Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurogroup: Εγκρίθηκε η 6η δόση για Ελλάδα

Πράσινο φως στην εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου για Ελλάδα έδωσε το Eurogroup. Εκκρεμεί η έγκριση από το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του ταμείου. Έως τα μέσα Νοεμβρίου η καταβολή των 8 δισ. ευρώ. Δήλωση Βενιζέλου. 

Eurogroup: Εγκρίθηκε η 6η δόση για Ελλάδα
Πράσινο φως στην εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου για Ελλάδα έδωσε το Eurogroup, σύμφωνα με το ανακοινωθέν από τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.

"Συμφωνήσαμε να εγκρίνουμε την εκταμίευση της επόμενης δόσης της χρηματοοικονομικής βοήθειας για Ελλάδα, στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής προσαρμογής", σημειώνει η ανακοίνωση

Το ανακοινωθέν σημειώνει ότι εκκρεμεί η έγκριση από το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του ταμείου στη δόση για Ελλάδα ενώ η έκτη δόση, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ αναμένεται να καταβληθεί στο πρώτο μισό του Νοεμβρίου.

"Επιπλέον, για να διασφαλίσουμε την διατηρησιμότητα του χρέους, θα πραγματοποιήσουμε δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα, με τον απαιτούμενο συνδυασμό επιπρόσθετης χρηματοδότησης και συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών", αναφέρει η ανακοίνωση.   

Σημειώνεται ότι η έκτη δόση, ύψους 8 δισ. ευρώ, αποτελεί μέρος του δανείου των 110 δισ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ/ΔΝΤ τον Μάιο του 2010. 

Η ευρωζώνη ενέκρινε την εκταμίευση της δικής της συμμετοχής, ύψους 5,8 δισ. ευρώ ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΝΤ για την έγκριση απελευθέρωσης της της συμμετοχής του ταμείου.    


Βενιζέλος: Θετικό βήμα η απόφαση του Eurogroup για δόση και νέο πρόγραμμα

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα και την έκτη δόση είναι ένα θετικό βήμα που έρχεται ως συνέχεια της χθεσινής υπερψήφισης από τη Βουλή των Ελλήνων του νομοσχεδίου, με το οποίο διασφαλίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2012 και τίθενται οι βάσεις για τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές.

Οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού και η εφαρμογή σκληρών, αλλά εθνικά αναγκαίων σωστικών μέτρων, είναι η βάση όχι μόνο για την έκτη δόση, αλλά για το νέο πρόγραμμα που θα διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους και άρα την ευκολότερη κάλυψη του ετήσιου βάρους εξυπηρέτησής του.

Αυτό θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στο επίπεδο ρευστότητας, στις επενδύσεις, την απασχόληση, την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας που υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες μιας βαθιάς μακροχρόνιας ύφεσης, η οποία άρχισε το 2009, πριν γίνει αντιληπτό από όλους όσους έπρεπε το μέγεθος της κρίσης και άρα του κινδύνου που διατρέχει η χώρα». 
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v