Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ολική ανατροπή" θέλει η Γερμανία στην Ευρώπη

Παραδειγματική μεταχείριση της Ελλάδας, σε αντάλλαγμα για τη λύση. Επανέρχεται το σχέδιο ΕΥΡΗΚΑ για την κρατική περιουσία. Κλειδί ο Άκερμαν στο κούρεμα. Σκληρές κόντρες στην ευρωζώνη. Οι 4 προϋποθέσεις των Γερμανών.

Ολική ανατροπή θέλει η Γερμανία στην Ευρώπη
Έντονες πιέσεις ασκεί η ηγεσία της Ε.Ε. στον επικεφαλής της Deutsche Bank και πρόεδρο του IΙF Γιόζεφ Άκερμαν προκειμένου να υπαναχωρήσει και να δεχθεί κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%. Ασφαλείς πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι ο κ. Άκερμαν θα βρίσκεται αυτές τις μέρες στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο για να συζητήσει με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ενδεχομένως με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Η Ε.Ε. θεωρεί ότι, εάν αλλάξει στάση ο κ. Άκερμαν, τότε θα ακολουθήσουν και άλλα τραπεζικά στελέχη και έτσι η Γερμανία θα πετύχει τον στόχο της για μεγάλο κούρεμα. Στις συναντήσεις το «παρών» αναμένεται να δώσει και ο γενικός διευθυντής του ΙIF Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος με δηλώσεις του διεμήνυσε ότι η συμφωνία της 21ης Ιουλίου δεν πρέπει να αλλάξει.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύνοδο του ΔΝΤ πριν από 3 εβδομάδες και ο κ. Άκερμαν εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος με πιθανή διεύρυνση του προγράμματος επαναγοράς ελληνικών ομολόγων πάνω από 21%. Είχε χαρακτηρίσει την κίνηση «άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας, που θα έφερνε απρόβλεπτες συνέπειες».

Το Βερολίνο γνωρίζει πολύ καλά ότι χωρίς τη συγκατάθεση των τραπεζών το εγχείρημα δεν μπορεί να προχωρήσει. Ήδη η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σχοινοβατεί μεταξύ των δεσμεύσεών της για μόνιμη λύση στο ελληνικό χρέος και της αδυναμίας εφαρμογής μιας τέτοιας απόφασης εάν δεν τεθούν σε εφαρμογή οι κατάλληλοι μηχανισμοί.

Η αλήθεια είναι όμως ότι ακόμα και μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του G20 το τοπίο παραμένει θολό. Ήδη από την προηγουμένη της συνεδρίασης, την Πέμπτη δηλαδή, σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση που είχαν, επίσης στο Παρίσι, τα μέλη του IIF αποφάσισαν να διατηρήσουν τη σκληρή γραμμή και διεμήνυσαν στους υπουργούς ότι δεν θα δεχθούν κούρεμα πάνω από 30%. Στην ίδια γραμμή κινείται και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισε.

Σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με υπουργούς του, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εκμυστηρεύτηκε το Σαββατοκύριακο ότι μάλλον η δική του πρόταση θα περάσει στη σύνοδο κορυφής της Κυριακής, που προνοεί μεγαλύτερο κούρεμα του PSI, σε αναθεωρημένη βάση και με εθελοντική συμμετοχή που θα κυμαίνεται γύρω στο 30%. Όπως είπε, δεν υπάρχει ακόμα το τεχνικό και νομικό πλαίσιο για κάτι μεγαλύτερο το οποίο δεν θα θεωρείται από τις αγορές χρεοκοπία της Ελλάδας που θα ενεργοποιήσει τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDSs).

Λίγες όμως ώρες μετά τις γαλλικές διαρροές ήρθε η απάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μίλησε σε τηλεοπτικό σταθμό και άφησε να εννοηθεί ότι για να υπάρξει μόνιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα το κούρεμα πρέπει να είναι μεγάλο.

Το Βερολίνο επιθυμεί διακαώς να υπάρξει «σημαντική ανατροπή στην ευρωζώνη», όπως δήλωσε Γερμανός αξιωματούχος στο euro2day. Γι' αυτόν τον λόγο η Καγκελαρία είναι προετοιμασμένη να ανακοινώσει μία επί της αρχής πολιτική συμφωνία στην επόμενη σύνοδο και να αφήσει τις τεχνικές λεπτομέρειες για αργότερα, παρά να υπαναχωρήσει απέναντι στη γαλλική θέση. Όμως, λαμβάνοντας υπόψη ότι παρόμοια απόπειρα απέτυχε παταγωδώς στις 21 Ιουλίου, οι αγορές θα αντιδράσουν αρνητικά και ίσως ακραία φέρνοντας τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμεί η κ. Μέρκελ.

Η Γερμανία έχει πλέον δρομολογήσει τις αλλαγές που θα φέρει η επικύρωση της νέας δανειακής σύμβασης με την Ελλάδα. Για να λάβουμε το νέο πακέτο θα πρέπει να συμμορφωθούμε σε τέσσερις συγκεκριμένους άξονες:

- Στην ανάληψη της «διεύθυνσης» της οικονομικής πολιτικής της χώρας από τη μόνιμη επιτροπή που καταρτίζει αυτήν τη στιγμή ο εξ απορρήτων της κ. Μέρκελ, επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, Χορστ Ραιχένμπαχ. Η υψηλή εποπτεία των προϋπολογισμών που υπάρχει τώρα θα αντικατασταθεί από λεπτομερή αξιολόγηση από την πλευρά της ευρωζώνης σε πολιτικό επίπεδο, αφού όμως καταρτιστεί από τους μόνιμους ελεγκτές-επόπτες. Όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν, όλα αυτά θα είναι συνακόλουθα της νέας οικονομικής διακυβέρνησης που δρομολογείται στην ευρωζώνη και η οποία πλέον έχει τη στήριξη της ΕΚΤ και της Κομισιόν.

- Στην εφαρμογή της παραλλαγής του σχεδίου ΕΥΡΗΚΑ βάσει του οποίου τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα επαναξιολογηθούν από Ευρωπαίους εντεταλμένους (πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι ήδη η έκθεση ολοκληρώθηκε και μελετάται από κοινού με στελέχη της κυβέρνησης), ώστε να μπουν σε ένα ταμείο «διαχείρισης του ελληνικού χρέους». Το ταμείο αναμένεται να έχει έδρα το Λουξεμβούργο και θα πωλεί, θα εκμεταλλεύεται και θα διαχειρίζεται την ελληνική περιουσία αφού προηγουμένως δώσει «μετρητά» στην Ελλάδα ώστε αμέσως να μειωθεί σημαντικά το χρέος. Με άλλα λόγια, εγκαταλείπεται το μοντέλο και το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων που έχει εξαγγελθεί.

- Στην υποχρέωση να πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα το 2012, αφού μόνο έτσι θα μπορεί η χώρα να πληρώνει μισθούς και συντάξεις. Η τρόικα θεωρεί ότι το πρώτο τρίμηνο του 2012 θα έρθει ένα νέο, μεγαλύτερο (σαρωτικό το ονομάζει) κύμα απολύσεων στο Δημόσιο και νέα εσωτερική υποτίμηση μέσω μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

- Στην αναγκαστική μετάλλαξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με συγχωνεύσεις, εξαγορές και επανακεφαλαιοποιήσεις, που θα φέρουν τράπεζες υπό τη σκεπή του ΕΤΧΣ.

Όπως σχολίασε Γερμανός αξιωματούχος, οι ποινές και οι συνέπειες που θα έχει η Ελλάδα ως αντάλλαγμα για το μεγάλο κούρεμα του χρέους και το νέο δάνειο «πρέπει να είναι τέτοιες που θα αποτρέψουν άλλη χώρα, όπως η Ιταλία, να ακολουθήσει τη δημοσιονομική κωλυσιεργία για να πετύχει ένα ανώδυνο κούρεμα στη συνέχεια».

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει μια διατύπωση η οποία θα δείχνει ότι οι αποφάσεις και οι ποινές αυτές δεν θα αφορούν μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες «αμαρτωλές» χώρες.

Όμως, η εσωτερική κι επικοινωνιακή διαχείριση των αποφάσεων που θα έρθουν δεν φαίνεται να συγκινεί πλέον τους εταίρους μας, οι οποίοι έχουν απολέσει την εμπιστοσύνη τους στις ικανότητες της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v