Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο μισθολογικό πλαφόν και τα ΕΛΠΕ

Αναστάτωση με σοβαρές επιπτώσεις σε ό,τι συνεχίζει να λειτουργεί και να παράγει στην πραγματική οικονομία προκαλούν οι νέες ρυθμίσεις για τα μισθολογικά που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Στο μισθολογικό πλαφόν και τα ΕΛΠΕ
Αναστάτωση με σοβαρές επιπτώσεις σε ό,τι συνεχίζει να λειτουργεί και να παράγει στην πραγματική οικονομία προκαλούν οι νέες ρυθμίσεις για τα μισθολογικά που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Το νομοσχέδιο επιβάλλει το πλαφόν όχι μόνο στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου που επιχορηγούνται ή ελέγχονται πλήρως από το Δημόσιο, αλλά και σε αυτά που ούτε επιχορηγούνται, ούτε ελέγχονται, αλλά το Δημόσιο διορίζει την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού τους συμβουλίου.

Έτσι, στη διάταξη αυτή (άρθρο 31 του πολυνομοσχεδίου) εμπίπτουν εκτός από τη ΔΕΗ, στην οποία έτσι κι αλλιώς το Δημόσιο ελέγχει το 51%, και τα ΕΛΠΕ. Στα τελευταία το Δημόσιο ελέγχει μόνο το 36%.

Ωστόσο, λόγω των προβλέψεων της συμφωνίας με τον όμιλο Λάτση το 2002, όταν δηλαδή έγινε η συγχώνευση με την Πετρόλα, συνεχίζει να ορίζει την πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η δεύτερη εταιρία με άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις έχει πάψει να θεωρείται εταιρία του Δημοσίου ή ΔΕΚΟ και εξαιρείται από τις προβλέψεις περί ΑΣΕΠ στις προσλήψεις προσωπικού που πραγματοποιεί. Επιπλέον, είναι από τις εταιρίες που συνεχίζουν να προσφέρουν μέρισμα στους μετόχους τους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το Δημόσιο.

Ωστόσο, αυτό που επισημαίνει η αγορά είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για εταιρίες που λειτουργούν στον ανταγωνισμό.

Αυτόν λαμβάνουν υπ’ όψιν και για να καθορίσουν την πολιτική αμοιβών, ενώ επίσης η όποια αναταραχή προκαλείται από εξωγενείς παράγοντες έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των πωλήσεών τους, από την οποία ωφελούνται οι ανταγωνιστές τους.

Ας σημειωθεί ότι η ΓΕΝΟΠ βρίσκεται σε φάση κινητοποιήσεων, με διακοπή της λειτουργίας των ταινιοδρόμων σε λιγνιτικές μονάδες, οι οποίες θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα. Επίσης, και η ομοσπονδία εργαζομένων στα πετρελαιοειδή έχει προγραμματίσει από σήμερα Τρίτη σταδιακή διακοπή της παραγωγής στα διυλιστήρια της χώρας. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν παράγοντες των ΕΛΠΕ, η διακοπή θα περιοριστεί αποκλειστικά στις μονάδες της εταιρίας, καθώς η Μotor Oil δεν επηρεάζεται από τη νομοθετική ρύθμιση.

Η τροφοδοσία της αγοράς 

Όσον αφορά στις επιπτώσεις στην αγορά, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων του λιανεμπορίου τα εκτελωνισμένα αποθέματα καυσίμων επαρκούν για την τροφοδοσία της αγοράς το επόμενο επταήμερο. Στην παρούσα φάση το πρόβλημα θα είναι σχετικά μικρό εφόσον συνεχιστεί κανονικά η λειτουργία του διυλιστηρίου της Μotor Oil.

Η «ασφυξία» σε ό,τι αφορά την τροφοδοσία με καύσιμα θα πρέπει να αναμένεται από την ερχόμενη εβδομάδα και μετά, αν δηλαδή πραγματοποιήσουν οι τελωνειακοί υπάλληλοι τη δεκαήμερη απεργία τους, οπότε δεν θα μπορεί να τροφοδοτηθεί η αγορά με καύσιμα ούτε από τα διυλιστήρια ούτε από εισαγωγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v