Σε εταιρίες τζίρου άνω €100.000 στρέφεται το ΣΔΟΕ

Σε επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 100.000 ευρώ το 2010 και μεγάλες αποκλίσεις στις αποδόσεις ΦΠΑ μεταξύ 2010 και 2011 στρέφει τους προβολείς των ελέγχων του το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Σε εταιρίες τζίρου άνω €100.000 στρέφεται το ΣΔΟΕ
Σε επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 100.000 ευρώ το 2010 και μεγάλες αποκλίσεις στις αποδόσεις ΦΠΑ μεταξύ 2010 και 2011 στρέφει τους προβολείς των ελέγχων του το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα έσοδα και να δοθεί ισχυρό χτύπημα κατά της φοροδιαφυγής, με όπλο και το αυτόφωρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να τρέξει διασταυρώσεις ανάμεσα στα ποσά ΦΠΑ που εμφανίζονται να αποδίδουν επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 100.000 ευρώ καθώς έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί επιχειρηματίες, προκειμένου να αποφύγουν τις περιπέτειες με την εφορία, υποβάλλουν μεν κανονικά τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και αποδίδουν τους φόρους, αλλά οι φόροι είναι σαφώς μικρότεροι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισπράξεις από ΦΠΑ αποτελούν έναν από τους μεγάλους πονοκεφάλους του υπουργείου Οικονομικών, καθώς παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των συντελεστών και τη μετάταξη του κλάδου εστίασης στον υψηλό συντελεστή 23% τα έσοδα ανέρχονταν σε 12,697 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου, όταν στο σύνολο του έτους απαιτούνται εισπράξεις 16,9 δισ. ευρώ (έπειτα από πολλές αναθεωρήσεις προς τα κάτω).

Αυτό σημαίνει ότι το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα πρέπει να εισπραχθούν 4,2 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι εισπράξεις του Οκτωβρίου δεν στάθηκαν ικανές να μεταβάλουν δραστικά την κατάσταση.

Έτσι, το ΣΔΟΕ ξεκινά φοροκυνηγητό για την είσπραξη του ΦΠΑ, βάζοντας σε πρώτο πλάνο τις μεγάλες επιχειρήσεις που εμφανίζονται να αποδίδουν φέτος σημαντικά μικρότερα ποσά ΦΠΑ σε σχέση με πέρυσι, ενώ δεν σταματούν και οι έλεγχοι από τις εφορίες σε όσους δεν υποβάλλουν καθόλου δηλώσεις ΦΠΑ και οι οποίοι εντοπίζονται πια από τη ΓΓΠΣ με το πάτημα ενός κουμπιού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v