Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκοινωνίες: Έρχονται νέες κινητοποιήσεις

Σε νέες κινητοποιήσεις την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας, οι οποίοι σήμερα πρόκειται να συνεδριάσουν.

Συγκοινωνίες: Έρχονται νέες κινητοποιήσεις
Σε νέες κινητοποιήσεις την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας, οι οποίοι σήμερα πρόκειται να συνεδριάσουν για να λάβουν αποφάσεις για τo μέλλον των δράσεών τους κατά των σχεδίων για εργασιακή εφεδρεία αλλά και για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα στις αεροπορικές πτήσεις προκαλεί πλέον η αυστηρή τήρηση των κανόνων αεροναυτιλίας από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, που έχει ως αποτέλεσμα αλυσιδωτές καθυστερήσεις σε δεκάδες πτήσεις.

Οι εικόνες της χθεσινής ταλαιπωρίας φαίνεται όμως ότι θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες καθώς σήμερα το συντονιστικό όργανο των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες συνεδριάζει προκειμένου να αποφασίσει κλιμάκωση των αντιδράσεων και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα αποφασιστεί νέα 24ωρη απεργία για την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς αντιδρούν στα σχέδια εργασιακής εφεδρείας, υποστηρίζοντας ότι αν αυτά εφαρμοστούν θα δημιουργηθεί πρόβλημα λειτουργίας στα ΜΜΜ, τα οποία ήδη σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν εντελώς οριακά.

Επίσης, κάνουν λόγο για υιοθέτηση των χειρότερων πρακτικών που εφαρμόζονται στον ιδιωτικό τομέα με την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που συνεπάγεται η υιοθέτηση πλαφόν στις αμοιβές, όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη.

Εργαζόμενοι ΣΤΑΣΥ: Tο νομοσχέδιο μετατρέπει τους μισθούς σε φιλοδώρημα

Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ, της εταιρίας στην οποία έχουν ενσωματωθεί όλα τα μέσα σταθερής τροχιάς, αναφερόμενοι στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι με τις προβλέψεις του οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες υπαλλήλους και μετατρέπει τους μισθούς των εναπομεινάντων σε φιλοδώρημα. Επίσης, τονίζουν ότι «το επισφράγισμα συντελείται με την κατάργηση των ΣΣΕ».

Το προσωπικό των μέσων μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας μετρά ήδη πολύ μεγάλες περικοπές στους μισθούς του με τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τον προηγούμενο χρόνο, ενώ με τις νέες μεγάλες περικοπές που φέρνει το νομοσχέδιο οι απώλειες θα φτάσουν ακόμη και το 50% των αμοιβών τους.

Χάος και στις αεροπορικές πτήσεις

Την ίδια ώρα, σοβαρό είναι το πρόβλημα που προκαλείται στις αεροπορικές πτήσεις σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο από απόφαση των ελεγκτών να τηρούν αυστηρά του κανονισμούς και να μην παρέχουν υπερεργασία.

Μάλιστα, το μέτωπο των κινητοποιήσεων στον αεροπορικό κλάδο διευρύνεται καθώς μετά τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας 48ωρη απεργία για την Παρασκευή και το Σάββατο εξήγγειλαν και οι ηλεκτρονικοί της ΥΠΑ. Η υπηρεσία έχει ήδη προσφύγει δικαστικά κατά της κινητοποίησης αυτής και αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου.

Χθες οι καθυστερήσεις στις πτήσεις έφτασαν ακόμη και τις δύο ώρες, με αποτέλεσμα εκατοντάδες επιβάτες να ταλαιπωρηθούν σε αεροδρόμια όλης της χώρας. Έως αργά το απόγευμα περισσότερες από 70 πτήσεις αναχώρησαν ή προσγειώθηκαν με καθυστερήσεις που έφταναν τα 80 λεπτά.

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας για περισσότερο από έναν μήνα δεν παρέχουν υπερωριακή εργασία και δεν εξυπηρετούν τις λεγόμενες "υπερπτήσεις", παραμένοντας στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένου αριθμού αεροσκαφών, εντός ωραρίου, όπως ορίζουν οι διεθνείς κανόνες αεροναυτιλίας. Οι ελεγκτές αντιδρούν στην ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο, υποστηρίζοντας ότι από την κίνηση αυτή το Δημόσιο όχι απλώς δεν θα αποκομίσει οφέλη αλλά θα έχει και οικονομική ζημία.

ΟΣΥΠΑ: Mε τα μέτρα η ΥΠΑ θα χάσει έσοδα 400 εκατομμυρίων σε τρία χρόνια

Χαρακτηριστικά, με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), με αφορμή την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, επισημαίνει ότι το μισθολογικό κόστος της ΥΠΑ δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό γιατί το 65% της τακτικής μισθοδοσίας και των έκτακτων αμοιβών καθώς και το 100% των επιδομάτων καταβάλλονται από το EUROCONTROL, δηλαδή τις αεροπορικές εταιρίες που χρησιμοποιούν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με την ΟΣΥΠΑ, το 2010 τα έσοδα της ΥΠΑ μειώθηκαν κατά 30 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2009, παρά την αύξηση της κίνησης σε ποσοστό 10% το ίδιο διάστημα, ως αποτέλεσμα των περικοπών στους υπαλλήλους της ΥΠΑ και της μη αναβάθμισης των συστημάτων αεροναυτιλίας, ενώ με την υιοθέτηση του νέου μισθολογίου θα έχουν σημειωθεί μείωση κατά επιπλέον 400 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας.

Όπως επισημαίνει η ομοσπονδία, αναρωτώμενη μάλιστα αν ο υπουργός Μεταφορών κ. Ραγκούσης έχει ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο για τα στοιχεία αυτά, τα προαναφερόμενα έσοδα είναι απόλυτα ανταποδοτικά και καλύπτουν αυστηρά και μόνο τη μισθοδοσία του προσωπικού της ΥΠΑ, τη συντήρηση και την αναβάθμιση των συστημάτων αεροναυτιλίας και τη μετεωρολογική ενημέρωση, ενώ σε περίπτωση περικοπής των συγκεκριμένων δαπανών κανένα κέρδος δεν προκύπτει για τη χώρα, αφού τα δε χρήματα θα επιστρέφουν στις αεροπορικές εταιρίες.

Ζητούν απομάκρυνση Ραγκούση

Η ομοσπονδία τονίζει ότι προχωρά στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά του κ. Ραγκούση για τις ευθύνες του σχετικά με την ασφάλεια των πτήσεων και το «κλείσιμο» των αεροδρομίων, καθώς και για οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρξει στον χώρο των αερομεταφορών, ενώ, τέλος, από τον πρωθυπουργό ζητά την απομάκρυνση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων από τη θέση του, μεταξύ άλλων και για μη ορθή ενημέρωση του πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου σε βαθμό εξαπάτησης, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για διαστρέβλωση της πραγματικότητας κάνει λόγο το υπουργείο

Η ανακοίνωση της ΟΣΥΠΑ προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, το οποίο κάνει λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας και σημειώνει ότι σε εξέλιξη βρίσκεται διάλογος μεταξύ του υπουργείου και των εργαζομένων της ΥΠΑ και μάλιστα χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Μπουρδάρας ενημέρωσε τους εκπροσώπους της ΟΣΥΠΑ ότι εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντησή τους το υπουργείο Οικονομικών.

Έκκληση από τουριστικές επιχειρήσεις

Σε κάθε περίπτωση, η κόντρα υπουργείου και εργαζομένων στην ΥΠΑ έχει ως χαμένους όχι μόνο του επιβάτες αλλά και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού.
 
Η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (μέλος του ΣΕΤΕ) με επιστολή της προς την Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας τονίζει ότι «οι επανειλημμένες απεργίες, στάσεις και λευκές απεργίες δολοφονούν τον τουρισμό».

«Η οργή των επισκεπτών μας είναι δίκαιη και πρωτοφανής, ταλαιπωρούνται και αποκομίζουν τις χειρότερες εντυπώσεις για τη χώρα μας», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι τουριστικές επιχειρήσεις και επισημαίνουν ότι το τεράστιο κόστος των απεργιών το επωμίζονται οι επιχειρήσεις τουριστικών γραφείων - tour operators, οι οποίοι καλούνται να αποζημιώσουν τους επισκέπτες για την ταλαιπωρία που υφίστανται και να αναλάβουν τα επιπλέον έξοδα που δημιουργούνται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v