Πολιτικές καντρίλιες με τη συναίνεση

Πού διαφωνούν Παπανδρέου - Σαμαράς για αρμοδιότητες και διάρκεια της μεταβατικής κυβέρνησης. Οι προϋποθέσεις Παπανδρέου και τα τρία «όχι» Σαμαρά. Στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ η «καυτή πατάτα». Ποιοι δηλώνουν αντάρτες.

Πολιτικές καντρίλιες με τη συναίνεση
Σε γαϊτανάκι μικροπολιτικής απειλεί να εξελιχτεί, πριν καν ξεκινήσει, η προσπάθεια σύστασης κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή εθνικής ευθύνης, καθώς οι κ. Παπανδρέου και Σαμαράς διαφωνούν ήδη για τις αρμοδιότητες και τη διάρκεια του μεταβατικού κυβερνητικού σχήματος.

Εν τω μεταξύ, ο Ευ. Βενιζέλος, σε επικοινωνία που είχε σήμερα με τους Ζ. Κ. Γιούνκερ, Όλι Ρεν και Β. Σόιμπλε, υπογράμμισε ότι στόχος είναι "η ευρύτερη δυνατή συναίνεση και συνεργασία με το σχηματισμό αντίστοιχης κυβέρνησης".
 
Ο κ. Παπανδρέου, ευθυγραμμιζόμενος και με την απαίτηση αρκετών βουλευτών του, ζητά εμμέσως πλην σαφώς τη συγκρότηση κυβέρνησης η οποία δεν θα περιοριστεί μόνο στην οριστικοποίηση και στην κύρωση της δανειακής σύμβασης, αλλά θα υλοποιήσει και συγκεκριμένες πολιτικές, που απορρέουν από την εφαρμογή της.

«Τι σημαίνει μεταβατική κυβέρνηση; Τι σημαίνει πάμε σε εκλογές, αλλά αυτή η Βουλή θα ψηφίσει το πακέτο; Πότε θα γίνουν αυτές οι εκλογές, αν θα γίνουν, και εκλογές για ποιον λόγο;». Αυτά αναρωτήθηκε ο κ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στο υπουργικό συμβούλιο, σημειώνοντας πως «εδώ είπαμε να μη σύρουμε τη χώρα ούτε σε δημοψήφισμα ούτε σε εκλογές».

Από την άλλη, ο αρχηγός της Ν.Δ. έθεσε ως προϋπόθεση η μεταβατική κυβέρνηση να έχει χαρακτήρα περιορισμένης δικαιοδοσίας και βεβαίως να είναι περιορισμένου χρονικού ορίζοντα. Να αποσκοπεί, δηλαδή, μόνο στην εξασφάλιση της 6ης δόσης και στην κύρωση της δανειακής σύμβασης.

Σε αντιδιαστολή με τη Ν.Δ., ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς σε κυβέρνηση εθνικής ευθύνης με ευρύτερο χρονικό ορίζοντα και με αρμοδιότητα τη συνολική εφαρμογή του προγράμματος.

Μεταξύ των παραπάνω θέσεων υπάρχει μεγάλο χάσμα καθώς ο μεν Παπανδρέου θέτει πρακτικά θέμα συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ., ο δε Σαμαράς απαιτεί μεταβατική κυβέρνηση, που παραπέμπει σε υπηρεσιακή.

Η πρόταση Παπανδρέου αφορά σε κυβέρνηση διάρκειας τουλάχιστον 6 μηνών, στελεχωμένη από πρόσωπα και των δύο κομμάτων, ενώ αυτή του Σαμαρά έχει ορίζοντα έως 6 εβδομάδες και όπως έχει διευκρινιστεί από τη Συγγρού θα στελεχωθεί από μη πολιτικά πρόσωπα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Σαμαράς, αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κ.Ο. ομάδα του ΠΑΣΟΚ, έλαβε τον λόγο στη Βουλή και διευκρίνισε τα τρία "ΟΧΙ" της Ν.Δ. Όχι σε κυβέρνηση μεσαίας ή μεγάλης διάρκειας. Όχι σε συμμετοχή μελών ή στελεχών της Ν.Δ. Και κυρίως όχι σε κυβέρνηση που να λάβει μέτρα τα οποία συνοδεύουν τη δανειακή σύμβαση.

«Άλλο η δανειακή σύμβαση και άλλο τα μέτρα που τη συνοδεύουν», τόνισε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε: «Αν κατάλαβε ο κ. Παπανδρέου ότι θέλουμε να μοιραστούμε υπουργεία και να συγκυβερνήσουμε, κατάλαβε λάθος».

Αποτέλεσμα του χάσματος ως προς το αντικείμενο της μεταβατικής κυβέρνησης είναι πως προς το παρόν δεν προκύπτει συμφωνία και επί της διαδικασίας.

Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε στο υπουργικό συμβούλιο να ανατεθεί στους κ. Ρέππα και Αθανασάκη να συζητήσουν με τα αντίστοιχα στελέχη από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας τη μορφή, τις αρμοδιότητες και τα πρόσωπα της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης. Η Ν.Δ., όμως, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί μια τέτοια διαδικασία, σημειώνοντας με νόημα ότι πρόκειται να συνομιλήσει μόνο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η Ν.Δ., δηλαδή, ζητά από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και εν συνεχεία να κινηθούν οι συνταγματικές διαδικασίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συγκρότηση μεταβατικής-υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ η «καυτή πατάτα»

«Την πραγματική συναίνεση θα την επιβάλουν οι βουλευτές των δύο κομμάτων». Η παραπάνω δήλωση έμπειρου βουλευτή της συμπολίτευσης αποτυπώνει και το κλίμα αναβρασμού που επικρατεί στους κόλπους τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ.

Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ διακόπηκε άρον-άρον κατόπιν παρέμβασης του τέως προέδρου της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη και αφού ο κ. Λιντζέρης και η κ. Βάσω Παπανδρέου άσκησαν σκληρή κριτική στον κ. Παπανδρέου.

Η κ. Παπανδρέου μίλησε για κυβέρνηση «εκτός τόπου και χρόνου», με πλήρη άγνοια της κατάστασης, και συμπλήρωσε ότι περίμενε την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου, ώστε από αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διερευνήσει τις δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.

Η στάση της έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί ήταν από τους βασικούς πρωταγωνιστές της συλλογής υπογραφών από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. για ανοιχτή επιστολή προς τους κ. Παπανδρέου και Σαμαρά για την ανάγκη σύστασης κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με στόχο τη διασφάλιση της δανειακής σύμβασης και εν συνεχεία τη διενέργεια εκλογών.

Πρώτος σταθμός των εξελίξεων είναι η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, στην οποία επιμένει ο πρωθυπουργός, παρά το γεγονός ότι ήδη τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές του (Καϊλή, Μερεντίτη, Παναρίτη, Λιντζέρης) έχουν δηλώσει καθαρά ότι θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση.

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ομολογούν, ανεπίσημα, ότι ο κ. Παπανδρέου επιδιώκει να υφαρπάξει την ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του και να κερδίσει χρόνο, θέτοντας προϋποθέσεις στον κ. Σαμαρά, που ξέρει εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές.

Στην πράξη, σημειώνουν, από τη στιγμή όπου η Ν.Δ. αποδέχεται τη δανειακή σύμβαση καθώς και ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η εκταμίευση της 6ης δόσης, η ελάχιστη σταθερότητα για το επόμενο διάστημα διασφαλίζεται ώστε η χώρα να οδεύσει ομαλά σε εκλογές.

Η υπογραφή της σύμβασης από ευρεία πλειοψηφία 180 βουλευτών, όπως γράφει σήμερα ο Χαμαιλέων, στέλνει και το απαραίτητο μήνυμα ασφάλειας και προς την Ευρώπη.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v