ΜΜΜ: Σήμερα οι αποφάσεις για τη 48ωρη απεργία

Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας την Πέμπτη και την Παρασκευή αν στις συνεδριάσεις των σωματείων γίνει δεκτή η πρόταση του συντονιστικού οργάνου για 48ωρη απεργία.

ΜΜΜ: Σήμερα οι αποφάσεις για τη 48ωρη απεργία
Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας την Πέμπτη και την Παρασκευή εφόσον στις συνεδριάσεις των σωματείων, που θα πραγματοποιηθούν σήμερα, γίνει δεκτή η πρόταση του συντονιστικού οργάνου για 48ωρη απεργία.

Αν, όπως αναμένεται, η πρόταση γίνει δεκτή, τότε η πρωτεύουσα από αύριο θα μείνει χωρίς μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ, οι εργαζόμενοι των οποίων αντιδρούν στις δυσμενείς αλλαγές που φέρνει στα οικονομικά αλλά και στις εργασιακές τους σχέσεις το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Τριήμερη απεργία στα τρένα την άλλη εβδομάδα

Τις ημέρες αυτές κανονικά θα κινηθούν τα τρένα στο εθνικό και στο προαστιακό δίκτυο. Την επόμενη εβδομάδα, όμως, θα προκύψουν πολύ μεγάλα προβλήματα στα ταξίδια με τον σιδηρόδρομο καθώς το προσωπικό "έλξης", δηλαδή οι μηχανοδηγοί και οι ηλεκτροδηγοί, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποφάσισε να προχωρήσει σε τριήμερη απεργία στις 18, 19 και 20 Οκτωβρίου.

Το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης (Π.Ε.Π.Ε.) υποστηρίζει ότι το πολυνομοσχέδιο οδηγεί στην ανεργία είτε άμεσα είτε μέσω της εργασιακής εφεδρείας μεγάλο αριθμό μελών του σωματείου, παρότι ήδη πολλοί μηχανοδηγοί έχουν μεταταχθεί.

Επιπλέον, σημειώνει, οι ρυθμίσεις αυτές καταργούν με απόλυτα αντισυνταγματικό τρόπο διατάξεις της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και μειώνουν παραπέρα τις ήδη μειωμένες κατά 40% αποδοχές τους.

Συμμετοχή των ταξί στην απεργία της 19ης Οκτωβρίου

Στη γενική απεργία της 19ης Οκτωβρίου πρόκειται να συμμετάσχουν και τα ταξί. Οι ιδιοκτήτες ταξί έχουν συνυπογράψει κοινή διακήρυξη και συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία για τη Διάσωση και την Επιβίωση των Παραγωγικών Δυνάμεων, που φέρει το όνομα Κοινωνική Αλληλεγγύη.

Πρόκειται για πρωτοβουλία που απαρτίζεται από ιατρικούς, συμβολαιογραφικούς και δικηγορικούς συλλόγους, από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, τους ταξιτζήδες και τους φορτηγατζήδες, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τους φοροτεχνικούς, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Αττικής - Πειραιά, τους βενζινοπώλες, τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, τους κατασκευαστές κτιρίων, τους συνταξιούχους εμπόρους και τους εμπορικούς συλλόγους της Αθήνας, του Πειραιά, της Γλυφάδας, της Πελοποννήσου και της νοτιοδυτικής Ελλάδας.


Ταξί: Σήμερα η τελική πρόταση στο υπουργικό

Την τελική πρότασή του για την απελευθέρωση των κλάδων των ταξί και των φορτηγών - βυτιοφόρων αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Ραγκούσης, στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει με αντικείμενο τα άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Η τελική πρόταση δεν αναμένεται να παρουσιάζει μεγάλες διαφοροποιήσεις σε σχέση με όσα είναι ήδη γνωστά, καθώς ο κ. Ραγκούσης δεν έχει σταματήσει να τονίζει την ανάγκη για την οικονομία της πλήρους απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων.


Ερωτηματικό οι 10 βουλευτές

Σε περίπτωση όπου ο υπουργός Μεταφορών εμμείνει στην πλήρη απελευθέρωση χωρίς αστερίσκους για τα ζητήματα του αμεταβίβαστου των αδειών αλλά και για τα πληθυσμιακά κριτήρια, τότε αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσουν οι δέκα βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι με επιστολή τους έχουν ζητήσει, μεταξύ άλλων, να μην πληγεί το δικαίωμα της ιδιοκτησίας με τη θέσπιση του αμεταβίβαστου των αδειών.

Απειλή παραίτησης από τον Θ. Λυμπερόπουλο

Το ζήτημα της απελευθέρωσης των ταξί προκαλεί… πάθη σε πολλά επίπεδα καθώς δεν δημιουργεί αναταραχή μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στην αντιπολίτευση.

Την πρόθεσή του να υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του Αναπληρωτή Γραμματέα Παραγωγικών Τάξεων της Νέας Δημοκρατίας γνωστοποίησε χθες σε στενό συνεργάτη του προέδρου του κόμματος κ. Σαμαρά ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ταξί Θύμιος Λυμπερόπουλος.

Ο αρχισυνδικαλιστής του κλάδου των ταξί φέρεται δυσαρεστημένος από την κάλυψη που παρείχε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις κινητοποιήσεις του κλάδου αλλά και από τις τελευταίες τοποθετήσεις του κ. Σαμαρά κατά των κινητοποιήσεων, οι οποίες προκαλούν συνθήκες παράλυσης στην οικονομική ζωή σε μια κρίσιμη συγκυρία.

Η στάση αυτή προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του κ. Λυμπερόπουλου, ο οποίος φέρεται να σημειώνει ότι η πολιτική που ασκείται σήμερα από τη Ν.Δ. δεν μπορεί να ονομάζεται κοινωνικός φιλελευθερισμός.

Επισήμως η Ν.Δ. δεν είχε αποδεχθεί μέχρι αργά χθες το βράδυ την παραίτηση, ενώ όπως σημειωνόταν από πηγές του κόμματος υπήρχαν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις ώστε ο πρόεδρος των αυτοκινητιστών να παραμείνει στη θέση του. Δημόσια τοποθέτηση δεν υπήρξε ούτε από τον κ. Λυμπερόπουλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v