Στα σκαριά η συμφωνία μόχλευσης του EFSF

Οι ηγέτες της ευρωζώνης αναμένεται να συμφωνήσουν την Κυριακή στη μόχλευση του ταμείου διασώσεων, του λεγόμενου EFSF, επιτρέποντας να εγγυάται μέρος των νέων ομολόγων της ευρωζώνης, σύμφωνα με το Reuters.

Στα σκαριά η συμφωνία μόχλευσης του EFSF
Οι ηγέτες της ευρωζώνης αναμένεται να συμφωνήσουν την Κυριακή στη μόχλευση του ταμείου διασώσεων, του λεγόμενου EFSF, επιτρέποντας να εγγυάται μέρος των νέων ομολόγων της ευρωζώνης, σύμφωνα με το Reuters.  

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρόταση που έχει καταθέσει η Allianz και είχε αποκαλύψει το euro2day από τις 12/10 με τίτλο "Σχέδιο για το EFSF με ουρά για την Ελλάδα". To συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει τη χρήση των κεφαλαίων που θα διαθέτει το EFSF για την εγγύηση κρατικών ομολόγων των ευπαθών χωρών.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το EFSF θα υπόσχεται στους επενδυτές που αγοράζουν Ισπανικά, Ιταλικά ή άλλα ομόλογα υψηλού κινδύνου της ευρωζώνης ότι θα καλύψει ένα μέρος των ζημιών σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας. 

"Αυτή η ιδέα είναι η βασική υποψήφια" για τη μόχλευση του EFSF, ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, τονίζοντας πάντως ότι υπάρχουν και άλλες σκέψεις. 

Τα σενάρια κάνουν λόγο για εγγύηση από το EFSF της τάξεως του 20-30%.

Στα πλεονεκτήματα του σχεδίου "Allianz" είναι ότι μεγάλο μέρος των κεφαλαίων του θα είναι αξιοποιήσιμο και θα μπορεί να στηρίξει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης Ισπανίας και Ιταλίας, τουλάχιστον για το 2012, σημειώνει το Reuters. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v