Σφίγγα η τρόικα για την έκτη δόση

Την… μπάλα για την εκταμίευση της έκτης δόσης στο ΔΝΤ και στην Ε.Ε. αναμένεται να πετάξει σήμερα η τρόικα με την ανακοίνωση ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης.

Σφίγγα η τρόικα για την έκτη δόση
Την… μπάλα για την εκταμίευση της έκτης δόσης -η οποία μέχρι την καταβολή της δεν αποκλείεται να μετεξελιχθεί σε πρώτη δόση ενός νέου ευρύτερου σχεδίου- στο ΔΝΤ και στην Ε.Ε. αναμένεται να πετάξει σήμερα η τρόικα με την ανακοίνωση ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης.

Στην ανακοίνωση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει αναφορά στις αποκλίσεις έναντι των στόχων για το δημοσιονομικό έλλειμμα, που οδήγησαν στη λήψη νέων μέτρων, και θα βγουν... κίτρινες κάρτες για τις καθυστερήσεις στην προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων.

Παρ' όλα αυτά, η τρόικα, από την πλευρά της, θα δώσει χωρίς… εύσημα το πράσινο φως για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας από τους πιστωτές της, αν και είναι πλέον σαφές ότι το πλαίσιο είναι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με έναν μήνα πριν, όταν η τρόικα -στις 2 Σεπτεμβρίου- αποχώρησε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ήλπιζε σε πολιτική διαπραγμάτευση...

Παρά τη βελτίωση της κατάστασης όσον αφορά στην αξιολόγηση από την τρόικα, είναι σαφές ότι η όποια δόση (η έκτη ή η πρώτη) θα καθυστερήσει ακόμα αρκετά μέχρι να δοθεί στην Ελλάδα και χρονικά τοποθετείται σε κάθε περίπτωση μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23 Οκτωβρίου.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με βάση πληροφορίες, εγείρει ζήτημα καταβολής της σε συνάρτηση με τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, καθώς το καταστατικό του Ταμείου επιτρέπει ενίσχυση χωρών υπό την προϋπόθεση ότι το χρέος τους είναι βιώσιμο.

Η ανάδειξη αυτής της παραμέτρου από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού μόνο τυχαία δεν φαίνεται να είναι. Η Ελλάδα, η οποία δεν έχει να καλύψει λήξεις ομολόγων έως το τέλος Νοεμβρίου, μπορεί να παραμείνει σε αναμονή όσο χρειαστεί για να συμβιβαστεί με τις υποδείξεις των πιστωτών της και μέχρι να διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο της συνολικής παρέμβασης.

Εν τέλει, η συνέχιση της χρηματοδότησης φαίνεται πως αποσυνδέεται από τις τακτικές καταβολές όπως είχαν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου βοήθειας και εντάσσεται σε ένα νέο ευρύτερο κάδρο, μέρος του οποίου συνιστά και το μεγαλύτερο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.

Στην ανακοίνωση της τρόικας, μάλιστα, δεν αποκλείεται να περιληφθεί και πρόβλεψη για διαμόρφωση του δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος στο 9,1% του ΑΕΠ αντί για 8,5%, με την επισήμανση ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να καλύψει την απόκλιση με διορθωτικές κινήσεις εντός του επόμενου έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v