Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Κλινικά νεκρή" η αγορά ακινήτων

Για να αξιοποιήσει κρατική περιουσία αξίας 25 δισ. ευρώ η Ελλάδα πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις 100 δισ. επί των συγκεκριμένων ακινήτων, ποσό δυσθεώρητο ακόμα και σε περιόδους ευφορίας στις χρηματαγορές.

Κλινικά νεκρή η αγορά ακινήτων
Για να αξιοποιήσει κρατική περιουσία αξίας 25 δισ. ευρώ η Ελλάδα πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις 100 δισ. επί των συγκεκριμένων ακινήτων, ποσό δυσθεώρητο ακόμα και σε περιόδους ευφορίας στις χρηματαγορές.

Την πικρή αυτή αλήθεια, που στην ουσία επιβεβαιώνει πως τα σχέδια αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα χρειαστούν περισσότερα χρόνια από την... τετραετία που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο, παρουσίασε σε συνέδριο για τα ακίνητα ο εντεταλμένος σύμβουλος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων Ανδρέας Ταπραντζής.

Ειδικά σε μια περίοδο αστάθειας, όπου οι ξένοι επενδυτές φεύγουν από την Ελλάδα, η προσέλκυση αυτών των κεφαλαίων φαντάζει ουτοπία.

Γι’ αυτόν τον λόγο, πυκνώνουν οι φωνές για την παραχώρηση των κρατικών ακινήτων, κατά το πρότυπο του γερμανικού σχεδίου «Εύρηκα» ή της ελληνικής παραλλαγής του που εισηγήθηκαν οι κ. Γ. Στουρνάρας και Στ. Μάνος.

Αλλά και οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται πως υιοθετούν μια εκδοχή των συγκεκριμένων προτάσεων (επαναγορά χρέους με εγγύηση την κρατική περιουσία) στη συνολική λύση που επεξεργάζονται για το ελληνικό χρέος.

Η λογική αυτών των προτάσεων στηρίζεται στο «αφού δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα κρατικά ακίνητα υπό τις παρούσες συνθήκες ας τα δώσουμε ως εγγύηση για να μειώσουμε το δημόσιο χρέος». Υπό τη διαχείριση των πιστωτών μας τα ίδια ακίνητα ενδέχεται να αξιοποιηθούν και είναι πιθανόν να έχουμε κάποια επιπλέον κέρδη ύστερα από χρόνια, λένε οι υποστηρικτές του σχεδίου.

Τα στελέχη της αγοράς ακινήτων υποστηρίζουν πως, ακόμα και αν ο διαγωνισμός για το «φιλέτο» των κρατικών ακινήτων, το Ελληνικό, βγει εντός του Νοεμβρίου, η συμμετοχή δεν θα είναι ικανοποιητική αν μέχρι τότε δεν έχει βελτιωθεί το κλίμα στην ελληνική οικονομία.

Ακόμα και αν εμφανιστούν υποψήφιοι για να... πιάσουν θέσεις, ούτε το τίμημα, ούτε η πρόταση θα είναι τα καλύτερα δυνατά, επισημαίνουν. Η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων υποστηρίζει πως μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξουν 4 - 5 διαγωνισμοί για μεγάλα ακίνητα, αλλά ελάχιστοι πιστεύουν πως το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί.

Ο διαγωνισμός για την κατασκευή και εκμετάλλευση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου, που υπήρξε άγονος (παρά την πρόθεση της κυβέρνησης να τον ξαναπροκηρύξει) γιατί προχθές δεν εμφανίστηκε ούτε ένας υποψήφιος, δείχνει ποιο είναι το κλίμα.

Το γεγονός πως κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους δεν υπήρξε ούτε μία σημαντική μίσθωση γραφειακού χώρου και ελάχιστες συμφωνίες (κυρίως στο εμπορικό κέντρο Smart Park της REDS) στα καταστήματα αποδεικνύει πως η εγχώρια αγορά ακινήτων είναι κλινικά νεκρή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v