Αζεροτουρκική συμφωνία με ελληνικό ενδιαφέρον

Υπεγράφη την Τρίτη η πολυαναμενόμενη συμφωνία Τουρκίας - Αζερμπαϊτζάν για τη διέλευση του φυσικού αερίου της πρώτης από το τουρκικό δίκτυο. Συνολικά 12,6 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα λαμβάνει η Τουρκία μετά το 2017.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Αζεροτουρκική συμφωνία με ελληνικό ενδιαφέρον
Υπεγράφη τελικά χθες Τρίτη η πολυαναμενόμενη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν για τη διέλευση του φυσικού αερίου της πρώτης από το τουρκικό δίκτυο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Trend, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μια διακρατική συμφωνία-πακέτο, η οποία καλύπτει θέματα τιμολόγησης του φυσικού αερίου που θα αγοράζει η Τουρκία από το Αζερμπαϊτζάν, τις ποσότητες που θα παραλαμβάνει μετά το 2017 και τους όρους για τη διέλευση τράνζιτ του αζέρικού αερίου από το τουρκικό δίκτυο.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες τοπικών μέσων, μετά το 2017 η Τουρκία θα παραλαμβάνει από το Αζερμπαϊτζάν συνολικά 12,6 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Παρότι μέχρι και την τελευταία στιγμή οι επικεφαλής των κρατικών εταιριών των δύο χωρών της αζερικής Socar και της τουρκικής Botas ήταν πολύ συγκρατημένοι για την προοπτική της υπογραφής της συμφωνίας, χθες τελικά φαίνεται ότι για την κατάληξή της υπήρξαν παρεμβάσεις σε υψηλότατο πολιτικό επίπεδο, όπως και η στήριξη της Τουρκίας προς το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους αγωγούς του Νότιου Διαδρόμου και φυσικά και για την Ελλάδα, αφού η εκκρεμότητα αυτή δεν επέτρεπε στις εταιρίες που προωθούν τους αγωγούς του Νότιου Διαδρόμου να προσδιορίσουν το τελικό κόστος μεταφοράς του φυσικού αερίου.

Σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ του Αζερμπαϊτζάν, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Χάρης Σαχίνης, τόνισε ότι "η υπογραφή της συμφωνίας θα επιτρέψει να απαντηθούν πολλά ερωτήματα για την τροφοδοσία των αγορών με αέριο του Αζερμπαϊτζάν".

Η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας έγινε με αφορμή τη θεμελίωση του διυλιστηρίου της μικτής αζεροτουρκικής εταιρίας Petkim στο Αλίαγα της Σμύρνης. Στην τελετή παρέστησαν ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v