Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ήλιος" με... δόντια

Η χρηματοδότηση των όποιων επενδυτικών σχεδίων συμφωνηθούν στον τομέα της ενέργειας ήταν το θέμα που κυριαρχούσε στις συζητήσεις μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών επιχειρηματιών, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Φίλιπ Ρέσλερ.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Ήλιος με... δόντια
Η χρηματοδότηση των όποιων επενδυτικών σχεδίων συμφωνηθούν στον τομέα της ενέργειας ήταν το θέμα που κυριαρχούσε στις συζητήσεις μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών επιχειρηματιών, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ στην Αθήνα.

Κεντρικό σημείο των συζητήσεων που είχε με τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιώργο Παπακωνσταντίνου ήταν το σχέδιο «Ήλιος», δηλαδή η παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας και η μεταφορά της στη Γερμανία.

Ωστόσο, και οι δύο πλευρές παραδέχτηκαν ότι για την υλοποίησή του θα πρέπει να ξεπεραστούν τα θέματα χρηματοδότησης κυρίως σε ό,τι αφορά τις υποδομές μεταφοράς της παραγόμενης ενέργειας (δίκτυα κ.λπ.).

Παρ' όλα αυτά, ότι δηλαδή το φιλόδοξο πρόγραμμα έχει να αντιμετωπίσει κάθε είδους αβεβαιότητες, κυβερνητικές πηγές μιλούσαν ακόμη και για τη δυνατότητα τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων που θα προκύψουν από το «Ήλιος», προκειμένου να συμβάλουν στη μείωση του δημόσιου χρέους κατά 20 - 30 δισ. ευρώ σε βάθος 20ετίας!

Ωστόσο, για να γίνει συζήτηση περί τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων, θα πρέπει προηγουμένως να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξουν έσοδα για το ελληνικό δημόσιο, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τους μηχανισμούς λειτουργίας της αγοράς, όπως αναφέρουν στο euro2day παράγοντες της ενεργειακής αγοράς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του euro2day, στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι η δημιουργία Ανώνυμης Εταιρίας ειδικού σκοπού για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών μονάδων, η οποία θα καταβάλλει ενοίκιο στο Δημόσιο για τη χρήση των εκτάσεων και τα τέλη για την απόκτηση της άδειας.

Στην εταιρία αυτή θα μπορούν να εισέλθουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές με ποσοστό που δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη. Τα όποια έσοδα, δηλαδή, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, θα προκύπτουν από το ενοίκιο της γης και τα τέλη αδειών, τα οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα όρια που ισχύουν σήμερα στην Ελλάδα και να φθάσουν στα επίπεδα που διατείνεται το περιβάλλον του υπουργού, καθώς οι επενδύσεις αυτές θα γίνουν ασύμφορες.

Να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη των γερμανικών φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα μπορεί να γίνει με βάση 3 εναλλακτικά πρότυπα που προβλέπει η κοινοτική οδηγία για τις ΑΠΕ.

Δηλαδή, στατιστική ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, μεταξύ δύο κρατών, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του 20-20-20 (η ενέργεια να παράγεται σε ένα κράτος-μέλος και να πιστώνεται στο άλλο), παραγωγή από μικτές εταιρίες σε ένα κράτος-μέλος και κατανομή της πράσινης ενέργειας σε δύο ή περισσότερα διαφορετικά κράτη κι εφαρμογή κοινών προγραμμάτων κινήτρων από διαφορετικά κράτη, με μεταξύ τους κατανομή της παραγόμενης πράσινης ενέργειας.

Πάντως, αναφορικά με την υλοποίηση του σχεδίου «Ήλιος», οι δύο υπουργοί παραδέχτηκαν ότι υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες.

Σε δηλώσεις που έκανε ο κ. Ρέσλερ μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με την κατασκευή νέων δικτύων και τη χρηματοδότησή τους, θέματα για τα οποία θα ζητηθεί η βοήθεια της Ε.Ε., όπως είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στο ίδιο σχέδιο, μίλησε και αυτός για πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν σε επίπεδο Ε.Ε., ώστε να επιλυθούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα δίκτυα, την ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και τη χρηματοδότηση.

Το ενδιαφέρον

Παρότι το ενδιαφέρον της συνάντησης επικεντρώθηκε στο κατά πολλούς αμφιλεγόμενο σχέδιο «Ήλιος», το ενδιαφέρον των Γερμανών επιχειρηματιών ηλιακής ενέργειας για την Ελλάδα είναι μεγάλο, καθώς στη χώρα μας ο σχετικός κλάδος έχει μεγάλη δυναμική λόγω και των ακόμη υψηλών τιμών με τις οποίες αγοράζει το σύστημα την ηλιακή ενέργεια.

Έτσι, στο Ελληνογερμανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ παρέστησαν εκπρόσωποι από τουλάχιστον 20 γερμανικές ενεργειακές εταιρίες, από τις οποίες οι 18 περίπου δραστηριοποιούνται στα φωτοβολταϊκά και ηλιοθερμικά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης, παρουσία είχαν και ενεργειακοί κολοσσοί όπως η E.ON του ομίλου Ε.ΟΝ - Rurhgas. Η τελευταία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την προώθηση του σχεδίου κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline, ο οποίος διέρχεται την Ελλάδα, στην κοινοπραξία του οποίου συμμετέχει με τη νορβηγική Statoil και την ελβετική EGL.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, η υποστήριξη του σχεδίου του ΤΑΡ από την Ελλάδα βρέθηκε στην ατζέντα των συζητήσεων του κ. Ρέσλερ με τον κ. Παπακωνσταντίνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v