Παραίτηση Χριστόφια ζητά η κυπριακή Βουλή

Η κυπριακή Βουλή αξίωσε απόψε από τον πρόεδρο Χριστόφια να αναλάβει τις ευθύνες του για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί, στις 11 Ιουλίου και να παραιτηθεί εθελούσια από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Παραίτηση Χριστόφια ζητά η κυπριακή Βουλή
Η κυπριακή Βουλή αξίωσε απόψε από τον πρόεδρο Χριστόφια να αναλάβει τις ευθύνες του για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, στις 11 Ιουλίου και να παραιτηθεί εθελούσια από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η αξίωση αυτή περιέχεται σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 33 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον, το οποίο αποτέλεσε το αποκορύφωμα επτάωρης συζήτησης επί του πορίσματος της έρευνας που διενήργησε ο Πόλυς Πολυβίου για τα γεγονότα και τις συνθήκες που οδήγησαν στην έκρηξη.

Στο ψήφισμά της, η Βουλή καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και με εθελούσια παραίτησή του να συμβάλει στη δημιουργία των επιθυμητών συνθηκών, για να μπορέσει ο τόπος και ο λαός να ξεπεράσουν τα προβλήματα» που δημιουργήθηκαν από την έκρηξη και για να ενισχύσει «τη δημιουργία κλίματος σταθερότητας και αποφυγής αχρείαστης πόλωσης, μισαλλοδοξίας και διχασμού».

Το ψήφισμα, που δεν είναι δεσμευτικό για τον πρόεδρο, υποστήριξαν όλοι οι παρόντες βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης και το καταψήφισαν οι 18 βουλευτές του ΑΚΕΛ.
 

Moody΄s: Υποβάθμισε την Κύπρο κατά δυο βαθμίδες στο Baa3

Η Moody’s υποβάθμισε την κυπριακή οικονομία σε Baa3 από Βaa1, ενώ την διατηρεί στον προθάλαμο για περαιτέρω υποβάθμιση.

Παράλληλα, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου σε Prime-3 από Prime-2 και την έθεσε στον προθάλαμο για περαιτέρω υποβάθμιση.

Στην ανακοίνωση του ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι η υποβάθμιση αντανακλά την υψηλή πιθανότητα να χρειαστεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας την στήριξη του κυπριακού κράτους, ως αποτέλεσμα των απομειώσεων από τα ελληνικά ομόλογα.

Η στήριξη αυτή θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη δημοσιονομική κατάσταση της Κύπρου και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε διακοπή της πρόσβασης στις αγορές, υπογραμμίζει στην ανακοίνωση της η Moody’s.




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v