ΠΣΕ: Κραυγή αγωνίας από τους εξαγωγείς

Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των εξαγωγικών επιχειρήσεων κρούει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, στην επιστολή που απέστειλε στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

ΠΣΕ: Κραυγή αγωνίας από τους εξαγωγείς
Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των εξαγωγικών επιχειρήσεων κρούει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, στην επιστολή που απέστειλε στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου.

Ο ΠΣΕ, αναφερόμενος στην κηρυχθείσα απεργία των Τελωνειακών Υπαλλήλων από την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του για τις επιπτώσεις που θα έχει, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο όπως αναφέρει, για τη βιωσιμότητα των εξωστρεφών επιχειρήσεων, έστω και μία ημέρα καθυστέρησης στις ελληνικές εξαγωγές.

Ειδικότερα ο ΠΣΕ, σημειώνει ότι η μη ομαλή διακίνηση ή και η παρεμπόδιση στη διακίνηση των προϊόντων τους, επιφέρει άμεσες, αλλά και μακροπρόθεσμες συνέπειες, τόσο για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, όσο και συνολικά για την ελληνική οικονομία, καθώς συνεπάγεται αδυναμία εκτέλεσης παραγγελιών, ενεργοποίηση ρητρών επισφαλειών σε εμπορικά συμβόλαια και απώλεια ξένων πελατών.

Παράλληλα, όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, η απεργία περιορίζει την εγχώρια παραγωγή, λόγω αδυναμίας παραλαβής πρώτων και βοηθητικών υλών, προκαλώντας πρόσθετη επιβάρυνση του λειτουργικού κόστους και μείωση του της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων.

Ο ΠΣΕ στην σημειώνει επίσης ότι με δεδομένη και δεδηλωμένη διάθεση της Κυβέρνησης να θέσει στο επίκεντρο ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, απευθύνει έκκληση, προτείνοντας τα εξής:

α) να ορισθεί ικανός αριθμός προσωπικού ασφαλείας στα Τελωνεία ώστε να συνεχισθεί απρόσκοπτα η διακίνηση των προϊόντων από και προς τη χώρα μας και
 
β) τα διακινούμενα μέσω θαλάσσης εμπορεύματα προς χώρες της Ε.Ε. να μην περνούν από τελωνειακό έλεγχο.

Ο ΠΣΕ υπενθυμίζει στον υπουργό ότι η αύξηση των εξαγωγών τους τελευταίους 12 μήνες, έχει λειτουργήσει ως ανάχωμα σε μία περαιτέρω εμβάθυνση της οικονομικής ύφεσης κατά τουλάχιστον μία ποσοστιαία μονάδα.

Επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ετήσια βάση, πλέον οι εξαγωγές συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία περίπου 21 δισ.ευρώ, ήτοι το 10% του ΑΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v