Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Κρατική… επιδρομή σε τρεις δόσεις!

Βολές από όλα τα μέτωπα δέχεται ο ασφαλιστικός κλάδος, καθώς μέσα από αυτόν φαίνεται να περνάει… ολόκληρο το κυβερνητικό πρόγραμμα για τη διάσωση της Ελλάδας!

Ασφαλιστικές: Κρατική… επιδρομή σε τρεις δόσεις!
Βολές από όλα τα μέτωπα δέχεται ο ασφαλιστικός κλάδος, καθώς μέσα από αυτόν φαίνεται να περνάει… ολόκληρο το κυβερνητικό πρόγραμμα για τη διάσωση της Ελλάδας!

Η πρώτη αρνητική εξέλιξη μέσα στο φθινόπωρο ήρθε για τις ασφαλιστικές από το χαράτσι που επέβαλε η κυβέρνηση στα ακίνητα. Οι ασφαλιστικές έχουν πολύ υψηλές τοποθετήσεις σε ακίνητα, στα οποία έχουν μεν την κυριότητα, όμως αυτά ουσιαστικά ανήκουν στους πελάτες τους (μέρος των αποκαλούμενων μαθηματικών προβλέψεων).

Μάλιστα, είναι τέτοια η νομοθεσία περί υποχρεωτικής διασποράς των μαθηματικών προβλέψεων που ωθεί τις εταιρίες να τοποθετούν ένα σημαντικό ποσοστό των επενδύσεών τους σε ακίνητα.

Το δεύτερο πλήγμα του Σεπτεμβρίου προέκυψε από τη διακηρυγμένη κυβερνητική βούληση να περιορίσει τις παρεχόμενες φοροαπαλλαγές για να αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου. Βέβαια, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει ποιες φοροαπαλλαγές θα ψαλιδίσουν ή θα καταργήσουν.

Ωστόσο, αυτό που φημολογείται είναι πως θα περιοριστεί σε κάποιον βαθμό η φοροαπαλλαγή των ασφαλίστρων ζωής και αυτό θα συνδέεται και με το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος κάθε φορολογουμένου.

Ενδεχόμενη μείωση της σχετικής φοροαπαλλαγής θα επηρεάσει πτωτικά τις αποδόσεις των ασφαλιστικών συμβολαίων και θα τα καταστήσει λιγότερο ελκυστικά.

Επιπλέον, έντονους πονοκεφάλους έχουν προκαλέσει στα στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου και οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον τρόπο επίλυσης του ελληνικού δημοσιονομικού προβλήματος και της πρότασης που τέθηκε από ξένους παράγοντες για «κούρεμα» ομολόγων άνω του 21% (του ποσοστού δηλαδή που είχε προκύψει στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου).

Με δεδομένες τις υψηλές θέσεις αρκετών ασφαλιστικών ομίλων σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου, οι τυχόν πρόσθετες απώλειες θα είναι μεγάλες.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες -και φυσικά με τη ζήτηση για τον κλάδο ζωής να υποχωρεί λόγω της οικονομικής κρίσης-, τα κυριότερα ζητήματα που συζητιούνται στην ασφαλιστική αγορά είναι:

• Οι φήμες για το κλείσιμο μιας εταιρίας που δίνει έμφαση στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου.

• Οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς για μελλοντική προσέγγιση της ΑΧΑ με τις ασφαλιστικές των τραπεζικών ομίλων Alpha και Eurobank, όπως το Euro2day.gr είχε γράψει προ εβδομάδων.

• Η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει το πράσινο φως στις ασφαλιστικές εταιρίες για τη δυνατότητα διαχείρισης επαγγελματικών ταμείων.

• Οι εισηγήσεις που φέρονται να έχουν τεθεί στην κυβέρνηση για τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου γύρω από την εγγυημένη απόδοση των συμβολαίων κλασικού τύπου.

Σημαντική επίσης είναι η επικείμενη πρόσβαση των ασφαλιστικών σε κλίνες των δημόσιων νοσοκομείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v