Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σενάριο τιτλοποίησης εσόδων του "Ηλιος"

Τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από το πρόγραμμα "Ήλιος" εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Σενάριο τιτλοποίησης εσόδων του Ηλιος
Τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από το πρόγραμμα "Ήλιος" εξετάζει η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τη γερμανική πλευρά, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Με βάση πληροφορίες, απώτερος στόχος του συγκεκριμένου σχεδίου είναι η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους κατά 25 - 30 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το project "Ήλιος", συνολικής επένδυσης 20 δισ. ευρώ, προβλέπει την παραγωγή στην Ελλάδα ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και την εξαγωγή της στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Δηλώσεις Roesler - Παπακωνσταντίνου

Δηλώσεις για το πρόγραμμα “ Ήλιος” πραγματοποίησαν μετά τη συνάντηση τους ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Οικονομίας και Τεχνολογίας της Γερμανίας Philipp Roesler, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν σε σχέδιο τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων.

"Ο Υπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Ήλιος»" δήλωσε ο κ. Roesler.

"Εδώ υπάρχουν δυνατότητες εξαγωγής ηλιακής ενέργειας προς τη Γερμανία, θα υπάρξουν κάποια ερωτήματα που πρέπει να λυθούν όπως η διεύρυνση των δικτύων και η χρηματοδότηση όλων αυτών, αλλά νομίζω ότι από κοινού μαζί δηλαδή και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα είμαστε σε θέση να επιλύσουμε κι αυτά τα θέματα" πρόσθεσε.

Ο κ. Roesler τόνισε ακόμα ότι "η ενέργεια είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος για να δώσει ώθηση και αναβίωση στην ελληνική οικονομία".

Ο κ. Παπακωνσταντίνου από την πλευρά του, δήλωσε ότι είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τον κ. Roesler για το "πώς προχωράμε το φιλόδοξο, αλλά ταυτόχρονα πολύ ρεαλιστικό σχέδιο «Ήλιος», δηλαδή τη δυνατότητα εξαγωγής ηλιακής ενέργειας από την Ελλάδα, που έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, στη Γερμανία, προς όφελος και των δυο χωρών”.

"Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον επιχειρηματικό εγχείρημα, στο οποίο συμφωνήσαμε να κάνουμε τα επόμενα βήματα, σε συνεννόηση και σε συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε να προσδιορίσουμε τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα απαραίτητα δίκτυα, που θα υποστηρίξουν ένα παρόμοιο εγχείρημα, για την ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, αλλά ταυτόχρονα και τον χρηματοδοτικό τρόπο, με τον οποίο θα κάνουμε αυτό το σχέδιο πραγματικότητα” πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v