Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: Οι Έλληνες θα ψηφίσουν "ναι"

Οι Έλληνες θα ψηφίσουν υπέρ της νέας δανειακής σύμβασης λόγω των πιθανών εφιαλτικών συνεπειών ενός "όχι" τόσο για τη χώρα όσο και για την ευρωζώνη, εκτιμά η UBS. Τι εκτιμά για την ψήφο εμπιστοσύνης. 

UBS: Οι Έλληνες θα ψηφίσουν ναι
Οι Έλληνες θα ψηφίσουν υπέρ της νέας δανειακής σύμβασης λόγω των πιθανών εφιαλτικών συνεπειών ενός "όχι" τόσο για τη χώρα όσο και για την ευρωζώνη, εκτιμά η UBS σε έκθεσή της.

Ο οίκος σημειώνει ότι, με την προϋπόθεση πως η ελληνική κυβέρνηση θα περάσει τον σκόπελο της ψήφου εμπιστοσύνης την Παρασκευή, οι Έλληνες θα ψηφίσουν υπέρ του νέου δανείου, προσφέροντας "ανάσες" στην κυβέρνηση.

Ωστόσο, το δημοψήφισμα ενισχύει τα ρίσκα σημαντικά τόσο για την Ελλάδα όσο και γενικότερα για την κρίση χρέους της ευρωζώνης και αυτό αποτυπώνεται σε κάποιον βαθμό από τις αγορές.

Κρισιμότερη θεωρεί η UBS την ψήφο εμπιστοσύνης, σημειώνοντας ότι είναι οριακή λόγω της μικρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αλλά και των απειλών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που ζητούν την παραίτηση του κ. Παπανδρέου. 

Αναφορικά με την 6η δόση, ο οίκος εκτιμά ότι η καταβολή θα γίνει κανονικά λόγω της θετικής εισήγησης της τρόικας, παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν έχει εγκρίνει ακόμη επίσημα την εκταμίευση.

Οι εφιαλτικές συνέπειες ενός "όχι" στο δημοψήφισμα

Η θετική ψήφος των Ελλήνων στο δημοψήφισμα πετυχαίνει την πολιτική αποδοχή που χρειάζεται η κυβέρνηση για να προχωρήσει το σχέδιο μείωσης του ελλείμματος και καθιστά ευκολότερες τις πιθανές μελλοντικές δεσμεύσεις της Αθήνας για την επίτευξη των στόχων, σημειώνει η UBS. 

Ωστόσο, οι συνέπειες της αρνητικής ψήφου θα μπορούσαν να είναι ένα ακόμη βαθύτερο "κούρεμα" ή μεγαλύτερος επίσημος δανεισμός, στο καλό σενάριο, και μαζικές εκροές καταθέσεων ή και έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, στο χειρότερο σενάριο.

Η UBS σημειώνει ότι, υποθέτοντας πως το ερώτημα έχει να κάνει με τη δανειακή σύμβαση, η αρνητική ψήφος θα ανάγκαζε θεωρητικά την Αθήνα να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του πακέτου βοήθειας με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Ωστόσο, εάν η μείωση του ελλείμματος δεν προέλθει από τα μέτρα λιτότητας, θα πρέπει να διατεθούν περισσότερα κεφάλαια στην Ελλάδα είτε από τον επίσημο τομέα (Ε.Ε. - ΔΝΤ) είτε από τον ιδιωτικό, με ακόμη μεγαλύτερο "κούρεμα" - αυτό είναι και το πιθανότερο , αναφέρει ο οίκος.

Αν και η UBS δεν εκτιμά ότι η Ε.Ε. και το ΔΝΤ θα απορρίψουν την επαναδιαπραγμάτευση, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Ελλάδα ίσως αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ. 

  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v