Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ψαλίδι» και στους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων

Αθόρυβα εξελίσσεται τελευταία η μείωση μισθών στους εργαζομένους των ελληνικών τραπεζών και το φαινόμενο αναμένεται, σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες, να πάρει διαστάσεις το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Ψαλίδι» και στους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων
Αθόρυβα εξελίσσεται τελευταία η μείωση των μισθών στους εργαζομένους των ελληνικών τραπεζών και το φαινόμενο αναμένεται, σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες, να πάρει διαστάσεις το επόμενο χρονικό διάστημα, δεδομένης της καθίζησης που έχει υποστεί ο κλάδος, απόρροια του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της ελληνικής οικονομίας.

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε το εξώδικο που απέστειλε στους εργαζομένους η γαλλική διοίκηση της Geniki Bank, όπου, έπειτα από προειδοποιήσεις μηνών, τους καλεί να υπογράψουν μείωση μισθών 15% και να απαντήσουν έως τις 10 Νοεμβρίου 2011.

«Μπορεί στη θυγατρική της Societe Generale να έφθασαν στο ακραίο σημείο της αποστολής εξωδίκου, αυτό δεν σημαίνει ότι η κατάσταση είναι ήρεμη στις υπόλοιπες τράπεζες. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι στις ελληνικές τράπεζες οι διοικήσεις προχωρούν σε 'χειρουργικές' μειώσεις επιδομάτων, χωρίς όμως να έχουν φθάσει στα άκρα». Αυτό τονίζει στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Οι Έλληνες τραπεζίτες αντιλαμβάνονται τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι και προσπαθούν με μονομερείς κινήσεις να πετύχουν μεν μείωση μισθών, αλλά με μέτρο, τουλάχιστον προς το παρόν».

Οξεία η κατάσταση στην Emporiki

Το γαλλικό... σύνδρομο χαρακτηρίζει και την Emporiki Bank. Η διοίκηση της τράπεζας, με βάση πληροφορίες, έχει σκληρύνει τη στάση της και διεμήνυσε στους εργαζομένους ότι αποφάσισε να προχωρήσει σε περιορισμό του συνολικού κόστους ετήσιας μισθοδοσίας περίπου κατά 20%, ήτοι κατά 50 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της εργοδοτικής εισφοράς.

Η πρόταση της διοίκησης της τράπεζας αναφέρει την κατάργηση του επιχειρησιακού επιδόματος 11,76%, την παύση της επιχορήγησης πολιτιστικών, την κατάργηση προσαύξησης επιδόματος ισολογισμού (770 ευρώ κατά άτομο) και την κατάργηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης (γαλοπούλα και αρνί).

Επίσης, για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων προτείνει την κατάργηση του ανθυγιεινού επιδόματος χώρου, του επιδόματος διπλής συγκοινωνίας, του τουριστικού επιδόματος κ.ά.

Γενικότερα, ορίζεται ανώτατο όριο μηνιαίων αποδοχών μετά τις περικοπές στα 6.000 ευρώ μικτά για τους διευθυντές διευθύνσεων και στα 5.000 ευρώ μικτά για τους διευθυντές τομέων, ενώ δεν υπόκεινται σε καμία περικοπή όσοι έχουν μηνιαίες αποδοχές κάτω των 1.400 ευρώ μικτά.

Οι υπόλοιποι

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχουν προβεί σε δραστικές μειώσεις, ωστόσο περικόπτουν επιδόματα. Στην Εθνική Τράπεζα η διοίκηση συζητά με τους εργαζομένους και έχει προχωρήσει στη μείωση ή και στην κατάργηση κάποιων επιδομάτων, ανάλογα πάντα με τη μισθολογική κλίμακα.

Στην Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη γίνει μείωση μισθού στα ανώτερα και ανώτατα στελέχη έως και 25%, ενώ γίνονται συζητήσεις και για περικοπή μισθού και στα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια.

Στην Alpha Bank υπάρχουν συζητήσεις, μειώνονται επιδόματα όχι οριζόντια αλλά όπου υπάρχει συμφωνία, χωρίς ωστόσο οι περιπτώσεις να είναι κραυγαλέες. Μάλιστα, τόσο στην Alpha Bank όσο και στη Eurobank, στην οποία έχουν γίνει περικοπές, το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά τη δημιουργία της ενιαίας Alpha - Eurobank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v