Νέο αλαλούμ με την έκτακτη εισφορά

Φωτιά και λαύρα είναι το τελευταίο δίμηνο για εκατομμύρια φορολογουμένους οι οποίοι καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν φόρο εισοδήματος, έκτακτες εισφορές κι ειδικό τέλος ακινήτων.

Νέο αλαλούμ με την έκτακτη εισφορά
Φωτιά και… λαύρα είναι το τελευταίο δίμηνο του έτους για εκατομμύρια φορολογουμένους, οι οποίοι καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν φόρο εισοδήματος, έκτακτες εισφορές, ειδικό τέλος ακινήτων και τέλη κυκλοφορίας.

Μάλιστα, για περίπου 900.000 φορολογουμένους των οποίων η εκκαθάριση των δηλώσεων δεν έχει γίνει ακόμα, επομένως δεν έχει προσδιοριστεί και η έκτακτη εισφορά, ο φορολογαριασμός θα είναι ακόμα πιο βαρύς καθώς θα πρέπει να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος σε μία δόση.

Την ίδια ώρα, η ταλαιπωρία των φορολογουμένων που θέλουν να πληρώσουν τη δεύτερη δόση της έκτακτης εισφοράς, αλλά δεν έχουν πάρει το σχετικό ειδοποιητήριο, συνεχίζεται, αφού οι τράπεζες δηλώνουν άγνοια για την οδηγία του υπουργείου Οικονομικών να δέχονται την πληρωμή της χωρίς ειδοποιητήριο, αλλά με το αρχικό εκκαθαριστικό ή με την απόδειξη πληρωμής της πρώτης δόσης.

Αρμόδια στελέχη του υπουργείου επιμένουν ότι τις επόμενες ημέρες οι τράπεζες θα μπορούν να εισπράττουν τη δεύτερη δόση -εφόσον είναι ισόποση με την πρώτη- με την προσκόμιση του αρχικού ειδοποιητηρίου ή με την απόδειξη πληρωμής της πρώτης δόσης.

Στις εφορίες, πάντως, οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν χωρίς προβλήματα -πέρα από τις ουρές- χωρίς ειδοποιητήριο, δηλώνοντας τον Αριθμό Φορολογικού τους Μητρώου.

Από σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι τα ειδοποιητήρια της δεύτερης δόσης θα είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr (στην ενότητα Υπηρεσίες προς τους Πολίτες) προκειμένου οι πιστοποιημένοι χρήστες να μπορούν να τα τυπώσουν.

Όσον αφορά στο… ημερολόγιο φορολογικών υποχρεώσεων, έως το τέλος του έτους το χέρι θα μπαίνει στην τσέπη ξανά και ξανά για:

· Φόρο εισοδήματος. Οι δόσεις τρέχουν για όσους έχουν ήδη λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό, αλλά όσοι λάβουν τον Νοέμβριο το χρεωστικό σημείωμα θα πρέπει να καταβάλουν τον έξτρα φόρο σε μία δόση έως το τέλος Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης εξόφλησης, τρέχουν προσαυξήσεις 1% επί του οφειλόμενου φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης.

· Έκτακτες εισφορές. Όσοι έχουν λάβει ήδη εκκαθαριστικό, παιδεύονται να το… εξοφλήσουν. Όσοι δεν το έχουν λάβει ακόμα -δεδομένου ότι δεν έχει εκκαθαριστεί η δήλωσή τους- θα αρχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις τους από τον Νοέμβριο ή το αργότερο από τον Δεκέμβριο.

Αν το πολυεκκαθαριστικό έρθει τον Νοέμβριο, με βεβαίωση των φόρων εντός Οκτωβρίου, ο νόμος ορίζει ότι η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση των φόρων. Επομένως, έως το τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση. Οι δόσεις των έκτακτων εισφορών (εισοδήματος, αντικειμενικών δαπανών και το τέλος επιτηδεύματος) είναι μηνιαίες, δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις έξι και κάθε μία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ, με εξαίρεση την τελευταία. Καθυστέρηση της πληρωμής μιας δόσης της έκτακτης εισφοράς συνεπάγεται προσαύξηση 1% επί του οφειλόμενου ποσού για κάθε μήνα καθυστέρησης.

· Τέλη κυκλοφορίας. Από τις αρχές Νοεμβρίου θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους και τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2012. Η προθεσμία πληρωμής λήγει κλασικά στις 31 Δεκεμβρίου και τα φετινά τέλη είναι αρκετά... αλμυρά. Φτάνουν τα 240 ευρώ στην κατηγορία των 1.400 κυβικών, αυξάνονται στα 265 ευρώ για τα 1.600 κυβικά και αγγίζουν τα 660 ευρώ για τους κατόχους Ι.Χ 2.000 κυβικών εκατοστών.

Και φέτος τα τέλη κυκλοφορίας διαμορφώνονται με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα για οχήματα τα οποία κυκλοφορούσαν πριν από την 1η Νοεμβρίου 2010 και με βάση την εκπομπή ρύπων για αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν μεταγενέστερα. Εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας συνεπάγεται πρόστιμο ίσο με την αξία του σήματος.

· Ειδικό τέλος ακινήτων. Έως τις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΔΕΗ, το σύνολο των 5,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων οι οποίοι είναι υπόχρεοι στην καταβολή τέλους ακινήτων θα έχει λάβει το σχετικό ραβασάκι. Ήδη 1 εκατομμύριο υπόχρεοι έχει λάβει τον λογαριασμό ρεύματος με το ειδικό τέλος ακινήτων και καλείται εντός του Νοεμβρίου να εξοφλήσει.

Το ειδικό τέλος ακινήτων εξοφλείται για φέτος σε δύο δόσεις, εκ των οποίων η μία εκ των πραγμάτων θα είναι το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου και η επόμενη τους πρώτους μήνες του 2012. Μη πληρωμή του τέλους ακινήτων δεν επισύρει πρόστιμο, αλλά διακοπή ρεύματος. Έπειτα από 40 μέρες από την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού, το ανεξόφλητο τέλος ακινήτων πηγαίνει στην εφορία προκειμένου να επιστρατευτούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v