Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολική ανατροπή σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Μισθούς από 780 ευρώ και μαζικές περικοπές σε επιδόματα προωθεί η κυβέρνηση για το δημόσιο τομέα. Στον ιδιωτικό προχωρά η κατάργηση της αρχής της «ευνοϊκότερης ρύθμισης» ανοίγοντας το δρόμο για νέες μειώσεις στους μισθούς.

Ολική ανατροπή σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Σαρωτικές αλλαγές επιφέρει στη ζωή των δημοσίων υπαλλήλων το πολυνομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση για το νέο ενιαίο μισθολόγιο, το βαθμολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία.

Με το νέο βαθμολόγιο - μισθολόγιο καταργούνται όλα τα ειδικά επιδόματα, υπάρχει άμεση σύνδεση των αποδοχών με την παραγωγικότητα και μειώνονται σημαντικά οι αποδοχές στα λεγόμενα ρετιρέ του Δημοσίου, ακόμη και με 50% από τις συνολικές αποδοχές που είχαν μέχρι σήμερα λόγω των υψηλών επιδομάτων όπως στο υπουργείο Οικονομικών. Δίνονται μικρές αυξήσεις στους χαμηλά αμειβόμενους υπαλλήλους της τάξεως του 7% καθώς ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 780 ευρώ, ενώ για τις προαγωγές προβλέπεται αξιολόγηση από τα υπηρεσιακά συμβούλια.

Παραλλήλως, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, τριμελές συμβούλιο, που θα απαρτίζεται από έναν εκπρόσωπο του ΑΣΕΠ και δύο γενικούς διευθυντές, οι οποίοι θα ορίζονται από τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, θα καταγράφει τις υπηρεσιακές ανάγκες σε όλους τους τομείς και φορείς του Δημοσίου ανά κλάδο, κατηγορία και ειδικότητα του προσωπικού.

Οι μόνιμοι και οι αορίστου χρόνου υπάλληλοι θα μπορούν να μετακινούνται σε υπηρεσίες όπου υπάρχουν ελλείψεις με κοινή απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του εποπτεύοντος υπουργού.

Επίσης, για την εργασιακή εφεδρεία, και συγκεκριμένα για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, προβλέπεται ότι οι οργανικές θέσεις των υπαλλήλων στο Δημόσιο (περιλαμβανομένων των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ) καταργούνται αυτοδικαίως με την παρέλευση ενός μηνός από την έναρξη ισχύος του νόμου, ενώ οι υπάλληλοι τίθενται σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα από την κατάργηση της θέσης και μέχρι τη συμπλήρωση 35ετούς πραγματικής συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας και του 55ου έτους της ηλικίας.

Στις ρυθμίσεις αυτές δεν υπάγονται οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων μέχρι την ολοκλήρωση του τρέχοντος σχολικού έτους, το νοσηλευτικό, παραϊατρικό και ιατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ, οι κληρικοί, οι υπάλληλοι των οποίων ο σύζυγος ή η σύζυγος ή το τέκνο έχει αναπηρία 67%, ούτε και οι πολύτεκνοι.

Επίσης, ούτε οι φύλακες φυλακών και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, το ένστολο προσωπικό του πυροσβεστικού σώματος και όσοι κατέχουν θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου γενικής διεύθυνσης.

Παράλληλα, για το προσωπικό που τίθεται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας προβλέπεται η ένταξή του σε πίνακες κατάταξης από το ΑΣΕΠ με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως τα τυπικά προσόντα, η πείρα, η οικογενειακή κατάσταση, η ηλικία, η προϋπηρεσία, οι ειδικές γνώσεις κ.λπ. Το προσωπικό αυτό θα λαμβάνει το 60% του βασικού μισθού για 12 έως 24 μήνες.

Ο ιδιωτικός τομέας

Την κατάργηση της αρχής της «ευνοϊκότερης ρύθμισης» αποφάσισε και ανακοίνωσε η κυβερνητική επιτροπή. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για να επιβληθούν νέες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, που πλέον θα έχει ως τελευταίο δίχτυ ασφαλείας της Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Σύμφωνα με την "Ελευθεροτυπία":

α) Οι κλαδικές συμβάσεις δεν θα επεκτείνονται -προκειμένου να καλύψουν όσους είναι εκτός συνδικάτων και όσους εργάζονται σε επιχειρήσεις μη μέλη των αντίστοιχων εργοδοτικών ενώσεων- για μία διετία.

β) Οι εργαζόμενοι δεν θα καλύπτονται από την ευνοϊκότερη διάταξη (σύμβαση).

γ) Οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα μπορούν να συνάπτονται και από ενώσεις προσώπων σε επιχειρήσεις κάτω των 50 ατόμων (από τα 2/3 των εργαζομένων). Ουσιαστικά, έτσι, δεν υφίσταται λόγος διάκρισης με τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, αφού οι επιχειρησιακές όχι μόνο θα υπερισχύουν των κλαδικών ή ομοιεπαγγελματικών, αλλά θα μπορούν να συνάπτονται μεταξύ εργοδότη και ομάδας εργαζομένων, οι οποίοι θα ελέγχονται από τον εργοδότη. Οι δε προβλέψεις αυτών θα κατισχύουν κάθε άλλης (συλλογικής) ρύθμισης.

Παράλληλα, με τη μη επέκταση των συμβάσεων (έστω για δύο έτη, όμως όλοι γνωρίζουμε ότι ούτε η τρόικα θα φύγει το 2013 ούτε επανέρχεται ό,τι καταργείται) διαλύονται οι εργοδοτικές ενώσεις. Και αυτό στον βαθμό που συμμετοχή σε αυτές σημαίνει σεβασμός στις κλαδικές συμβάσεις, άρα μεγαλύτεροι μισθοί. Κατά συνέπεια, όχι μόνο οι ομοσπονδίες (π.χ. η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων που υπογράφει κλαδική σύμβαση), αλλά ούτε η ΓΣΕΕ θα βρίσκουν συνομιλητή (κοινωνικό εταίρο) για να διαπραγματευτούν τον μισθό ασφαλείας (ανειδίκευτου εργάτη). Και αυτό καθώς η Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και η ΓΣΕΒΕΕ ενδέχεται να διαλυθούν λόγω απροθυμίας συμμετοχής των επιχειρηματιών... Άρα, ως αποτέλεσμα, δεν θα υπάρχει τρόπος διασφάλισης του βασικού μισθού.



***Το νομοσχέδιο και η αιτιολογική έκθεση για το μισθολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v