ΟΦΑΕ: Καρτέλ οι ασφαλιστικές στην Ελλάδα

Σημαντικό πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων φορτηγών διεθνών μεταφορών δημιουργούν οι υψηλές τιμές ασφαλίστρων που υπάρχουν στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΦΑΕ.

ΟΦΑΕ: Καρτέλ οι ασφαλιστικές στην Ελλάδα
Σημαντικό πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων φορτηγών διεθνών μεταφορών δημιουργούν οι υψηλές τιμές ασφαλίστρων που υπάρχουν στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι υπερδιπλάσιες, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος. 

Αναλυτικά όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΟΦΑΕ:

Στην Ελλάδα η ασφαλιστική αγορά για βαρέως τύπου φορτηγά λειτουργεί ως καρτέλ, αφού μόνο τρεις εταιρίες του κλάδου ασφαλίζουν φορτηγά και ως εκ τούτου οι τιμές είναι εκτός κάθε λογικής.

Η τεράστια αυτή διαφορά στις τιμές των ασφαλίστρων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν αντικειμενικό λόγο, αφού σύμφωνα με τις στατιστικές τα ελληνικά φορτηγά οχήματα βαρέως τύπου έχουν πολύ χαμηλούς δείκτες συμμετοχής σε ατύχημα, σε σχέση με τους αντίστοιχους δείκτες που έχουν φορτηγά άλλων χωρών.

Η κατάσταση αυτή έρχεται να δυσχεράνει τη λειτουργία των επιχειρήσεων, σε ένα περιβάλλον μάλιστα που επιβαρύνεται σημαντικά και από την κρίση που υπάρχει.

Ένα άλλο στοιχείο που συντείνει στη διατήρηση αυτού του φαινόμενου, της διαμόρφωσης υψηλών τιμών στα ασφάλιστρα είναι και το γεγονός ότι στην Ελλάδα, μόνο ένας μικρός αριθμός ασφαλιστικών εταιριών αναλαμβάνει την ασφάλιση φορτηγών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ολιγοπώλιο, με τα δεινά που μπορεί να επιφέρει κάτι τέτοιο.

Με βάση τα παραπάνω ο ΟΦΑΕ, ζητά να επιτραπεί στις επιχειρήσεις του κλάδου να ασφαλίζουν τα οχήματά τους σε ασφαλιστικές εταιρίες της ΕΕ, έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος και παράλληλα να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον αυξημένο ανταγωνισμό, προς όφελος και της ελληνικής οικονομίας.

Ετήσια ασφάλιση για φορτηγό 40 τόνων


ΧΩΡΑ

ΑΠΛΗ

ΜΕΙΚΤΗ

Ελλάδα

  • Εθνικών
  • Διεθνών

1,200€ και άνω

4,500€ και άνω

Βουλγαρία

250€ - 400€

1.7% - 2.5% της αξίας του φορτηγού

Γερμανία

1,930€

6,124€

Δανία

2,000€

2,600€

Ισπανία

500€

2,000€

Πολωνία

976€

3,707€

Πορτογαλία

Fidelidade

1,557€

Fidelidade

4,407€

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v