Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γραπτές δεσμεύσεις το αντάλλαγμα για την 6η δόση

Τα κόμματα πρέπει εγγράφως να επιβεβαιώσουν τις δεσμεύσεις τους διαμηνύει η Ε.Ε. Επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα. Τηλεδιάσκεψη πριν τις 29 Νοεμβρίου για την 6η δόση. Για καλό κλίμα και... γραπτές δεσμεύσεις μιλά ο Βενιζέλος.

Γραπτές δεσμεύσεις το αντάλλαγμα για την 6η δόση
"Καλωσορίζουμε την απόφαση της Ελλάδας να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας", δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Παράλληλα υποστήριξε την ανάγκη για διακομματική στήριξη του προγράμματος αναδιάρθρωσης και έγγραφη δέσμευση των κομμάτων, όπως από το πρωί μετέδιδε το Euro2day. Επισήμανε ότι η Τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα για διαβουλεύσεις με την νέα κυβέρνηση.

Επιπλέον σημείωσε ότι θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη πριν τις 29 Νοεμβρίου για την απελευθέρωση της 6ης δόσης, ενώ δεν απέκλεισε και ενδεχόμενη συνεδρίαση του Eurogroup τον Δεκέμβριο.

Τέλος επισήμανε την πρόθεση του Eurogroup να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του δεύτερου πακέτου στήριξης έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά την Ιταλία ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε ότι και η ευρωπαική επιτροπή θα συμμετέχει μαζί με το ΔΝΤ στην εποπτεία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

Δηλώσεις Βενιζέλου

Η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να εφαρμόσει στο σύνολό της την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, μόλις η νέα κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν επιβεβαιώσουν και εγγράφως τις δεσμεύσεις της χώρας, όπως υποστήριξε ο Ε. Βενιζέλος. Μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, δήλωσε τα εξής:

«Το Eurogroup υποδέχτηκε πολύ θερμά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και ιδίως την απόφαση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων να στηρίξουν μια κυβέρνηση με αποστολή την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.

Από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup προκύπτει ότι η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να εφαρμόσει στο σύνολό της την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, αρχής γενομένης από την έγκαιρη εκταμίευση της έκτης δόσης, εφόσον και μόλις η νέα κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν επιβεβαιώσουν και εγγράφως τις δεσμεύσεις της χώρας που συνδέονται με την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου. Αμέσως μετά, η Τρόικα θα έρθει στην Αθήνα για τις αναγκαίες διαβουλεύσεις που οδηγούν στο νέο πρόγραμμα.

Παράλληλα, το Eurogroup αποφάσισε να κινηθούν κανονικά, από τώρα, όλες οι διαδικασίες που συνδέονται με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) στο νέο σχήμα της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους, με τη μείωσή του κατά 100 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ».



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v