Πώς ψάχνουν κούρεμα χωρίς πιστωτικό γεγονός

Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η λύση για το ελληνικό χρέος πρέπει να μην είναι υποχρεωτική για τους ιδιώτες και να μην οδηγεί σε πιστωτικό γεγονός. Υπερβολικά χαρακτηρίζονται τα σενάρια για κούρεμα 60%. Πιο πιθανό το 40%.

Πώς ψάχνουν κούρεμα χωρίς πιστωτικό γεγονός
Ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι οποιαδήποτε λύση για τη συμμετοχή των ξένων επενδυτών σε μεγαλύτερο haircut του ελληνικού χρέους πρέπει να μην οδηγεί σε πιστωτικό γεγονός και άρα να μην είναι υποχρεωτική. Εξέλιξη, όμως, που συνεπάγεται πως τα σενάρια για μεγάλο κούρεμα μπορεί να αποδειχτούν μη ρεαλιστικά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των "Financial Times", αξιωματούχοι από το Παρίσι, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούν να αποτραπεί το ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος, καθώς ενδέχεται να πυροδοτήσει μαζικές πληρωμές ασφαλιστικών συμβολαίων αλλά και πανικό στο χρηματοοικονομικό σύστημα. Προς το παρόν, βάσει της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, το "κούρεμα" υπολογίζεται στο 21%. Αρκετοί αξιωματούχοι, εκ των οποίων και ο κ. Jean-Claude Juncker αλλά και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Francois Baroin, επισημαίνουν ότι χρειάζεται μεγαλύτερο haircut για να αποφευχθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας.

Σύμφωνα με τους "F.T.", οι ιδιώτες επενδυτές που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις δηλώνουν ότι θα είναι ανέφικτο να επιτευχθεί συμφωνία για εθελοντική συμμετοχή σε "κούρεμα" της τάξεως του 50%, ύψος που φέρεται να προωθεί το Βερολίνο.

"Οι μεγάλες προσδοκίες για 'κούρεμα' 50% - 60% είναι απίθανες", δηλώνει στους "F.T." ανώτερο τραπεζικό στέλεχος.

Το Βερολίνο φέρεται διχασμένο ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να προχωρήσει η Ε.Ε. στο θέμα της Ελλάδας. Η πλειονότητα δέχεται ότι πρέπει να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός, αν και υπάρχουν ορισμένοι που πιέζουν στην κατεύθυνση της χρεοκοπίας. Στη συνέντευξή του στους "Financial Times", ο κ. Jean-Claude Trichet δηλώνει πως θα πρέπει να αποτραπεί η υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.

Η Γαλλία δηλώνει ότι, αν και δέχεται την ανάγκη για μεγαλύτερα haircuts, θα στηρίξει μόνο την επιλογή της επιλεκτικής χρεοκοπίας. "Απορρίπτουμε το πιστωτικό γεγονός γιατί είναι επικίνδυνο", δηλώνει ανώτατος αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Francois Baroin ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ότι "μέσα στις επόμενες 10 μέρες θα εργαστούμε για την επίτευξη γαλλογερμανικής συμφωνίας ως προς το discount".

"Οι νέες συζητήσεις επικεντρώνονται στη μείωση των επιτοκίων και στην παράταση της διάρκειας των τίτλων, κινήσεις που οι εμπλεκόμενοι υποστηρίζουν ότι θα οδηγήσουν σε πιο αποδεκτό 'κούρεμα' της τάξεως του 40%", αναφέρουν οι "F.T.". Επισημαίνεται, άλλωστε, ότι το θέμα δεν αφορά μόνο στις τράπεζες αλλά επίσης και στις ασφαλιστικές εταιρίες και στα ασφαλιστικά ταμεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v