή διαμορφώνεται σε αφύσικα χαμηλά επίπεδα.

Ήδη ο υπουργός ΠΕΚΑ ανέθεσε στον ΔΕΣΜΗΕ και στη ΡΑΕ να υπολογίσουν τα ποσά που θα απαιτηθούν για την πληρωμή των παραγωγών ηλεκτρικού από ΑΠΕ.

Όσο και αν στις προθέσεις του υπουργείου είναι να υπάρξει η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των τελικών καταναλωτών, μέσω του τέλους ΑΠΕ, ιδίως στην παρούσα οικονομική συγκυρία.

Ωστόσο, η αύξησή του κρίνεται αναπόφευκτη υπό τις παρούσες συνθήκες, γιατί, ακόμη και αν ληφθούν συμπληρωματικά μέτρα, όπως η μείωση της τιμής της κιλοβατώρας με την οποία πληρώνονται τεχνολογίες όπως τα φωτοβολταϊκά, αυτά θα ισχύσουν για τις μονάδες που θα υπογράψουν συμβάσεις μετά την ισχύ των νέων ρυθμίσεων και όχι για τις λειτουργούσες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v