Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Στο ευρωχειρουργείο η Ελλάδα

«Νυστέρι» στη λειτουργία του κράτους με προδιαγραφές που θα καθορίζονται από την τρόικα προμηνύουν οι εξελίξεις. Νέα μέτρα 1,9 δισ. Εγκαθίστανται spending controllers στα υπουργεία. Τα 3 βέτο για την 6η δόση.

ΕΕ: Στο ευρωχειρουργείο η Ελλάδα
Ασφυκτικές πιέσεις για νέες υπαναχωρήσεις δέχεται τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση από όλους τους αξιωματούχους της Ε.Ε. και τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Η χθεσινή συνάντηση των 17 ηγετών μπορεί να μην έβγαλε αποτέλεσμα, ξεκαθάρισε όμως στην ελληνική πλευρά ότι... δεν έχει τελειώσει με τα δύσκολα.

Σύμφωνα με υψηλά ιστάμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο, που μίλησε στο euro2day, στην τελική έκθεση της Κομισιόν που παρουσιάστηκε στους Ευρωπαίους ηγέτες διαπιστώνεται απόκλιση ύψους 1,9 δισ. ευρώ στους δημοσιονομικούς στόχους φέτος και το 2012.

«Η Ελλάδα πρέπει να καλύψει τη διαφορά με επιπρόσθετα διαρθρωτικά και δημοσιονομικά μέτρα στο σκέλος των δαπανών», δήλωσε ο αξιωματούχος. Οι νέες δεσμεύσεις είναι συνδεδεμένες με τις διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο, που αναμένεται να αποφασιστεί την Τετάρτη.

Μετά το τέλος του συμβουλίου, ο πρόεδρός του Χέρμαν Βαν Ρομπέι δήλωσε ότι οι ηγέτες επεξεργάζονται μια βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος, κάλεσε όμως την κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειές της.

Τα νέα μέτρα δεν είναι η μόνη επιπλέον παραχώρηση της Αθήνας. Η τρόικα, σε συνεργασία με την Ομάδα Δράσης που βρίσκεται στη χώρα μας υπό τον κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, έχει ήδη καταθέσει την έκθεση με τους τομείς που θεωρεί ότι χρειάζονται μόνιμη επίβλεψη.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν σύντομα το αίτημα για τη μόνιμη τοποθέτηση spending controllers σε όλα τα υπουργεία. Οι ξένοι ελεγκτές θα αποφασίζουν τι θα μπαίνει και τι θα βγαίνει από τα ελληνικά ταμεία και θα διαχειρίζονται τους προϋπολογισμούς των υπουργείων.

«Η απόφαση λήφθηκε μετά τη σχετική σύσταση της Κομισιόν και την έκθεση που κατέγραφε την αδυναμία των ελληνικών αρχών να ελέγξουν τις δαπάνες», ανέφερε η πηγή.

Ενδεικτικό της δυσπιστίας και της καχυποψίας που επικρατεί στην Ε.Ε. ήταν και το γεγονός ότι μέχρι την τελευταία στιγμή στη συνεδρίαση του Εurogroup της Παρασκευής τρεις χώρες, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, επέμεναν να μην εκταμιευθεί η έκτη δόση και να αναβληθεί η απόφαση για τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Εurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πήρε την κατάσταση στα χέρια του και σχεδόν την επέβαλε, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη καθυστέρηση. Μίλησε επίσης και για κοινωνική αναταραχή που υπάρχει στην Αθήνα.

Οι υπουργοί Οικονομικών των τριών χωρών υπαναχώρησαν και η εκταμίευση επικυρώθηκε, όμως εξακολουθεί να υπάρχει η εκκρεμότητα επικύρωσης και από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.

Η επικεφαλής του ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δεσμεύθηκε ότι θα κάνει θετική εισήγηση, όμως υπενθύμισε ότι το ήδη δύσπιστο Δ.Σ. αναμένει την έκθεση των ελεγκτών του ΔΝΤ, που είναι πάντοτε διαφορετική από αυτήν της Κομισιόν και της ΕΚΤ.

Τις τελευταίες μέρες υπήρξαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι το ΔΝΤ διαφωνούσε με την εκτίμηση της Κομισιόν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Μέσα στο συμβούλιο, πάντως, η κ. Λαγκάρντ φαίνεται να συντάχθηκε με τη γερμανική άποψη για κούρεμα 60% και επιπρόσθετες κινήσεις στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα ξαναγραφτεί από την αρχή και θα διευρυνθεί στο πλαίσιο ενός σχεδίου τύπου Eureka, ώστε να λάβουν οι δανειστές μας περισσότερες εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μακροπρόθεσμα.

Όλα αυτά μπαίνουν σε ένα καλάθι αποφάσεων, αυτό της Τετάρτης, όπου θα αποσαφηνιστεί και το ύψος του κουρέματος του χρέους. Οι διεργασίες μεταξύ τραπεζιτών και (κυρίως) της Γερμανίας θα κορυφωθούν αύριο, καθώς η βελτιωμένη πρόταση του IIF κάνει λόγο για 42% κούρεμα στο πλαίσιο του PSI PLUS, ενώ η Γερμανία επιμένει για 60% ακόμα και σε μη εθελοντική βάση.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι η συμβιβαστική λύση θα είναι το 50%. Πάντως, αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης, μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου, είπε ότι οι ελληνικές τράπεζες, μετά το κούρεμα, θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης που εξετάζει τώρα η Ε.Ε., όμως εξέφρασε την ανησυχία του για το εάν θα γίνει το ίδιο και με τα ασφαλιστικά ταμεία.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει μείωση του επιτοκίου και από τα «επίσημα» δάνεια που θα λάβει η χώρα μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v