Ετοιμάζεται μπαράζ συλλήψεων για φοροδιαφυγή

Μπαράζ συλλήψεων για φοροδιαφυγή προετοιμάζει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος που αφορά πρόσωπα-στόχους από δύο λίστες οι οποίες βρίσκονται στο γραφείο του Οικονομικού Εισαγγελέα Γ. Πεπόνη.

Ετοιμάζεται μπαράζ συλλήψεων για φοροδιαφυγή
Μπαράζ συλλήψεων για φοροδιαφυγή προετοιμάζει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος που αφορά πρόσωπα-στόχους από δύο λίστες οι οποίες βρίσκονται στο γραφείο του Οικονομικού Εισαγγελέα Γ. Πεπόνη.

Στην πρώτη λίστα περιλαμβάνονται 14.700 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ και συνολικές οφειλές 37 δισ. ευρώ, ενώ στη δεύτερη περιλαμβάνονται 42 επιχειρηματίες με ληξιπρόθεσμες οφειλές ΦΠΑ πάνω από 75.000 ευρώ ο καθένας και συνολικά χρέη 10,6 εκατ. ευρώ.

Κάθε λίστα έχει την… ιστορία της και παρουσιάζει τις πληγές τόσο του συστήματος απονομής δικαιοσύνης όσο και του υπουργείου Οικονομικών στις προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Η λίστα των 42 επιχειρήσεων δείχνει τη μία όψη του προβλήματος, και συγκεκριμένα τις καθυστερήσεις είσπραξης φόρων εξαιτίας των καθυστερήσεων απονομής δικαιοσύνης.
 
Το ΣΔΟΕ, από τον περασμένο Μάιο, έχει υποβάλει μηνυτήριες αναφορές σε βάρος 42 επιχειρηματιών για μη απόδοση ΦΠΑ. Συνολικά οφείλουν περισσότερα από 10,6 εκατ. ευρώ ΦΠΑ.
 
Στην πρώτη θέση της συγκεκριμένης λίστας βρίσκεται η ΑΒΕΕ χάρτου, όπου κάθε ένας εκ των δύο ιδιοκτητών της οφείλει 1,859 εκατ. ευρώ και συνολικά οφείλονται περισσότερα από 3,7 εκατ. ευρώ. Οι μηνυτήριες αναφορές υποβλήθηκαν στις 6 Μαΐου 2011.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ανώνυμη Εταιρία Α.Π., με χρέη ΦΠΑ 963.000 ευρώ.

Η μηνυτήρια αναφορά υποβλήθηκε στις 11 Μαΐου 2011. Η λίστα των 42 επιχειρήσεων συμπληρώνεται με ανάλογες περιπτώσεις.

Οι εισαγγελείς, όμως, μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα. Δικαστικές πηγές εξηγούν ότι είναι απολύτως φυσιολογικό, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της δικαιοσύνης είναι η καθυστέρηση στην απονομή της.

Για παράδειγμα, μηνυτήριες αναφορές που υποβλήθηκαν τον περασμένο Μάιο αναμένεται, με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, να φτάσουν στο ακροατήριο στην καλύτερη περίπτωση έπειτα από δύο χρόνια, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου σήμερα εκδικάζονται υποθέσεις οφειλών που βεβαιώθηκαν προ πενταετίας.

Η λίστα των 14.700 μεγαλοοφειλετών δείχνει τα προβλήματα συντονισμού μεταξύ των ελεγκτικών αρχών και του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πεπόνης είχε ζητήσει τρεις φορές από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να του διαβιβαστεί η λίστα τόσο τηλεφωνικά όσο και με γραπτό αίτημα, θέτοντας καταληκτικές ημερομηνίες.

Οι «οχλήσεις» αυτές δεν απέδωσαν
. Την περασμένη Παρασκευή, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, έκανε αυστηρές συστάσεις, τονίζοντας ότι ίσως υπάρξουν και ποινικές ευθύνες σε όσους δεν τη διαβιβάσουν. Έτσι, η λίστα έφτασε χθες στο γραφείο του.

Περιλαμβάνει αφενός τα στοιχεία έξι χιλιάδων επιχειρήσεων, με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150.000 ευρώ και συνολικά χρέη προς το Δημόσιο 30 δισ. ευρώ, τα οποία είχαν δημοσιοποιηθεί τον Σεπτέμβριο από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και τα στοιχεία 8.700 φυσικών προσώπων με συνολικές οφειλές 7 δισ. ευρώ, η δημοσιοποίηση των οποίων προσέκρουσε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με αποτέλεσμα μόνο ένα τμήμα της να κατατεθεί στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλο.

Στη συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνονται χιλιάδες χρέη τα οποία κρίνονται μη εισπράξιμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη λίστα που είχε δοθεί στη δημοσιότητα περιλαμβάνονται επιχειρήσεις που έχουν κατεβάσει ρολά εδώ και χρόνια ή βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο, όπως για παράδειγμα ο ΟΣΕ, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης του Δημοσίου, με ληξιπρόθεσμα χρέη 1,262 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρούσε στο ξεσκαρτάρισμα της συγκεκριμένης λίστας ώστε να ξεχωρίσει εισπράξιμα και μη χρέη. Αυτό δεν έχει γίνει και τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πεπόνης και οι συνεργάτες του στο ΣΔΟΕ θα αρχίσουν να ξεψαχνίζουν μία προς μία τις υποθέσεις, επιστρατεύοντας συλλήψεις και αυτόφωρο όπου κρίνουν σκόπιμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v