Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακίνητα: Μέχρι αύριο οι προσφορές για ΟΤΑ

Αύριο εκπνέει η προθεσμία κατάθεσης προσφορών στον διαγωνισμό που έχει προκηρύξει η ΕΕΤΑΑ για την επιλογή αναδόχου που θα αναλάβει την ανάπτυξη οδηγού αξιοποίησης της τεράστιας ακίνητης περιουσίας των ΟΤΑ.

Ακίνητα: Μέχρι αύριο οι προσφορές για ΟΤΑ
Αύριο εκπνέει η προθεσμία κατάθεσης προσφορών στον διαγωνισμό που έχει προκηρύξει η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) για την επιλογή αναδόχου που θα αναλάβει την ανάπτυξη οδηγού αξιοποίησης της τεράστιας ακίνητης περιουσίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Η οικονομική στενότητα αναγκάζει τους δημοτικούς άρχοντες να αναζητήσουν εναλλακτικούς δρόμους χρηματοδότησης και μέσα από την αξιοποίηση της παραμελημένης ακίνητης περιουσίας.

Ο οδηγός αξιοποίησης είναι απλώς ένα πρώτο βήμα, καθώς θα απαιτηθούν αρκετές μελέτες για να οριστούν επακριβώς το ύψος της περιουσίας και οι δυνατότητες αξιοποίησης.

Εκτιμάται πως η αξία των ακινήτων που βρίσκονται στην κατοχή των δήμων ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ και αποτελείται από 20.000 κτίρια και από περισσότερα από 2,5 εκατ. στρέμματα. Στελέχη της αυτοδιοίκησης αλλά και εταιριών ακινήτων υποστηρίζουν πως η καταγραφή των ακινήτων των ΟΤΑ βρίσκεται σε ακόμα πιο χαοτικό στάδιο σε σύγκριση με την περιουσία του Δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ουδείς γνωρίζει ποιο τμήμα αυτής της περιουσίας είναι άμεσα αξιοποιήσιμο (υπολογίζεται σε περίπου 30%), ποιο είναι καταπατημένο (σε κάποια οικόπεδα οι καταπατητές έχουν κατασκευάσει ολόκληρα κτίρια!) και ποιο μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα. Είναι σίγουρο πως οι ΟΤΑ αντλούν ελάχιστα έσοδα από την ακίνητη περιουσία τους, η οποία θα μπορούσε να συνεισφέρει σημαντικά, υπό την προϋπόθεση πως θα αναστηθεί η κλινικά νεκρή ελληνική αγορά real estate.

Από μια πρώτη καταγραφή της ΕΕΤΑΑ είχε προκύψει πως σε σύνολο 287 δήμων το 78,6% των κτιρίων είναι ιδιόκτητο, το 13,3% μισθωμένο, το 7,1% παραχωρημένο και το 1% με άγνωστο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ένας στους έξι δήμους δεν πληρώνει ούτε 1 ευρώ σε ενοίκια (δηλαδή, το σύνολο των ακινήτων είναι ιδιόκτητο) και ένας στους τέσσερις πληρώνει λίγα χρήματα σε μισθώματα. Ο δήμος Αθηναίων καταβάλλει το 15% των συνολικών δαπανών για ενοίκια. Σημαντικά μισθώματα πληρώνουν και οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Πειραιώς, Ζωγράφου, Νέας Σμύρνης και Γλυφάδας.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, κατά την πρώτη φάση ο ανάδοχος θα προβεί στην επικαιροποίηση του οδηγού διαχείρισης και αξιοποίησης που είχε εκπονήσει παλαιότερα η ΕΕΤΑΑ (το 2009 και πριν από την κρίση).

Κατά τη δεύτερη φάση, ο ανάδοχος θα προβεί στην εκπόνηση ενός πρότυπου επιχειρησιακού σχεδίου αξιοποίησης της περιουσίας των ΟΤΑ, στο οποίο θα περιλαμβάνονται:

(α) Περιγραφή και ανάλυση του θεσμικού πλαισίου και των εσωτερικών διαδικασιών των ΟΤΑ για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.
(β) Παρουσίαση των ενοτήτων οι οποίες θα είναι κοινές σε οποιοδήποτε σχέδιο αξιοποίησης.
(γ) Τα επιμέρους εργαλεία του επικαιροποιημένου οδηγού αξιοποίησης που θα χρησιμοποιούνται ανάλογα με την κατηγορία ακινήτων, την προγραμματιζόμενη χρήση ή μορφή αξιοποίησης και τα διαθέσιμα χρηματοοικονομικά εργαλεία.
(δ) Τα βήματα που απαιτούνται για την αξιοποίηση ενός μεμονωμένου ακινήτου ή κατηγορίας ακινήτων.
(ε) Η τυποποίηση (κατάλληλες φόρμες, ή πίνακες, ή άλλα εύχρηστα έντυπα) που μπορεί να γίνει σε κάθε κεφάλαιο του σχεδίου.
(στ) Πρότυπο Τεύχος Προκήρυξης για την εκπόνηση από ανάδοχο του προτύπου σχεδίου διαχείρισης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v