Τα τρία σενάρια για την ψήφο εμπιστοσύνης

Τρία πιθανά σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν την σημερινή ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου.

Τα τρία σενάρια για την ψήφο εμπιστοσύνης
Τρία είναι τα πιθανά σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν την σημερινή ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου.

Σενάριο 1 : Ο Παπανδρέου κερδίζει, ξεκινά συζητήσει για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Σύμφωνα με το Reuters το πιο πιθανό σενάριο, είναι να κερδίσει ο Παπανδρέου την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών του, με την δέσμευση ότι θα αποχωρήσει από πρωθυπουργός στη συνέχεια.

Όπως ανέφεραν πηγές από το κυβερνών κόμμα, ο κ. Παπανδρέου συμφώνησε στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης να λάβει την Παρασκευή ψήφο εμπιστοσύνης και στην συνέχεια να αποχωρήσει αφού διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος, εμφανίζεται ως επικρατέστερος υποψήφιος για την ηγεσία αυτής της προσωρινής κυβέρνησης.

Σενάριο 2: Ο Παπανδρέου χάνει, Άμεση προκήρυξη εκλογών

Εφόσον ο Παπανδρέου χάσει την Παρασκευή την ψήφο εμπιστοσύνης και δεν καταφέρει να σχηματίσει μεταβατική κυβέρνηση, το κοινοβούλιο θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κανένα κόμμα δεν θα καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η ΝΔ θα λάβει τις περισσότερες έδρες και ίσως ζητήσει συνεργασία με το ακροδεξιό κόμμα ΛΑΟΣ, αλλά αν βρεθεί κοντά στην αυτοδυναμία τότε μπορεί να ξαναζητήσει εκλογές.


Σενάριο 3: Ο Παπανδρέου χάνει, Σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης από κοινοβούλιο

Η ήττα του Παπανδρέου οδηγεί σε αναγκαστική αποχώρηση του, αλλά όχι και σε διάλυση του κοινοβουλίου και διενέργεια εκλογών.

Είναι πιθανό οι ηγέτες των κομμάτων να προσπαθήσουν να συνάψουν μια συμφωνία για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, με σκοπό την έγκριση της νέας συμφωνίας διάσωσης της Ελλάδας.

Υπό τα σενάριο αυτό, ο πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να δώσει σε κάθε πολιτικό κόμμα τρεις ημέρες για να βρει συμμάχους για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v