Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ: Αγώνας δρόμου σε τρία μέτωπα

Τέρμα τα γκάζια στο ΥΠΟΙΚ για τη μορφοποίηση του PSI Plus αλλά και για την κατάθεση νέου φορολογικού νόμου, προϋπολογισμού 2012 και του νέου προγράμματος στη βάση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

ΥΠΟΙΚ: Αγώνας δρόμου σε τρία μέτωπα
Τέρμα τα γκάζια για τη μορφοποίηση του PSI Plus αλλά και για την κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, του προϋπολογισμού του 2012 και του νέου προγράμματος στη βάση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου επιχειρεί να πατήσει το υπουργείο Οικονομικών, σε ένα πολιτικό σκηνικό που μυρίζει μπαρούτι υπό το βάρος των κοινωνικών αντιδράσεων.

Το παζάρι για το νέο PSI ξεκινά σήμερα με επαφές ανάμεσα στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στο IIF, ενώ θα υπάρξει και επικοινωνία με τα μέλη του Euroworking Group προκειμένου να αρχίσουν να διευθετούνται κάποια ζητήματα. Κυρίαρχο είναι τα ανταλλάγματα για το «κούρεμα» μέσω του πακέτου των 30 δισ. ευρώ, τα οποία δίνονται από τα κράτη-μέλη προς την Ελλάδα, τα οποία μπορεί να τα διαχειριστεί κατά τρόπο συμφέροντα για το ελληνικό δημόσιο και δελεαστικό για τη συμμετοχή των ιδιωτών. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, τα ποσά αυτά θα καταβληθούν υπό μορφή μετρητών στους ιδιώτες που θα αποδεχθούν το «κούρεμα».

Κρίσιμες παράμετροι, πέραν του τρόπου «πληρωμής» των τραπεζών, είναι επίσης, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ο χρόνος εγγραφής των ζημιών που θα καταγράψουν στους ισολογισμούς τους, εάν δηλαδή θα πρέπει αυτό να γίνει, για παράδειγμα, στο τέλος του χρόνου ή αν θα πραγματοποιηθεί την ώρα όπου θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων.

Για την ενεργοποίηση του «κουρέματος» απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενεργοποίηση του νέου πακέτου βοήθειας από την Ε.Ε. με την ψήφιση της σχετικής συμφωνίας από τη Βουλή έως το τέλος του έτους, ώστε το «κούρεμα» να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2012.

Το σημείο αυτό είναι και το μεγάλο πολιτικό αγκάθι γιατί η συμφωνία έχει επί της ουσίας δύο όψεις: 130 δισ. ευρώ ενισχύσεων προς την Ελλάδα και νέο μνημόνιο υπό καθεστώς αυστηρής εποπτείας. Η συμφωνία θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως το τέλος του έτους, ώστε να αποδεσμευτούν τα κεφάλαια και να τρέξει το PSI.

Νωρίτερα, όμως, για να υπάρξει συμφωνία, οι πιστωτές μας απαιτούν να έχουν ψηφιστεί τόσο ο προϋπολογισμός του 2012 όσο και το νέο φορολογικό, με ουσιαστικές παρεμβάσεις για την απλοποίηση του συστήματος, μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής -και ιδίως για την είσπραξη του ΦΠΑ- αλλά και για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στους κόλπους των ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι διατάξεις του νέου φορολογικού αναμένεται να οριστικοποιηθούν εντός της εβδομάδας και φιλοδοξία του οικονομικού επιτελείου είναι το νομοσχέδιο να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή παράλληλα με το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2012.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v