Κόντρες στο ΠΑΣΟΚ στη σκιά της 6ης δόσης

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προωθεί το υπουργείο Οικονομικών την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα έκτακτα μέτρα ώστε έως τη σύνοδο κορυφής της 23ης Οκτωβρίου να είναι νόμος του κράτους.

Κόντρες στο ΠΑΣΟΚ στη σκιά της 6ης δόσης
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προωθεί το υπουργείο Οικονομικών την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα έκτακτα μέτρα ώστε έως τη σύνοδο κορυφής της 23ης Οκτωβρίου να είναι νόμος του κράτους, ανοίγοντας τον δρόμο για την καταβολή της έκτης δόσης.

Η χθεσινή ανακοίνωση της τρόικας δεν άφηνε το παραμικρό περιθώριο χαλάρωσης του οικονομικού επιτελείου καθώς είναι σαφές ότι, αν η κυβέρνηση δεν κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της έναντι των πιστωτών της χώρας, η εκταμίευση της δόσης θα καθυστερήσει… όσο χρειάζεται.

Έτσι, στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι το πολυνομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί το αργότερο στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας και στην καλύτερη περίπτωση στην αρχή της.

Η ψηφοφορία δεν φαίνεται καθόλου εύκολη υπόθεση, όπως προέκυψε με σαφήνεια και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών στην οποία ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος φέρεται να διαμήνυσε ότι «αν θεωρείτε πως η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματική ή δεν έχει το ηθικό υπόβαθρο για να νομοθετήσει όλα αυτά τα μέτρα τότε ρίξτε την».

Έντονες διαφωνίες με την πολιτική της κυβέρνησης άσκησαν η κ. Βάσω Παπανδρέου, η κ. Λούκα Κατσέλη αλλά και άλλοι βουλευτές, που ζητούν τροποποιήσεις σε κρίσιμα άρθρα. Το ερώτημα είναι αν η κοινοβουλευτική ομάδα θα κρατήσει την παράδοση και αφού «γκρινιάξει» στο ΚΤΕ θα ψηφίσει τελικά τα μέτρα ή αν θα έχουμε απρόβλεπτες εξελίξεις.

Πέραν της στάσης που θα τηρήσουν οι 154 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, πρόσθετους πονοκεφάλους προκαλούν στην κυβέρνηση οι κοινωνικές αντιδράσεις, οι οποίες διευρύνονται μέρα με την ημέρα με απεργίες, καταλήψεις κτιρίων και πορείες, οι οποίες εντείνουν την «αγωνία» των δανειστών μας για το κατά πόσον η κυβέρνηση, ακόμα και αν ψηφίσει τα μέτρα, θα καταφέρει στη συνέχεια να τα υλοποιήσει.

Μία ακόμα ευκαιρία

Η χθεσινή ανακοίνωση της τρόικας, πάντως, δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει μία ακόμα ευκαιρία να… ξεπεράσει τον εαυτό της. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται: 

* «Στον δημοσιονομικό τομέα η κυβέρνηση πέτυχε μεγάλη μείωση του ελλείμματος στο διάστημα που μεσολάβησε από την έναρξη του προγράμματος, παρά την έντονη ύφεση. Ωστόσο, η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2011 δεν είναι πλέον εφικτή, εν μέρει λόγω περαιτέρω μείωσης του ΑΕΠ αλλά και αποκλίσεων στην υλοποίηση κάποιων μέτρων που είχαν συμφωνηθεί». Παρ’ όλα αυτά, η τρόικα δέχεται τη δέσμευση ότι οι αποκλίσεις θα διορθωθούν το 2012 ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για έλλειμμα 14,9 δισ. ευρώ.

• «Όσον αφορά στα έτη 2013-14 είναι πιθανόν να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος». Παρ’ όλα αυτά, η τρόικα δέχεται ότι τα μέτρα αυτά θα ξεκαθαρίσουν πριν από τα μέσα του 2012, δίνοντας πολιτικό χρόνο στην κυβέρνηση, καθώς θα μπορούσε κάλλιστα να απαιτήσει τα πρόσθετα μέτρα να ξεκαθαρίσουν εδώ και τώρα.

• «Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων έχει επιτευχθεί πρόοδος με τη σύσταση ταμείου ιδιωτικοποιήσεων με άρτια διαχείριση. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην προετοιμασία των προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων και, ως έναν βαθμό, η επιδείνωση των συνθηκών της αγοράς συνεπάγονται αισθητή μείωση των εσόδων που αναμένονταν το 2011». Παρ’ όλα αυτά, η τρόικα δέχεται τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα εισπράξει έσοδα 35 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2014.

• «Στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει, μεταξύ άλλων, σημειωθεί πρόοδος στις μεταφορές, στις διαδικασίες αδειοδότησης και στα νομοθετικώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα.

Η συνολική πρόοδος υπήρξε άνιση και γι’ αυτό η ενδυνάμωση των μεταρρυθμίσεων παραμένει η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές. Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση να ανασταλεί η υποχρεωτική επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων σε επίπεδο επιχείρησης είναι σημαντικό βήμα, διότι θα διασφαλίσει την ευελιξία της αγοράς εργασίας η οποία απαιτείται προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και να αποφευχθεί η παγίωση υψηλών ποσοστών ανεργίας».

Ιδιαίτερη αξία έχει άλλωστε και η διατύπωση της τρόικας η οποία αναδεικνύει και την παράμετρο του 'κοινωνικά αποδεκτού τρόπου', δείχνοντας ότι οι πιστωτές μας έχουν επίγνωση των πολιτικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.

«Συνολικά, οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να σημειώνουν σημαντική πρόοδο, ιδίως όσον αφορά στη δημοσιονομική εξυγίανση. Προκειμένου να διασφαλιστεί η περαιτέρω μείωση του ελλείμματος με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο και να δημιουργηθούν οι όροι που θα επιτρέψουν την ανάκαμψη, είναι απαραίτητο οι ελληνικές αρχές να επιμείνουν περισσότερο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα και στην οικονομία γενικότερα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v