Κύπρος: Περνά νομοσχέδια για στήριξη τραπεζών

Με διαδικασίες express το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τα δύο αμφιλεγόμενα νομοσχέδια που προνοούν, μεταξύ άλλων, την κρατικοποίηση τραπεζών.

Κύπρος: Περνά νομοσχέδια για στήριξη τραπεζών
Με διαδικασίες express το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τα δύο αμφιλεγόμενα νομοσχέδια που προνοούν, μεταξύ άλλων, την κρατικοποίηση τραπεζών, μεταδίδει το κυπριακό site Stockwatch.

Με τα νομοσχέδια διαφώνησε χθες ο Σύνδεσμος Εμπορικών Τραπεζών που εκτιμά ότι δίνονται υπερβολικές εξουσίες στο Υπουργικό Συμβούλιο για εξαγορά τραπεζών σε βάρος των υφιστάμενων μετόχων και για διορισμό και παύση διοικητικών συμβουλίων.

Την έγκριση των δύο νομοσχεδίων επιβεβαίωσε πριν λίγα λεπτά ο υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, που αναχωρεί σε λίγο για τις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθεί το ύψος του κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Οι κυπριακές τράπεζες είναι από τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελληνικής Δημοκρατίας με ομόλογα που πλησίαζαν στο τέλος του 2010 τα €5,5 δισ.

Σε περίπτωση μεγάλου «κουρέματος» οι τράπεζες θα κληθούν να αναπληρώσουν τα χαμένα κεφάλαια με έκδοση κεφαλαίου.

Το νομοσχέδιο που ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο επιφέρει μεγάλες αλλαγές στο χρηματοοικονομικό σύστημα, δίνοντας στο κράτος και στην εκάστοτε κυβέρνηση τη διακριτική ευχέρεια να καλύπτει 100% την έκδοση κεφαλαίου σε τιμές, που ενδεχομένως να είναι κατώτερες των εκδόσεων σε ιδιώτες επενδυτές.

Το νομοσχέδιο τιτλοφορείται «ο περί της Διαχείρισης Χρηματοοικονομικών Κρίσεων Νόμος του 2011», και δόθηκε στις τράπεζες μόλις την περασμένη Τετάρτη με την υποχρέωση να επιστραφεί εντός δύο ημερών.

Οι τραπεζίτες διαφωνούν με την ασάφεια που υπάρχει στο νομοσχέδιο για το εύρος των εξουσιών που δίνεται στο κράτος και τους περιορισμούς στην άσκηση της.

Το νομοσχέδιο φέρεται να ετοιμάστηκε πάντως σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα, που επίσης θα έχει ρόλο στην όλη διαδικασία.

Φαίνεται να αποτελεί προϊόν διαβούλευσης μεταξύ του Κίκη Καζαμία και του διοικητή, Αθανάσιου Ορφανίδη, η θητεία του οποίου λήγει στις 30 Απριλίου 2012.

Το Υπουργικό ενέκρινε επίσης νομοσχέδιο που τιτλοφορείται ο «Περί Σύστασης και Λειτουργίας Ανεξάρτητου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Νόμος του 2011».

Τα νομοσχέδια αναμένεται να κατατεθούν εντός της βδομάδας στη βουλή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v