Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G20 σε ΕΕ: Δώστε λύση σε μία εβδομάδα!

Άμεση δράση για αντιμετώπιση της κρίσης έως τη σύνοδο κορυφής ευρωζώνης της 23ης Οκτωβρίου ζητούν οι 20 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου. "Περπατάει" το σχέδιο Allianz για μερική ασφάλιση ομολόγων. Οι δηλώσεις.

G20 σε ΕΕ: Δώστε λύση σε μία εβδομάδα!
Άμεση δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης μέσα στις επόμενες οκτώ ημέρες ζητούν από την ευρωζώνη οι 20 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου, καθώς τίθεται σε κίνδυνο η παγκόσμια οικονομία.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι υπουργοί Οικονομικών του G20, στο κοινό ανακοινωθέν μετά τη σύνοδο, σημειώνουν ότι περιμένουν από τη σύνοδο κορυφής της 23ης Οκτωβρίου "να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τους κινδύνους μέσω ενός κατανοητού σχεδίου".

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουάν, δήλωσε ότι το Βερολίνο και το Παρίσι έχουν συμφωνήσει και αναμένεται να προτείνουν στην ευρωζώνη ένα σχέδιο που θα μειώσει το χρέος της Ελλάδας, θα σταματήσει τη διάχυση της κρίσης και θα προστατεύσει τις τράπεζες.

Όπως υπογραμμίζουν, το γαλλογερμανικό σχέδιο αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στη σύνοδο κορυφής της 23ης Οκτωβρίου.

Το κοινό ανακοινωθέν καλεί την ευρωζώνη "να μεγιστοποιήσει την επίπτωση του EFSF ώστε να περιορίσει τη διάχυση της κρίσης".

Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. σημείωσαν ότι η πιο πιθανή επιλογή είναι η χρήση του ταμείου διάσωσης για προσφορά μερικής ασφάλισης ζημιών στους αγοραστές ομολόγων των πιεσμένων χωρών της Ένωσης, σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσουν την αγορά.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρόταση που έχει καταθέσει η Allianz και είχε αποκαλύψει το euro2day από τις 12/10 με τίτλο "Σχέδιο για το EFSF με ουρά για την Ελλάδα". To συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει τη χρήση των κεφαλαίων που θα διαθέτει το EFSF για την εγγύηση κρατικών ομολόγων των ευπαθών χωρών.


Έκκληση για άμεση λύση

Οι κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη υπογράμμισαν τις ζημίες που υφίστανται ήδη από την κρίση χρέους της ευρωζώνης καθώς και την ανάγκη άμεσης δράσης. 

Ωστόσο, οι προσπάθειες των χωρών BRICS για αύξηση των κεφαλαίων του ΔΝΤ, ώστε να συμβάλει πιο αποφασιστικά, συνάντησαν την αντίσταση των ΗΠΑ, του Καναδά και άλλων χωρών. 

"Η Ευρώπη πρέπει να δράσει γιατί εάν δεν σταματήσει η κρίση θα επηρεάσει τις αναδυόμενες οικονομίες", δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Jun Azumi. 

O Καναδός ομόλογός του Jim Flaherty δήλωσε ότι το ρίσκο για παγκόσμια ύφεση θα είναι πολύ μεγαλύτερο εάν η σύνοδος κορυφής της επόμενης Κυριακής δεν ανταποκριθεί στις προκλήσεις. 

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Timothy Geithner σημείωσε ότι οι τελευταίες κινήσεις της Ε.Ε. προς μια συνολική στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης περιέχει τα σωστά στοιχεία και είναι ενθαρρυντικές. "Έχουν πολλή δουλειά ακόμη, αλλά όταν η Γαλλία και η Γερμανία συμφωνούν σε ένα σχέδιο και αποφασίζουν να δράσουν, μεγάλα πράγματα μπορούν να συμβούν. Είναι ενθαρρυντικές τόσο η ταχύτητα όσο και η κατεύθυνση που επιλέγουν", υπογράμμισε.  


Το κοινό πλάνο Γαλλίας - Γερμανίας για την κρίση

Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας δήλωσαν ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη δημιουργία ενός κοινού σχεδίου για την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, το οποίο θα παρουσιαστεί στη σύνοδο της 23ης Οκτωβρίου.

Το σχέδιο, το οποίο ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, περιλαμβάνει την ενίσχυση του EFSF και μία μόνιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

"Κάναμε βήματα προόδου στο κοινό σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών", ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν την Παρασκευή, μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Bόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, αλλά έχουν ήδη υπογραφεί συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών για συγκεκριμένα ζητήματα, οι οποίες θα παρουσιαστούν στη σύνοδο της 23ης Οκτωβρίου, πρόσθεσε ο κ. Μπαρουάν.

Ο κ. Σόιμπλε, από την πλευρά του, ανέφερε ότι η Γερμανία και η Γαλλία μοιράζονται κοινές θέσεις και ότι "εργάζονται από κοινού για την προάσπιση του κοινού νομίσματος".


Το σχέδιο της Allianz

Όπως έχει γράψει το euro2day, τo συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει τη μόχλευση των κεφαλαίων που θα διαθέτει το EFSF σε 1,1 δισ. ευρώ περίπου και τη χρήση τους για την εγγύηση κρατικών ομολόγων των ευπαθών χωρών κατά ένα μέρος.

Στην περίπτωση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να είναι 40%, ενώ σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία η εγγύηση θα έφτανε στην περιοχή του 25%.

Δηλαδή, το EFSF να εγγυάται την αγορά κρατικών ομολόγων και αν η εγγύηση καταπίπτει λόγω αδυναμίας εξόφλησης του κράτους-μέλους να καταβάλλει μέρος της ζημίας (έως το 40% της ονομαστικής αξίας στην περίπτωση της Ελλάδας, βάσει των πληροφοριών που έχουν διαρρεύσει).

Πρακτικά, οι εμπνευστές του σχεδίου εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο το EFSF θα μπορούσε να εγγυηθεί το σύνολο του χρέους των ευπαθών χωρών (που αγγίζει τα 3 τρισ. ευρώ) κατά τα προαναφερθέντα ποσοστά, ώστε να ενθαρρυνθούν η αγορά και η διακράτησή τους από τους επενδυτές, αλλά και να χρησιμοποιηθεί για την εγγύηση νέων εκδόσεων ή ανταλλαγών ομολόγων (όπως θα συμβεί στο πλαίσιο του PSI).

Ειδικά για την Ελλάδα, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι της Allianz στη "Wall Street Journal", το EFSF, με τη νέα ονομασία European Sovereign Insurance Mechanism (ESIM), θα μπορούσε να προσφέρει εγγυήσεις στα νέα ομόλογα με τα οποία θα ανταλλάξουν υφιστάμενα ελληνικά ομόλογα οι συμμετέχοντες στο PSI, ανεξαρτήτως του "κουρέματος" που τελικά θα προβλεφθεί και με τρόπο που να μη δημιουργεί ελκυστικό προηγούμενο για άλλες προβληματικές χώρες.

"Η ομορφιά αυτού του εργαλείου", αναφέρουν στελέχη της Allianz, "είναι ότι είναι τόσο ευέλικτο που καλύπτει διαφορετικές περιπτώσεις τώρα και στο μέλλον, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει την κάλυψη όλου του χρέους των ευπαθών χωρών". Ταυτόχρονα, προσθέτουν ότι με τον τρόπο αυτόν το EFSF δεν θα έχει ανάγκη αξιολόγηση "AAA".

Υπέρ του σχεδίου δήλωσαν αξιωματούχοι της Ε.Ε., τονίζοντας στο Reuters ότι όσοι επενδυτές θελήσουν να αγοράσουν νέες εκδόσεις κρατικών ομολόγων από τα μέλη της ευρωζώνης πιθανόν να λάβουν και εγγυήσεις από το ταμείο διασώσεων EFSF, οι οποίες θα καλύψουν ορισμένες από τις δυνητικές ζημίες.

Στόχος της κίνησης είναι να ενθαρρυνθούν οι επενδυτές να αγοράσουν ομόλογα κρατών, τα οποία διαφορετικά θεωρούνται πολύ ριψοκίνδυνα, προσφέροντας μια μορφή εγγυήσεων κατά πιθανών ζημιών, ενώ παράλληλα θα αυξηθούν τα δανειστικά περιθώρια του EFSF.

"Αντί να αγοράσει το 100% ενός κρατικού ομολόγου, το EFSF θα μπορούσε να εγγυηθεί για το 20%, λόγου χάρη, της έκδοσης έναντι των ιδιωτών επενδυτών", δήλωσε η πηγή του πρακτορείου.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της Ε.Ε., που επικαλείται το Bloomberg, η εγγύηση από μέρους του EFSF θα μπορούσε να φτάσει έως το 30% της αξίας των νέων ομολόγων από τις "πιεσμένες" χώρες της Ένωσης.


Στο επίκεντρο η ενίσχυση του EFSF - Παρέμβαση και από τις BRICS

To πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν η Γερμανία και η Γαλλία είναι να βρεθεί ένας τρόπος να τονωθεί η δύναμη του ταμείου χωρίς να απαιτηθεί από τα κράτη να συνεισφέρουν περισσότερα κεφάλαια ή εγγυήσεις.

Η Γαλλία έχει ζητήσει τη μετατροπή του EFSF σε τράπεζα και τη χρήση του χρέους που έχει στην κατοχή του ως ενεχύρου για τον δανεισμό επιπρόσθετων κεφαλαίων από την ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ και η Γερμανία είναι ενάντια σε αυτήν την ιδέα και συζητούν άλλες δυνατότητες ενίσχυσης του EFSF.

Την ίδια ώρα τα αναδυόμενα κράτη παρουσίασαν σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης του ΔΝΤ ώστε να αποκτήσει αρκετά πυρομαχικά για να αντιμετωπίσει την κρίση χρεών στην ευρωζώνη και τη διάσωση της Ελλάδας.

"Το έχουμε προτείνει και στο παρελθόν ότι, αν οι αναπτυσσόμενες οικονομίες και οι BRICS κληθούμε να συνεισφέρουμε, θα το κάνουμε μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου", δήλωσε αξιωματούχος αναπτυσσόμενης χώρας κατά τη συνάντηση των χωρών του G20 στο Παρίσι.

"H Ινδία είναι ανοιχτή σε κάτι τέτοιο, το ίδιο είναι και η Κίνα και η Βραζιλία", πρόσθεσε.

O υπουργός Οικονομικών της Nότιας Αφρικής δήλωσε την Παρασκευή πως ο τρόπος με τον οποίο θα ενισχυθεί το EFSF είναι καθοριστικός για το αν θα αποφασίσει η χώρα του να παράσχει βοήθεια στην Ευρώπη. "Όλα εξαρτώνται από το πώς θα γίνει η μόχλευση του EFSF από τους Ευρωπαίους", τόνισε.

Σύμφωνα με ανώνυμες δηλώσεις στο πρακτορείο Reuters, το σχέδιο των αναδυόμενων κρατών να γίνει ένεση κεφαλαίων στο ΔΝΤ ώστε να αποκτήσει αρκετά πυρομαχικά για να αντιμετωπίσει την κρίση χρεών στην ευρωζώνη και τη διάσωση της Ελλάδας θα απαιτούσε περίπου 350 δισ. δολάρια σε φρέσκα κεφάλαια.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ τάχθηκε κατά ενός σχεδίου ενίσχυσης των κεφαλαίων του ΔΝΤ για την παροχή βοήθειας στην Ευρώπη. "Το ΔΝΤ έχει ισχυρά κεφάλαια", δήλωσε ο κ. T. Γκάιτνερ, προσθέτοντας πως "η Ευρώπη διαθέτει τα απαιτούμενα κεφάλαια για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους".

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Καναδός υπουργός Οικονομικών Τζιμ Φλάχερτι, ο οποίος απέρριψε το ενδεχόμενο αύξησης των κεφαλαίων του ΔΝΤ. Θα πρέπει να δούμε πώς οι Ευρωπαίοι θα λύσουν την κρίση, σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v