Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕΤΤ:Εσοδα €182 εκατ. από δημοπρασία φάσματος

Με το «καλημέρα σας» η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών Ταχυδρομείων εξασφάλισε για λογαριασμό του Δημοσίου 182 εκατ. ευρώ στην πρώτη φάση της δημοπρασίας για το φάσμα κινητής τηλεφωνίας.

ΕΕΤΤ:Εσοδα €182 εκατ. από δημοπρασία φάσματος
Εκατόν ογδόντα δύο εκατομμύρια ευρώ με το «καλημέρα σας» εξασφάλισε για λογαριασμό του Δημοσίου στην πρώτη φάση της δημοπρασίας για το φάσμα κινητής τηλεφωνίας η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών Ταχυδρομείων.

Ειδικότερα, όπως αναμένονταν, η ΕΕΤΤ ανακοίνωσε ότι κατά την πρώτη φάση της δημοπρασίας του φάσματος για την κινητή τηλεφωνία εξασφαλίστηκαν 181,7 εκατ. ευρώ για το ελληνικό δημόσιο καθώς εκχωρήθηκε στις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας το σύνολο των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στη φασματική περιοχή των 900 MHz που είχε εκ των προτέρων δεσμευθεί γι’ αυτές.

Συγκεκριμένα σε κάθε εταιρεία, όπως είχε ζητηθεί από την αρχή της διαδικασίας, διατέθηκε τμήμα του φάσματος 2 x 7,5 MHz ανά εταιρία.

Η δημοπρασία για το εναπομείναν φάσμα θα γίνει με την μέθοδο των πολλαπλών γύρων και αυξανόμενο τίμημα για τμήματα της φασματικής περιοχής των 900 MHz και το διαθέσιμο φάσμα στην περιοχή των 1800 MHz. Η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι την κατακύρωση του φάσματος στους υπερθεματιστές.

Μάχη γοήτρου, ουσίας και εκατομμυρίων για επιπλέον φάσμα

Με δεδομένο ότι και οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας εξασφάλισαν τα ελάχιστα ήδη από τον πρώτο γύρο της δημοπρασίας το ενδιαφέρον τώρα μεταφέρεται στους επόμενους γύρους, όπου οι τρεις συμμετέχοντες αναμένεται ότι θα δώσουν μάχη γοήτρου και ουσίας για την εξασφάλιση επιπλέον φάσματος.

Εξαιρετικά πιθανό θεωρείται ότι η Wind, η οποία εξασφάλισε το φάσμα που ήδη είχε στην κατοχή της θα θελήσει να διεκδικήσει ένα ακόμη τμήμα 2,5 MHz αυξάνοντας με τον τρόπο αυτόν σημαντικά τις δυνατότητες του δικτύου της. Η Vodafone εφόσον θελήσει να διατηρήσει το φάσμα που έχει ήδη στην κατοχή της θα πρέπει να διεκδικήσει ένα τμήμα ίσο με αυτό που εξασφάλισε, δηλαδή 2x7,5, ενώ αναμένεται ότι θα διεκδικήσει φάσμα και στα 1800 MHz.

Ολοκλήρωση της διαδικασίας ως τις 18 Νοεμβρίου

Η διαδικασία μέσω της οποίας θα διατεθεί το υπόλοιπο φάσμα θα ολοκληρωθεί ως τις 18 Νοεμβρίου. Από την δημοπρασία του φάσματος το Δημόσιο αναμένεται ότι θα εξασφαλίσει για τα παραπαίοντα κρατικά ταμεία, συνολικά, περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ ενώ σε περίπτωση που η μάχη μεταξύ των εταιρειών σκληρύνει δεν αποκλείεται το ποσό να φτάσει ακόμη και στον φιλόδοξο στόχο των 380 εκατομμυρίων ευρώ που έχει θέσει από την αρχή το υπουργείο Οικονομικών.

Να θυμίσουμε ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας από την αρχή που ξεκίνησε η κουβέντα για την εκχώρηση του φάσματος είχαν εκφράσει την διαφωνία τους τόσο για το διαδικασία δημοπρασίας όσο και για το υψηλό τίμημα που είχε οριστεί ζητώντας να υπάρξει ανανέωση των αδειών με τίμημα περίπου στο 1/3 της τιμής που ζητούσε η ΕΕΤΤ. Μάλιστα, όπως ανέφεραν με έμφαση, το υψηλό κόστος για την απόκτηση του φάσματος υπονομεύει τις επενδύσεις των εταιρειών.

Το φάσμα επιτρέπει την ανάπτυξη νέων ασύρματων τεχνολογιών και υπηρεσιών, δικτύων κινητής τηλεφωνίας τρίτης και τέταρτης γενιάς (3G, 4G) που υποστηρίζουν καινοτόμες υπηρεσίες επικοινωνίας, πρόσβασης και περιεχομένου σε υψηλούς ρυθμούς μετάδοσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v