Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ομηρία η Ελλάδα για την 6η δόση

Να γίνουν νόμος τα νέα μέτρα πριν εκταμιευτεί η δόση απαιτεί η Ε.Ε. Δυσπιστία για τις ιδιωτικοποιήσεις. Παράθυρο για αλλαγές στο PSI. Το Εurogroup της 13ης Οκτωβρίου ματαιώνεται. "Έκλεισε" το θέμα των εγγυήσεων.

Σε ομηρία η Ελλάδα για την 6η δόση
Για ακόμα μερικές εβδομάδες αποφάσισε το Eurogroup να κρατήσει όμηρο την 6η δόση του δανείου, ενώ σε μια κίνηση... εντυπωσιασμού ο πρόεδρος του συμβουλίου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ακύρωσε το έκτακτο συμβούλιο της 13ης Οκτωβρίου, καθώς, όπως είπε, η έκθεση αξιολόγησης της τρόικας δεν θα είναι έτοιμη.

"Η έκθεση μάλλον δεν θα είναι έτοιμη μέχρι τότε και εάν δεν υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις η συνεδρίαση της 13ης Οκτωβρίου ακυρώνεται", είπε ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η απόφαση θα παρθεί έως το τέλος Οκτωβρίου ώστε η Ελλάδα να έχει στα χέρια της τη δόση μέσα στον Νοέμβριο.

Είπε επίσης πως η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαίωσε το Eurogroup ότι "δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστού μέχρι τότε" και για ακόμα μία φορά επανέλαβε ότι η Ελλάδα "δεν χρεοκοπεί, δεν βγαίνει από την ευρωζώνη και ότι η Ε.Ε. θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να αποφευχθεί μια χρεοκοπία".

Όμως, αυτή η ξαφνική αλλαγή στάσης προκαλεί απορίες, τη στιγμή μάλιστα όπου οι ίδιοι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ανέβαζαν τον πήχη των προσδοκιών και προεξοφλούσαν απόφαση για την έκτη δόση στις 13 Οκτωβρίου.

Τι άλλαξε λοιπόν σε μία νύχτα;

Πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι το προσφιλές παιχνίδι του εκβιασμού συνεχίζεται για έναν συνδυασμό από λόγους:

1. Η τρόικα, υπό την παρότρυνση της ευρωζώνης, πιέζει ασφυκτικά για τις ιδιωτικοποιήσεις. Η φράση του κ. Γιούνκερ είναι χαρακτηριστική : "Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις με πωλήσεις ποσοστών σε εταιρίες, γη, κτηματική περιουσία (land, realestate) και σε παραχωρήσεις περιουσίας για εκμετάλλευση". Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γιούνκερ χρησιμοποίησε τη λέξη concessions, όρος που χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όπου οι κυβερνήσεις δανείζουν κρατικό χώρο (θάλασσα, γη κ.λπ.) για να γίνουν γεωτρήσεις πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή άλλου είδους εκμετάλλευση.

2. Η διαφορά που προέκυψε στο έλλειμμα φέτος θα πρέπει να συνυπολογιστεί (μαζί με τυχόν διαφορά το 2012) ως επιπρόσθετα μέτρα για το 2013 και το 2014. Τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup όσο και ο επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσαν ότι υπάρχει ενδεχόμενο "να χρειαστούν νέα μέτρα για να καλυφθούν οι τρύπες που ενδέχεται να δημιουργηθούν". Αν και ο κ. Ρεν εστίασε σε μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα και σε ιδιωτικοποιήσεις, δεν απέκλεισαν και την περίπτωση νέων φόρων και περικοπών.

3. Η τρόικα, "μυρίζοντας" την πολιτική αστάθεια και το ενδεχόμενο ανταρσίας στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε να ζητήσει τη λεπτομερή ολοκλήρωση του πλάνου μέχρι το 2014 και την ψήφιση όλων των μέτρων σε νόμο, πριν εκταμιευθεί η επόμενη δόση.

Η απειλή του "ή τα ψηφίζετε ή πτωχεύετε" ακόμα περνάει, όπως παραδέχονται τα ίδια τα στελέχη των ελεγκτών. Επίσης, υπό την απειλή των πρόωρων εκλογών ή κοινωνικής αναταραχής, επικρατεί η αίσθηση ότι "πρέπει να περάσουν όλα τώρα".

Από την άλλη, ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έδειξε να αντιλαμβάνεται τον κοινωνικό αναβρασμό.
"Οι απλοί πολίτες στην Ελλάδα υποφέρουν πολύ. Θεωρώ ότι η κρίση μας δεν πρέπει να μετατραπεί σε απόρριψη από την ελληνική κοινωνία. Το οικονομικό μοντέλο μας δεν πρέπει να απορριφθεί. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τους ανθρώπους που υποφέρουν υλικά και ηθικά".

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, ο κ. Γιούνκερ ανήκει σε μια μειοψηφική ομάδα, η οποία εκφράζει αντιδράσεις για τα συνεχή πακέτα λιτότητας που ζητά η τρόικα και θεωρεί ότι η λύση πρέπει να είναι ριζοσπαστική και να εμπεριέχει ένα γενναίο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους.

Παράθυρο για μεγαλύτερο "κούρεμα"

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που μίλησε στο euro2day στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup, υπάρχει έντονη συζήτηση για το ενδεχόμενο "διόρθωσης" κάποιων όρων του προγράμματος PSI, ώστε στην τελική του μορφή να παρουσιάσει "κούρεμα" μεγαλύτερο του 21%.

Όμως, για να επικυρωθεί τέτοια απόφαση οι δανειστές, οι τραπεζίτες και η τρόικα θεωρούν πως η Ελλάδα πρέπει να δείξει πως μπορεί να εφαρμόσει όλο το δημοσιονομικό πρόγραμμα μέχρι το 2014.

Ο κ. Γιούνκερ απέδωσε τις συζητήσεις για το PSI σε "τεχνικές διορθώσεις", όμως όταν ρωτήθηκε ευθέως είπε "δεν θα απαντήσω γιατί αυτά είναι θέματα που συζητούνται ήρεμα και σιωπηρά".

Έκλεισε το θέμα των εγγυήσεων

Όπως εξήγγειλε ο πρόεδρος του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, η Φινλανδία είναι η μόνη χώρα που ζήτησε επίσημα εγγυήσεις για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Η πρόταση που κατατέθηκε και θεωρείται ακριβή για τις υπόλοιπες χώρες προνοεί ότι όποιο κράτος πάρει εγγυήσεις θα πρέπει να καταβάλει το μερίδιό τους στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) μέσα σε ένα έτος και εφάπαξ αντί για πέντε που θα ισχύσει για τις υπόλοιπες χώρες.

Ταυτόχρονα, τα κέρδη από τα δάνεια προς την Ελλάδα θα μειωθούν, ενώ την ίδια στιγμή οι εγγυήσεις (σε περίπτωση default) θα πληρωθούν μόνο μετά τη λήξη των δανείων του προσωρινού μηχανισμού (EFSF), που θα είναι σε διάστημα 15 έως 30 ετών.

Η φινλανδική κυβέρνηση, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup κατέληξαν σε συμφωνία για την παροχή collateral για τα δάνεια προς την Ελλάδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως "οι εγγυήσεις περιορίζουν αποτελεσματικά το ρίσκο των Φινλανδών φορολογουμένων στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα". "Οι εγγυήσεις θα δημιουργηθούν σταδιακά με τοποθέτηση σε ξεχωριστό λογαριασμό, όπου θα επενδύονται εξ ολοκλήρου σε ασφαλή ομόλογα με αξιολόγηση ΄ΑΑΑ΄".


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v